ENEZ MEKTUBU - Ulaş DEMİRAY
1973 yılında Ecevit rüzgarını da arkasına alan Şevket KURT Enez’de Belediye Başkanı seçildi. 1951 yılında Bulgaristan’dan gelip Enez’e yerleşen KURT ailesinden bir kişinin göçten 21 yıl sonra Enez’de Belediye başkanı olması yerli halkın pek hoşuna gitmese de bu ayrılıkçı anlayış, zamanla komşuluğa, arkadaşlığa, dostluğa, akrabalığa dönüşerek ortadan kalktı.
***
Şevket Kurt yaklaşık 800 seçmenin oy kullandığı 1973 seçiminde 80 civarında bir oy farkı ile seçimi kazandı. Ama hiç kimse bu başarının gökten zembille geldiğini düşünmesin. Bu aşamaya gelinceye kadar Şevket Kurt, Cami Yaptırma Derneği, Okul Aile Birlikleri gibi STK’larda yöneticilik, başkanlık ve Belediye Meclis üyesi olarak da galiba 2 dönem görev de yaptı. CHP’nin Enez ve köylerindeki yükselişinin mimarlarından biri olarak öne çıktı. 1973 yılında da CHP yönetimi tarafından tartışmasız aday gösterildi, böylece 37 yaşında Enez Belediye Başkanlığına seçildi.
***
Şevket Kurt 1977 seçimlerini de önemli bir farkla kazanarak 1980 darbesine kadar Enez’i yedi yıl yönetti. Yanlış hatırlamıyorsam üst üste 2 seçim kazanan Enez’in tek Belediye Başkanıydı. Bu 7 yıllık süresine sığdırdığı hizmetleri birazdan yazacağım. Onun döneminde asıl önemli olan Enez’e verilen hizmetlerden çok, bir kasabayı aynı ailenin fertleri düzeyinde kardeşçe, dostça, adaletle, eşitlikle hiçbir ayrım gözetmeksizin yönetmesidir. O günlerde, bu kasabada ve hatta tüm köylerde yaşayan her ailenin belediye ile ilgisi olsun olmasın her sorununa koşan bir Başkandı. Ülkede, halkın 6 ay hatta 1 yıl sonrasına ameliyat için gün alabildiği bir dönemde Enezliler, Şevket Kurt sayesinde hiç hastane kapılarında beklemedi. Kurduğu, yarattığı geniş iletişim ağı sayesinde o yıllarda, her konuda “olamaz” denileni her seferinde başardı.
***
Ortaokul mezunuydu. Ama Doğal yapısı gereği inanılmaz bir insan ilişkisi ve iletişim yeteneği, danışma alışkanlığı, örgütlü çalışma anlayışı, üretkenliği, cesareti ile yalnız Enez’de, Edirne’de değil tüm Trakya’da tanınan, bilinen ve takdir edilen bir yönetici idi. İddia ediyorum; o yıllarda Edirne CHP örgütündeki en büyük ağırlık Enez’de ve özellikle Şevket Kurt’un popularitesindeydi. Enez’in görüşü alınmadan Edirne CHP’de karar alınmazdı.
O yılları bilenlere, babalarınıza, dedelerinize sorun; Bu efsaneyi onlardan dinleyin. Ben Şevket Kurt’tan üretmeye, başarmaya dair çok şey öğrendim. Hiçbir sorunun çözümünü yarına bırakmamak, araştırmak, en iyisini aramak, her türlü çözüm yolunu bıkmadan denemek ve sonunda mutlaka başarmak… O, kısaca böyle tarif edilebilir.
***
7 yıllık döneminde neler mi yaptı? Her şeyden önce ve kısaca söylemek gerekirse “KÖYDEN ŞEHİRE” bir ENEZ yarattı. Bunun için ilk yaptığı iş istimlaklardı. Hiç kimseye 5 kuruş ödemeden, gönüllülük anlayışı ile yaptığı istimlaklar sonucunda, önce Enez Kalesi’nin 400 M. mesafeden de görülebileceği KALE CADDESİ’Nİ VE CUMHURİYET MEYDANI’nı Enez’e kazandırdı Daha sonra bu meydanı ve Kale Caddesi’ni, muhalif belediye olmasına, Karayolları’nın görev alanı sayılmamasına rağmen Karayolları’na 5 kuruş vermeden asfaltlattı. Eski Belediye binasını yıktı. Yerine bugünkü GENÇLİK PARKI VE LOKALİ’ni yaptı. Şimdiki kafe ve tüm ulu ağaçlar o dönemin eserleridir.
Enez’in ilk KANALİZASYONU’nu yaptı.. Sanırım hala kullanılıyor. Yine yaptığı istimlaklarla pazar yerini belirledi ve o zaman için yeterli bir PAZAR YERİ’miz oldu. Nitekim bu yer 3-4 yıl öncesine kadar da rahatça kullanıldı.
Bugünkü OTO GAR yine o dönemde yapıldı ve hizmete girdi. Sonrakiler buraya bir çivi bile çakmadılar.
Bugün Milli Eğitim Müdürlüğü olarak kullanılan binayı YENİ BELEDİYE HİZMET BİNASI olarak o inşa edip hizmete açtı. İstenseydi belki bazı eklentilerle bugün bile kullanılabilirdi ve bu günkü UCUBE Belediye Hizmet Binası nedeniyle yüzümüz kızarmazdı.
***
Sevgili ağabeyimiz Şevket Kurt’un elbette yaptıkları bu kadar değil. Sindire sindire okunsun diye bugünlük bu kadar.
(DEVAM EDECEK)