Bülent Saylam

Geçen hafta başında Keşan’daki yerel gazetelerde çıkan bir haber vardı.
Haberde TEMA Edirne İl Temsilcisi ve Edirne İli Toprak Koruma Kurulu Üyesi Şirin Çoğal’ın TEMA’nın Keşan Belediyesine açtığı davanın sonuçlanmasıyla Keşan’da 100,57 hektar birinci sınıf mutlak tarım arazisinin amaç dışı kullanımının önlendiği, toprağın üretilmeyen tek kaynak olduğu ve söz konusu tarım alanının amaç dışı kullanımının mahkeme kararıyla engellenerek, TEMA'nın mücadelesiyle insanlığa kazandırıldığı açıklaması yer alıyordu.
Kısacası Keşan Belediyesi, Migros’tan Beyendik Sapağı’na kadar olan bölümde bulanan toplam 100,57 hektar toplam 105 futbol sahası büyüklüğünde tarım alanının olduğu yere “Konut dışı kentsel alan” ve “Sanayi alanı” olarak açmak istiyor. Ve bunun için de konuyla ilgili gerekli yerlere başvurusunu yapıyor. 2 Kasım 2015 tarihinde Edirne İli Toprak Koruma Kuruluna bu konu geliyor ve bunun üzerine TEMA da 1 Mart 2016 tarihinde Bakanlık Olur’unun iptali için dava açıyor. 14 Temmuz 2016 tarihinde de keşif ve bilirkişi incelemesi yapılıyor. Ardından geçen hafta da davanın sonuçladığı haberi Keşan’ın yerel gazetelerinde geçiyor. Şu an için dava ile ilgili olarak öğrendiğimize göre Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan davaya Keşan Belediyesinin itiraz edeceği ve dava sürecinin devam ettiğini söylemiş.
Belediyecilik hizmetleri dendiğinde su, otobüs, imar işleri, fen işleri, kültür etkinlikleri, park bahçeler, peyzaj gibi hizmetler gelir aklımıza. Belediyeler gelirlerini artırmak için de en çok da imar alanlarını çoğaltarak emlak vergisi ile vb. gelirlerini arttırırlar. Bu eski bir belediyecilik yöntemi, en azından ben böyle düşünüyorum. Peki, yeni nesil belediyecilikte gelir arttırmak için ne gibi yöntemler uygulanıyor?
Çok uzağa gitmeye gerek yok.
Silivri Belediyesi Gümüşyaka’da 250 dönüm arazide Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi kurmuş. 2010 yılından bu yana da çalışmalarına devam ediyor. Burada neler yapılıyor?



TÜRAM (TARIMSAL ÜRETİM VE ARAŞTIRMA MERKEZİ)
Gümüşyaka Mahallesinde 255 bin m2’lik alana kurulmuş olan TÜRAM’da bölgede geleneksel tarımın (Buğday, arpa v.b.) yanı sıra alternatif bitki yetiştiriciliğine yönelik araştırmalar yapılıyor bölge çiftçisinin topraktan daha fazla yararlanma ve emeğin karşılığında daha çok kazanmasına aracılık ediliyor.
Silivri Belediyesi TÜRAM’da yapılan çalışmalarda Silivri’de toprağa uygun 41 çeşit aromatik bitki tespit edilmiş ve yeni çeşit deneme üretimleri sürüyor. Üretimlerinde Silivri’deki toprak ile uyumlu ve verimli olan bitkiler tespit edilmiş. Özellikle karabuğday, enginar, lavanta, kudretnarı ve mevsimsel çiçekçilik dallarında ilgi oldukça yoğun. Silivri Belediyesi TÜRAM’ da üretilen bitkiler kozmetik sanayinde, ilaç sanayinde ve doğal bitki çayları sanayinde kullanılıyor. Üretim aşaması bitmiş olan bu bitkilerin pazarlama aşamaları da tamamlanmış ve Silivri çiftçisinin üretim aşamasına geçiş çalışmaları sürdürülüyor.



TOPRAK BİTKİ VE SU TAHLİL LABORATUVARI
Silivri Belediyesi, Silivri Ziraat Odası ile ortaklaşa kurduğu toprak, bitki ve su tahlil laboratuvarı bölge çiftçisine destek vermesinin yanı sıra  arazisinde aromatik bitki yetiştirmek isteyen üreticilere de analiz raporları doğrultusunda aromatik bitki çeşitlerinin hangisinin o arazide en çok verimi olacağını bildiriyor.
Silivri Belediyesi Tahlil Laboratuvarı aynı zamanda çiftçi destekleme programına gereken toprak tahlillerini de piyasanın altında rakamlar ile yaparak köylü ve çiftçiye destek veriyor.
Meyve ağaçları başta olmak üzere her türlü bitkinin yaprak analizleri yapılan Silivri Belediyesi Tahlil Laboratuvarında su analizleri de yapılarak halka sağlıklı bir çevrede yaşama ve üretme olanağı sağlanıyor.
 
Silivri yakın bir örnek buna benzer bir şekilde Uzunköprü Belediyesinin de alt yapı çalışmalarının olduğunu ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin Birlik Yem AŞ ile Türkiye’de yem fabrikasına sahip tek belediye olduğunu biliyoruz. Bunlar yapılabilir şeyler. Yeter ki bu konu gündeme gelsin.
 
Peki, böyle çalışmalar varken (bu verdiğim örnekler CHP’li belediyelerin çalışmaları) TEMA’nın çabalarıyla önlenen 100,57 hektar birinci sınıf mutlak tarım arazisinin amacı dışında açılma sebebi nedir? Keşan Belediyesi de bu tür tarımsal çalışmalara yönelecek midir, yönelecekse ne zaman yönelecektir? Bunlar benim ve kamuoyunun merak ettiği sorular? Her zamanki gibi bu soruların yanıtı gelmeyecek ama yine de soruyorum.
 
Ben bir TEMA üyesi olarak yapmış olduğu bu çalışmadan dolayı başta TEMA Edirne İl Temsilcisi ve Edirne İli Toprak Koruma Kurulu Üyesi Şirin Çoğal’a ve TEMA Edirne İl Temsilciğine katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.