Keşan Belediyesi'nden öğrencilere kırtasiye desteği Keşan Belediyesi'nden öğrencilere kırtasiye desteği

ERDOĞAN DEMİR
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Keşan İlçe Başkanlığı Yönetim Kurulu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik’ uyarınca 2 yıl üst üste ekilmeyen tarımsal araziler ihaleyle ve sezonluk olarak başkalarına kiralanmasını sert dille eleştirdi. İlçe Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Ey AKP! Kendi beceriksizliğinin bedelini üreticiye, köylüye ödetme. Tarım arazilerinin boş kalmasının, çiftçinin tarlasını ekememesinin en büyük sebebi sensin.” dedi.
TARIMDA İHMALLER VE ÜRETİCİNİN MAĞDURİYETİ
AKP’nin tarlalara el koyma yoluna gittiğine dikkat çeken İlçe Başkanlığı, eleştirilerine şu ifadelerle başladı: “Tarlalarda tonlarca karpuz, kavun, domates, sebze ve meyve, yüksek maliyetler nedeniyle çürümeye terk edilirken, ekilmeyen araziyi kiralayıp destek vermek, kaynak israfıdır. 18 yıldır yasayı çiğneyip destek için üreticiye ayrılması gereken kaynaklara el koyan iktidar, şimdi de tarlalara el koyma yoluna gidiyor!”
ÜRETİCİNİN ÇIĞLIĞI: TARLADAKİ ÜRÜNLER ÇÜRÜYOR
Tarımsal üretimdeki çarpıklığın, plansızlığın sonucu olarak tarlalarda sebze-meyvenin çürümeye terk edildiğini hatırlatan açıklamada eleştiriler şöyle sürdürüldü: “Medyaya da yansıyan haberlere bakıldığında, çeşitli illerdeki üreticiler tarlalarındaki kavun, karpuz, sebze-meyveleri girdilerde, işçilikte, nakliyedeki yüksek maliyetler nedeniyle toplayamadıkları için çürümeye terk ediyor. Bazı üreticiler ise tarlada para etmeyen ürün için yaptığı harcamalar maliyetini karşılamayınca, ürünü halka bedava dağıtıyor. Yaz ortasında karpuzun dilimi marketlerde 40-50 liraya satılırken, tarladaki karpuzun 50 kuruş bile etmemesi, tarladaki ürünün tüketiciye fahiş fiyatla ulaşması tarımsal üretimdeki çarpıklığın, plansızlığın, yıllardır siyasi ve ekonomik öngörüsüzlükle çözülemeyen sorunların sonucudur.”
TARIMSAL ÜRETİMDE ÇARPIKLIK VE LİYAKATSİZLİK
Tarımdaki liyakatsizlik sebebiyle mevsiminde sebze-meyvelerin vatandaşın bütçesini zorladığına dikkat çekilen açıkklamada, “Üretimin en bol olduğu yaz mevsimi ortasında domatesin kilosu 25-30 liradan, bamyanın 140-150 liradan satılması, biber, patlıcan, şeftali, kayısı mevsiminde bile vatandaşın bütçesini zorlayan fiyattan satılmasıhem üreticiyi hem tüketiciyi mağdur eden bir liyakatsizlik söz konusudur.” ifadelerini kullandı.
YENİ YÖNETMELİK: TARIM ARAZİLERİNİN KİRALANMASI
Açıklamada 22 Ağustos 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan tarımsal arazilerin kiralanması konusunda şunları söyledi: “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 22 Ağustos’ta Resmî Gazetede yayınladığı ‘İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik’ uyarınca 2 yıl üst üste ekilmeyen tarımsal araziler ihaleyle ve sezonluk olarak başkalarına kiralanacak. Yönetmelik, hazine mülkiyeti dışında, özel ve tüzel kişilere ait tarım arazilerini içeriyor. Her ilde Tarım ve Orman İl Müdürlüklerince Arazi Tespit Komisyonları il ve ilçedeki ekilmeyen tarım arazilerini belirleyip her yılın eylül ayında ihaleye çıkartarak sezonluk kiraya verecek. Ekilmediği saptanan araziler uydu fotoğrafları, kadastro parselleri, coğrafi bilgi sistemleri vb. yollarla belirlenerek beş gün süreyle muhtarlıklarda, il-ilçe tarım müdürlüklerinin internet sitelerinde ilan edilecek.”
ÜRETİCİYE ZARAR, KAYNAK İSRAFI: İKTİDARIN YENİ ADIMI
Bu düzenlemeyle tarlanın asıl sahibini cezalandırmak ve mükerrer kaynak israfı olacağı kaydedilen açıklama, şöyle devam etti:“Kiralanacak arazinin bulunduğu yerde ikamet edenler, sivil toplum kuruluşları ve meslek odaları kiralama ihalelerinde öncelikli olacak. Araziyi kiralayanlar tarımsal destek ve teşviklerden yararlandırılacak. Ektiği tarlada ürettiği ürünün girdi maliyetlerindeki enflasyon, işçilik ücretleri, mazot zamları, vb. nedenlerle mağdur olan üreticinin neden üretimden vazgeçtiğini sorgulamak yerine, ekmediği araziye el koyup başkasına kiralamak, tarlanın asıl sahibini cezalandırmak ve mükerrer kaynak israfıdır.”
ÜRETİCİYİ VE TOPRAĞINI SAVUNUYORUZ
Cumhuriyet Halk Partisi olarak üreticiyi ve toprağını savunduklarını dile getiren CHP Keşan İlçeYönetim Kurulu, eleştirilerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Ey AKP! Kendi beceriksizliğinin bedelini üreticiye, köylüye ödetme. Tarım arazilerinin boş kalmasının, çiftçinin tarlasını ekememesinin en büyük sebebi sensin. Çiftçiye vermen gereken desteği vermiyorsun, üstüne üstlük toprağını elinden almaya çalışıyorsun. Sen üreticinin ürününe adam gibi fiyat mı veriyorsun da çiftçi tarlasını ekmiyor? Mazota, gübreye, tohuma %200 zam yapıp çiftçiyi yüksek enflasyonda ezdiren sen değil misin? Bu uygulamanın amacı köylüyü toprağından etmek, boş kalan arazileri yabancılara peşkeş çekmektir. Derhal bu sistematik kötülükten vazgeçin.”

Muhabir: ERDOĞAN DEMİR