BÜLENT SAYLAM
TEMEL TÜKETİM MADDELERİNE ZAM EKSİK OLMUYOR
Türkiye’de döviz kurunda ciddi bir artışın yaşandığının altını çizerek, sözlerine başlayan Aydemir, şunları söyledi: “Döviz karşısında, Türk Lirası hızla değer kaybetmeye devam ederken temel tüketim maddelerine zam eksik olmuyor. Dolar ve Euro’nun yükselmesi ile cebine giren paranın değeri azalan emekçiler, yaşanan salgın ve ekonomik krizden dolayı daha fazla yoksullaşmanın, açlığın pençesine itiliyor. Doların, Türk Lirası karşısında uçuşa geçmesi, akaryakıt, doğal gaz, elektrik, su, ulaşım, konut, ekmek, et, tahıl fiyatları, kiralar, eğitim, sağlık, eğlence gibi iğneden ipliğe işçilerin, emekçilerin tükettiği bütün malların fiyatlarının daha pahalıya gelmesi anlamına gelmektedir. Dolar; işçileri, emekçileri, halkı etkileyerek ve daha da yoksullaştırarak yükselmektedir. Temel tüketim maddelerine yapılan zamlar nedeniyle, halkın beli kırılmış durumdadır.”
BİRÇOK EVDE TENCERE KAYNAMIYOR BUZDOLABI BOŞ
Türkiye’de ekonominin iyi gittiği yönünde tozpembe bir tablonun çizildiğini kaydeden Erdal Aydemir, “Ekonominin iyi olup-olmadığı pazara çıkılıp, halka sorulmalı. Halk, alım gücünün düşmesi nedeniyle, ekonominin iyi gitmediğini dile getiriyor. Halkın alım gücü her geçen yıl düşüyor. Artık, birçok evde tencere kaynamıyor ve buzdolabı boş durumda. Bu durum, ekonominin ne kadar kötüye gittiğinin bir göstergesidir. Bir asgari ücretlinin aylık kazancı, 2 bin 324 TL’dir ve bu parayla bir kişinin geçimini sürdürmesi mümkün değildir. İnsanca bir yaşam için asgari ücretin şartlarının iyileştirilmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“İŞSİZLİK SON 15 YILIN ZİRVESİNE ÇIKTI”
Türkiye’deki işsizlik rakamlarının pandemiyle birlikte artış gösterdiğini belirten Aydemir, sözlerini şöyle tamamladı: “İşsizlik son 15 yılın zirvesine çıktı.Pandemiyle birlikte birçok insan işini kaybetti ya da işyerini kapatmak zorunda kaldı.DİSK-AR’ın rakamlarına göre; korona virüsü salgınının etkisiyle revize edilmiş geniş tanımlı işsiz sayısı ve iş kaybının Mayıs 2020'de 17,2 milyona yükseldi. Revize edilmiş geniş tanımlı işsizlik ve iş kaybı oranı yüzde 50 olarak hesapladı. Üretim düşüyor, işsizlik, yoksulluk artıyor. Gelecek süreçte, ciddi sıkıntıların yaşanmaması adına üretime gereken önem ve desteğin verilmesi gerekiyor.”