Evet, doğalgazın geleceğini biliyoruz da doğalgaz ile ilgili daha başka neler biliyoruz? Ben küçük bir araştırma yaptım en azından sonbaharda gelecek olan doğalgaz hakkında yabancılık çekmemek adına.
GAZDAŞ Trakya Bölgesi Doğalgaz Dağıtım’ın internet sitesine girdiğinizde doğalgaz ile ilgili kafanıza takılan ne varsa cevabı bu sitede var. Örneğin tarifeler, tahsilât, yararlı bilgiler, faturalandırma, doğalgaz açma-kapama, hesaplama araçları, abonelik rehberi, fesih işlemleri gibi. Benim dikkatimi çeken ilk önce yakıt karşılaştırmasının yapıldığı hesaplama araçları oldu mesela. Hesaplama araçlarının olduğu bölüme girdiğimde, “ısınmak için harcayacağım para tutarı”nı yazınca “hangisinden ne kadar alabilirim”, “sağladığım enerji miktarı”, “kaç gün ısınırım” bölümlerinde rakamsal değerler çıktı. Örneğin, “ısınmak için harcayacağım para tutarı”na 300 TL yazdığımda şu sonuçlar çıktı:
“420,32 m3 doğalgaza karşılık 3224873.35 kcal’la 53 gün ısınabileceğim bilgisine ulaştım. 300 TL’lik kömürde ise 600 kg kömüre karşılık 2646000 kcal’la 43 gün ısınacağım bilgisi çıktı.”
Yani bu hesaba göre kömürün tonu 500 TL’ye, doğalgazın da metrekübü 1,40106667 TL’ye geliyor. Şimdi yine bu hesaba göre ben doğalgazla 53 gün ısınırken; kömüre göre hem gün hem de kalori olarak daha ısınıyorum. Ancak benim anlamadığım tek şey var neden 2011 fiyatlarına göre bu hesaplar yapılıyor? Yıl olmuş 2016 bu biraz düşündürüyor beni.
Sonra “faturalandırma” bölümüne girdiğimde iki seçenek çıkıyor. Birincisinde “faturada ne-nedir?” ile faturanın ön ve arka bilgileri yer alıyor. İkincisinde ise “fatura tutarını hesaplama”. Orada da şu bilgiler veriliyor:
“Aktif gaz kullanıcısı olan abonelerimizin sayaçları her ay periodik olarak şirketimiz personeli tarafından el endeksörleri ile okunarak, kullanmış oldukları doğal gaz miktarı tespit edilir ve sayaç okuma esnasında otomatik olarak faturalandırma işlemi yapılır.
Faturaya esas doğal gaz tüketim miktarının tespit edilmesi
Son Endeks (m³) - İlk Endeks (m³) = Tüketim (m³)
Tüketim (m³) x Düzeltme katsayısı = Gerçek Gaz Tüketim Miktarı (Sm³)
Ortalama ısıl değer / 860,42 =Kwh çarpanı
Gerçek Gaz Tüketim Miktarı x Kwh çarpanı = Kwh tüketim
Kwh tüketim x Ortalama Birim Fiyat(TL/Kwh) =Tüketim tutarı
Tüketim tutarı x %18 KDV = Toplam fatura tutarı”
Bu kısımdan çok bir şey anlamadım sonbaharda ilk fatura geldiğinde çok güzel anlayacağım.
Bir sonraki yazıda internet sitesini incelemeye devam edeceğiz. Siz de bu siteye girip aklınıza takılan şeyleri öğrenebilirsiniz.
Güzel, temiz yarınların bizim olması dileğiyle yazının devamında görüşmek üzere…