Ayakların dili olsa da konuşsalar kim bilir neler söylerlerdi. Gün içerisinde oradan oraya koşuşturup dururken hiç aklımıza gelmez ayakların neler çektiği. Bir de yetmezmiş gibi topuklu ayakkabılar içerisinde ezilip büzülüyorlar, ne dese haklılar. Ayak ağrısı sadece bayanların problemi değil tabii ki de. Görünüşe önem veriyoruz ama söz sağlığa gelince yeterince özen gösterilmiyor. Özellikle ayaklara hiçte dikkat edilmiyor. Aslında vücudun en önemli organlardan birisidir. Uzun süre ayakta kalmamaya özen gösterilmeli ve çorapsız ayakkabı giymemeye dikkat edilmelidir. Ayakların rahatlaması ve esnekliği için ve hem de ayak tabanında bulunan sinirlerin uyarılması ile ilgili organların düzenli çalışması açısından ayak masajının önemi oldukça büyüktür. Ayakta oluşabilecek cilt hastalıklarına da önceden müdahale etmek gerekir.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
-Ayaklar her gün gözle kontrol edilmeli kesik, kızarıklık, ısı artışı, kaşıntı, mantar, kalınlaşmış sert deri(nasır), çatlak, su toplaması, tırnak batması gibi bulgular gözlemlenmelidir. Bilinçsiz pedikür yaptırılmamalıdır. Nasır var ise jiet uygulanmamalıdır. Diyabetli kişiler diyabete bağlı gelişebilecek komplikasyonlara karşı ayaklarını mutlaka değerlendirmeli ve giyilen çorapların, ayakların içi kontrol edilmelidir.
-Ayaklar her gün ılık suyla yıkanmalı, yıkandıktan sonra parmak araları dahil olmak üzere iyice kurulanmalıdır. Diyabetli kişilerde suyun sıcaklığı dikkat edilmeli aksi halde ayak yanıkları ile karşı karşıya kalınabilir. Yaralı ayakların temizliği ise; yara bölgesi mümkün olduğunca ıslatılmamalı. Yara bölgesi mümkün olduğunca korunurken enfeksiyona sebebiyet verecek risklerde ortadan kalkar.
-Ciltte kuruma, soyulması görülüyorsa nemlendirici kremler dokuyu sağlıklı haline getirebilir. Eğer mantar tanısı önceden konulmuşsa çorap terlik ve temizliğe daha çok önem verilmeli.
-Ayak tırnakların kesimi oldukça önemlidir. Tırnak kesimi yaparken derin kesilmemeli, tırnaklar her zaman düz kesilmelidir. Oval kesimin yapıldığı tırnaklarda batma riski artmaktadır. Eğer kesim esnasında kalınlaşma, kırılma veya batma gibi problemler gözleniyorsa mutlaka bir uzmana görülmelidir. Batıklara yönelik ilk girişim uzman kontrolü olmalıdır. Cerrahi yöntemlerle çekimin ve parça alımının uygulandığı batık vakalarında tekrarlanma ihtimali %90 olduğu unutulmamalıdır.
-Günlük giyilen çoraplara dikkat edilmelidir. Sentetik çoraplar mantar enfeksiyona sebebiyet vermektedir. Sıkı çoraplar ayak dolaşımını olumsuz etkiler. Pamuklu, dikiş yerleri belli olmayan, terletmeyen, ayak bileği sıkmayan çoraplar tercih edilmelidir. Günlük olarak değiştirilmelidir.
-Ayakkabı seçimi dikkat edilmeli. Tercih edilen ayakkabılar ayak bileğini tam kavramalı, hareket esnasında çıkmamalı. Ayakkabının kaplaması ayağı darbelerde koruyacak şekilde olmalı, kumaşı terletmemelidir. Büyük ayakkabılar sürtünme, küçük ayakkabılar basınç oluşturması nedeniyle ayakta yara gelişimine sebep olabilir. Diyabetli kişilerin ayakkabı seçimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Diyabete bağlı gelişen nöropati, ayakta birçok noktada his kayıplarının gelişmesine sebep olur çoğu zaman diyabetli kişilerin doğru ayakkabıyı seçmesi bu durumda zorlaşır.
-Ayaktaki kan dolaşımını arttırmak uygun seviyede tutmak önemlidir. Kan dolaşımını arttırmak amacıyla günlük ayak egzersizleri, yürüyüş, koşu gibi aktiviteler yapılabilir. Ayakta herhangi bir nedenden dolayı (diyabetik yara, charcot deformitesi, ayağın ileri derecedeki şekil bozukluğu ) gibi uzman /doktor tarafından hareket kısıtlılığı önerilmiş ise aktivite tercihleri planlanan tedaviyi riske atmayacak şekilde yapılmalıdır. Daha detaylı bilgi için Keşan Halk Eğitim Merkezi’nde vermiş olduğum eğitimlere katılabilirsiniz.
Güzelleşmek Üzere