CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Mart ayı enflasyon verilerini değerlendirdi. Öztrak, Türkiye’de gıda enflasyonunun dünya ortalamasını beşe katladığını ve dar gelirlilerin en çok ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlerde üç haneli enflasyon rakamlarının görüldüğünü vurguladı.
"TÜİK’İN VERİLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR"
Öztrak, "TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri, piyasa gerçekleriyle örtüşmüyor" diyerek, İTO’nun yüzde 3,79, ENAG’ın yüzde 3,91 olarak açıkladığı enflasyon oranlarının TÜİK’in yüzde 2,46’lık verisinin çok üzerinde olduğunu ifade etti.
Tek kişilik rejim hukuku katlederek sadece devletin temel direğini zayıflatmakla kalmıyor diyen Öztrak açıklamasına şöyle devam etti. “Ekonominin altına kendi elleriyle dinamit döşüyor. Saray yaşananlardan hiç ders almıyor. Peyami Safa’nın dediği gibi ‘Tecrübe yaşlanarak değil, yaşanarak kazanılıyor. Zaman insanları değil, armutları olgunlaştırıyor”
Öztrak, TÜİK’in enflasyon hesabını ay içinde topladığı fiyatların ortalaması üzerinden yaptığını hatırlatarak, 19 Mart Sivil Darbesi’nin mali piyasalarda yarattığı depremin, akaryakıt zamlarının ve bayramın etkisinin ağırlıklı olarak Nisan ayında görüleceğini ifade etti.
"EKONOMİ YÖNETİMİ HATALARDAN DERS ALMIYOR"
Öztrak, "Tek kişilik rejim, hukuku katlederek sadece devletin temel direğini zayıflatmakla kalmıyor, ekonominin de altına dinamit döşüyor" dedi. "Saray yaşananlardan hiç ders almıyor. Zaman insanları değil, armutları olgunlaştırıyor" ifadelerini kullandı.
GIDA ENFLASYONUNDA DÜNYAYI BEŞE KATLADIK
Öztrak, Dünyada gıda enflasyonu yıllık yüzde 8’ler civarında seyrederken TÜİK’e göre gıdada yıllık enflasyon yüzde 37. Türkiye’de gıda enflasyonu dünyanın 5 katına yaklaştığını belirterek “ 2025 verileriyle dünyada en yüksek gıda enflasyonunun yaşandığı 5 ülkeden biriyiz. Dünyada et ürünlerinde yıllık enflasyon yüzde 5 bile değil. Türkiye’de ise TÜİK’e göre yüzde 21, Ziraat Odalarının açıkladığı market fiyatlarına göre yüzde 35 civarında. Yine dünyada tahıllı gıda fiyatları son bir yılda yüzde 1 azalırken, TÜİK’in açıkladığı “Un ve diğer tahıllar” grubunun fiyatları yüzde 21, “Ekmek ve tahıllar” grubunun fiyatları yüzde 43 artmış.”
"TABELADAKİ ENFLASYON FARKLI, HALKIN YAŞADIĞI FARKLI"
Öztrak, TÜİK’in açıkladığı yüzde 38’lik enflasyon oranının, halkın günlük yaşamındaki fiyat artışlarını yansıtmadığını belirterek, eğitimde yüzde 70-108, kiralarda yüzde 92, elektrik-su-doğalgazda yüzde 50-65, sağlık ve ulaştırmada ise yüzde 50 civarında artış olduğunu vurguladı. Dar ve sabit gelirlinin tükettiği kalemlerdeki artışlar da çok yüksek! Tabelada yazan yıllık enflasyon yüzde 38… Aynı dönemde, eğitim hizmetlerinde artış kademesine göre yüzde 70 ile yüzde 108 arasında; kiralardaki artış yüzde 92; elektrik, su, gaz fiyatlarındaki artış yüzde 50 ila yüzde 65; sağlık ve ulaştırma hizmetlerinde fiyat artışları yüzde 50 civarında… TÜİK ne yazarsa yazsın, milletimiz yaşadığını biliyor. Ekonomi yönetiminin, göreve gelmesinden bu yana iki yıl geçti, milletimiz hayat pahalılığı altında ezilmeye devam ediyor.
TURBUN BÜYÜĞÜ NİSAN’A KALDI
Öztrak açıklanmasını şöyle tamamladı.”TÜİK’in açıkladığı Mart ayı enflasyonu bir kere daha hem enflasyon ölçen diğer kurumların hesaplarının, hem de piyasa beklentilerinin altında kaldı. TÜİK’in yüzde 2,46 dediği aylık enflasyona, İTO (İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi) yüzde 3,79; ENAG yüzde 3,91 diyor. TÜİK enflasyon hesabını ay içinde topladığı fiyatların ortalamasına göre hesaplıyor. Buna göre 19 Mart Sivil Darbesi’nin mali piyasalarda yarattığı depremin, akaryakıt zamlarının ve bayramın etkisini ağırlıklı olarak Nisan ayında göreceğiz.”
BU HESAP TUTMAZ
Merkez Bankası’nın 2025 yılı enflasyon tahmininin yarıya yakını, Hükümetin son yayımladığı OVP’deki 2025 yılı enflasyon tahmininin yarısından fazlası yılın ilk 3 ayında gerçekleştiğini belirten Öztrak açıklamasını şöyle tamamladı. “ Merkez Bankası’nın yüzde 24’lük enflasyon tahmininin tutması için yılın kalanında aylık ortalama enflasyonun yüzde 1,30 civarında olması gerekiyor. Diğer taraftan, bu yıl ilk 3 ayda gerçekleşen enflasyon yüzde 10. Geçtiğimiz yılın aynı döneminin (yüzde 15) üçte ikisi kadar. TCMB hedefine ulaşılabilmesi için kalan 9 ayda gerçekleşecek enflasyonun yüzde 12,6 olması gerekiyor. Bu ise geçen yılın aynı dönemindeki enflasyonun (yüzde 25) yarısından bile az. 19 Mart Sivil Darbesi'nin ardından ilk 3 aya göre belirsizlik daha da artmışken ne olacak da enflasyon ilk 3 aydan daha hızlı düşecek?”