ENEZ MEKTUBU
İçişleri Bakanı bir yazı ile BAĞIŞ TOPLAMASI için valiliklerden izin alması gerektiği gerekçesi ile Belediyelerin bu gayretlerini yasaklamış. Bence bu yazı ile cehaletin değilse, yasa tanımazlığın çok çarpıcı bir örneği verilmiş. Sn. SOYLU bu işleri bilmese de yıllarca İstanbul belediye Başkanlığı yapmış Sn. Cumhurbaşkanı’nın bunu bilmemesini kabul etmiyorum.
- 5393 sayılı Belediyeler yasasında Belediyeler “Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisi” olarak tarif edilmiştir.
- Aynı yasanın “Belediye Gelirleri”ni düzenleyen 59. maddesinde BAĞIŞ, belediyelerin gelir kalemlerinden biri olarak gösterilmiştir.
- Yine bu yasanın Belediyelerin YETKİ VE GÖREVLERİ’nin sayıldığı 15. maddesi (i) fıkrasında BAĞIŞ alınması Belediyelerin yetki ve görevi olarak açıkça belirtilmiştir..
- Yine bu yasanın 18. maddesinde Belediye Meclis kararı ile ŞARTLI BAĞIŞ alınabileceği öngörülmüştür.
Yani özetle; Belediyelerin kendi görev sınırları içinde şartlı ve şartsız bağış almaları yasal yetki ve görevleridir. Yardım toplama yasası Belediyeleri kapsamaz. Onlar bu konuda yetkiyi valilerden değil 5393 s. yasadan alırlar.
1580 sayılı eski belediye yasasında belediyelerin yanlış hatırlamıyorsam 70 görevi vardı. Bu görevlerin pek çoğu yardım amaçlıydı. Asker yardımı, sağlık yardımı ve camilerin onarılması, hatta Dul kadınların gözetilmesi ve korunması bile bu yasanın hükümleri arasındaydı. Belediyeler bu işleri yaparlarken İVAZLI ya da İVAZSIZ yani şartlı ya da şartsız bağış alabilirlerdi. Değişen bir şey olmadığını, yeni yasada da görmek mümkün…
Bence bu yasal gerekliliklere dayanılarak, hukukun işlediği bir ülkede bu yazı içi 12 saatte iptal kararı alınır.. Hukukçu arkadaşlarıma soruyorum… Yanlış mıyım?