3. Yazinin Resmi̇

Biz diyetisyenler olarak danışanlarımıza hazırladığımız listelere yazmayı en sevdiğimiz besinlerden biri  EV YAPIMI KEFİR dir.

Nedir peki bizim için kefiri bu kadar önemli yapan? Gelin birlikte bakalım.

Kefir daneleri dediğimiz, halk arasındaki adıyla kefir mayalarının sütün içinde fermantasyona uğramasıyla elde edilen probiyotikten oldukça zengin, süt ürünü bir içecektir.

Bazı kişilerde hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi gastrointestinal  şikayetlere yol açan LAKTOZ dediğimiz süt şekeri, fermentasyon süreci sonunda % 75 azaldığından ,  kefir bu anlamda laktoz içeren diğer süt ürünlerine göre daha güvenilirdir.

Kefirin en büyük faydası içerdiği probiyotikler sayesinde bağırsak floramızdaki yararlı bakterilerin çoğalmasını , patojenlerin  ise bağırsaklara yerleşmesini önlemektir. Bu nedenle  ishal ve kabızlık gibi bozulmuş bir bağırsakl florası şikayeti varsa, kefir  probiyotik içeriği ile florayı optimize eder. Yani olması gereken en ideal seviyeye getirir.

Bunun ile ilgili halk arasındaki en büyük yanılgı  kefirin sadece  kabızlık durumunda kullanıldığı , hatta bağırsakların çalışma hızını arttırdığı için ishal kişilerin kullanmaması gerektiği yönündedir.

Aslında kefir çalışma prensibi gereği , bağırsak  çalışma hızını normale çeker. Yani bağırsaklarınız çok hızlı çalışıyorsa ve ishal olmuşsanız bunu normal bir dışkılamaya  çevirir , tam tersi bağırsak hareketleri yavaşlamış ve kabızlık oluşmuş ise de normale çevirerek hergün düzenli dışkılama devam etmenizi sağlar.

Bu nedenle iki grup şikayeti de olan bireylerin kullanabileceği muhteşem bir  besindir!

Peki bu muhteşem gıdanın faydaları bu kadar mı ? Tabiki hayır!

Köy garajına aydınlatma ve durak isteniyor Köy garajına aydınlatma ve durak isteniyor

Yapılan çalışmalar kefirin içeriğindeki laktik asit ve probiyotikler sayesinde immün sistemi  ( bağışıklık sistemini ) güçlendirdiğini , yüksek kalsiyum içeriği sayesinde özellikle menapoz dönemindeki kadınlarda osteoporoz ( kemik erimesi ) riskini düşürdüğünü kanıtlamıştır.

Saydığım tüm bu yararları etkili bir şekilde gözlemleyebilmek içinse tükettiğiniz kefirin içeriği ve düzenli tüketimi çok önemli!

Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliğine göre iyi bir kefirin 100 gramında;

·         Minimum  %2.7 maximum %3.3 protein

·         %3 ila 6 oranında karbonhidrat

·         Minimum %1,6 maksimum %10 yağ

·         %0,6 – 0,9 laktik asit  bulunmalıdır.

Mayası gereği süte hafif ekşi bir tat ve koku veren kefirin tüketimini kolaylaştırmak isterseniz  su ile seyreltip içine taze nane veya fesleğen ekleyip daha ayranımsı bir havada tüketebilirsiniz. Özellikle kefir sevmeyen çocuklarda bu yöntem oldukça işe yarıyor.

Bu şifa deposu zaten hali hazırda hayatınızda ise ne mutlu size ! Fakat daha önce hiç tüketmediyseniz benden size tavsiye; önyargılarınızın esiri olmayın ve bu mucizeyi hayatınıza katmak için bir şans verin.

Şimdiden herkese afiyet ve şifa olsun…

Muhabir: MEHMET AYTAÇ