Sazlıdere’de yapılması düşünülen Saros FSRU terminali ve kara bağlantı hattı projesi BOTAŞ tarafından ihaleye çıkarıldı.
Keşan Kent Konseyi bu projeye karşı önemli karşı duruş sergiledi. Konu önce yerel sonra ulusal ölçekte gündeme taşındı. Gaytancıoğlu TBMM’de gündeme getirdi. Keşan’da AKP ve MHP ile belediye başkanlığı dışında her kesim görüş açıkladı. Cumhur İttifakı ve Belediye Başkanı AKP İlçe Başkanlığı sessiz kaldı.
BOTAŞ’a son anda bir ziyaret gerçekleşti. Kafile başkanı Helvacıoğlu idi. AKP, CHP, İYİ Parti ve MHP ilçe başkanları KTSO Kent Konseyi söz konusu alana yakın iki köy muhtarı.
İkna daveti miydi, yoksa bölgeye etki ve katkılarının anlatılacağı toplantımıydı. Sonuçta Kent Konseyi, CHP, İYİ Parti ve KTSO projeye karşı olduklarını açıkladı. KTSO yatırımına değil, yer seçimine kaydını düştü. Siyasal kanat ve STK’lar bir noktada buluştu.
Oysa BOTAŞ 320 metre uzunluğunda dolgu yöntemiyle rıhtım.
212 çelik kazıklı liman yapısı.
17 adet platform.
17 kilometre 36 inç çapında boru bağlantı hattı.
Yukarıdaki tanımla ihaleye çıkmış. Son başvuru tarihini 5 ağustos olarak belirlemiş.
Şimdi bu ihaleden heyeti Marmara Ereğlisi’ne götüren Helvacıoğlu’nun haberi var mıydı, yok muydu?
CHP İlçe başkanının haberi var mıydı?
AKP İlçe Başkanını haber Keşan Online’de yayınladıktan sonra aradım. Haberi olmadığını söyledi.
Bu zihniyet yaygaracıları da yanına alarak, onların gazını almak için mi gerçekleştirildi?
Son reel durum bu. Şimdi mücadeleye yine devam zamanıdır. Saros gönüllüleri ve diğer STK’ları bu ihaleye çıkış nedeniyle çözülmeye gitmelerini önleme zamanıdır.
Projenin devasa yapısı ortada. 320 dolgu. Ne anlama geliyor? Hani tahribat yoktu? Doğa tahribatını bizlere allayıp pullayıp bölgeye katkı yapacak düşüncesinde olanlar unutmayın bu insanlar yatırıma, değil hizmete değil, doğa katliamına karşı direniyor.
Saros’un ve turizmin sonu olmasın diyorlar. Karşı duranlara istediğiniz kadar ‘istemezükçü’ deyin. Tarih bir gün her şeyi doğanın ve Saros’un tahribatını yazacaktır.