TIBBİ JEOLOJİ-1

Önemi yeni anlaşılmaya başlanan tıbbi jeoloji ile ilgili yazı dizilerimi okuyucuya daha rahat anlaşılabilir olması için fazla teknik detaylara  girmeden 4veya 5 yazı dizisi olarak yazmaya çalışacağım,
Yerküremizde devamlı artan nüfus, sanayileşme, plansız kentleşmeye bağlı olarak nefes aldığımız hava,içtiğimiz su,aldığımız gıdalar kirlenmekte ve yaşam alanlarımız daralmaktadır.
Besinleri sağlayan toprağın temelini kayaçlar oluşturur. Yer kabuğunu oluşturan kayalar çeşitli minerallerden oluşmuştur. İnsanların yaşam süresince minerallerle doğrudan yada dolaylı olarak ilişki içindedirler. Doğadaki bazı mineraller insan sağlığına yararlı, bazıları zararlıdır. Uluslararası kanser ajansı  verilerine göre ülkemizde her yıl yaklaşık 98 bin erkek ve 63 bin kadın kansere yakalanmakta olup tedavi için 2.3 milyar avro harcanmaktadır. Kanserin oluşma sebepleri çeşitlidir. Jeolojik ortamlar ise bu sürecin en önemli etmenlerden birini oluşturmaktadır. Bu nedenle kansere neden olan jeolojik ortamların bilinmesi ve buna yönelik tedbirlerin alınması kaçınılmazdır.
Jeolojik verilerin farklı tıp dallarında kullanılması kanser, deri hastalıkları, diş hastalıkları, solunum yolu hastalıklarının yaygın olarak tanımlandığı bölgelerde jeolojik bağlantılar kurulmaya başlanmıştır. Tıbbi jeoloji  açıdan riskli bölgeler ülkemizde oldukça yaygındır. Önemi yeni yeni  anlaşılmaya başlanan TIBBİ JEOLOJİ  doğal jeolojik ortam ile ortamda yaşayan,insan,hayvan ve bitkilerin sağlık sorunları arasındaki ilişkileri ve ilişkilerin coğrafik dağılımını irdeleyen çok disiplinli bir bilim dalıdır.