HABER-FOTO:

BÜLENT SAYLAM

Toplantıya KEFEK Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Yenimuhacir Belediye Başkanı Mustafa Türker, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, MHP Keşan İlçe Başkanı Adnan İnan, Muhtarlar Derneği Başkanı Abdullah Kemik ile köy ve mahalle muhtarları katıldı.

Toplantıda açılış konuşmasını yapan AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, muhtarlarla yılda 2 kere buluştuklarını belirterek, bu toplantılarda muhtarların sorunlarını dinleyerek çözüm bulmayı amaçladıklarını söyledi. Kılınç’ın ardından MHP Keşan İlçe Başkanı Adnan İnan da kahvaltıya katılan muhtarları selamlayarak, Keşan için bu istişare toplantısının önemli olduğunu söyledi. 

KAZANAN KEŞAN OLACAK

İnan’ın ardından Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu söz aldı. Helvacıoğlu şunları söyledi: “İşte birlik, beraberliğin ölçüsü budur. Ne olursa olsun hep aynı şeyi söylüyorum, her yerde de söyleyeceğim bir konu varsa mevzu Keşan'sa derdimiz Keşan’sa bir arada koşacağız. Hangi vekil çağırırsa hangi bürokrat çağırırsa hangi büyüğümüz çağırırsa hep beraber gideceğiz. Keşan'ın sorunlarını köylerimizin sorunlarını masaya yatıracağız. Hazır vekilim duymasın, hazır seçim var, vekillerim duymasın. Gelin hep beraber sorunlarımızı masaya yatıralım. Harman zamanı isteklerimizi dosyalandıralım. Hep beraber Allah’ın izniyle güzel günlere doğru gidelim. Kazanan Keşan olacak. Hep beraber biz bu mücadelenin içinde olacağız. Hani söylüyorum sık söylüyorum bıktınız belki ama Keşan'ın nesi meşhur dediğinde köyleriyle beraber birliği, beraberliği meşhur. Bu güzelliği, bu beraberliği Keşan'da yaşıyoruz. Allah birliğimizi, beraberliğimizi bozmasın.”

Helvacıoğlu’nun ardından Edirne İl Genel Meclisi’nin AK Partili üyesi Halil Bayazıt da toplantıya katılan muhtarlara teşekkür etti.

Bayazıt’ın ardından Yenimuhacir Belediye Başkanı Mustafa Türker söz aldı. Türker, şöyle konuştu: “Ne mutlu ki bu birlikteliği beraberliği gördüm. Katılımlarınızdan dolayı tüm muhtarlarımıza teşekkür ediyorum. Yenimuhacir Belediye Başkanı olarak bugüne kadar Yenimuhacir’in ihtiyaçlarını sayın vekilime götürdüm ve bizlere Ankara ayağında köprü oldu. Dertlerimizi gerekli yerlere iletti. Yenimuhacir’a değerli yatırımlar yaptık. Sayın vekilime bütün huzurunuzda teşekkür ediyorum.”

KEMİK: SAZLIDERE’DEN ENEZ’E KADAR DOĞALGAZ DÖŞEYİN!

Türker’in ardından konuşan Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Abdullah Kemik de şunları ifade etti: “Sayın vekilim burada yaklaşık 150 kişiye yakın kişiyiz. Benim sizden halkın da istediği çok önemli hazır da seçim var. Sazlıdere’den Enez'e kadar gelin doğal gaz döşeyin bizim buralara. Gerekirse muhtar arkadaşlarımla beni sayın cumhurbaşkanıyla görüştürün. Bu bölgenin 3 aylık 2 aylık olan yaz sezonunu 8 aya çıkarırsınız. Çünkü burada Tabiat Parkı var, ileride yine özel idarenin ihale edeceği yerimiz var, Yayla var Danişment var. Bu bölgenin tahmin ediyorum 250.000 abonesi olur diye düşünüyorum. Eğer böyle bir girişimde bulundum veya Sayın Cumhurbaşkanımızın ağzından bunu alabilirsek 2 aylık 3 aylık olan bu yazlık bölgemiz inanın 8 aya 12 aya çıkar diye düşünüyorum. Keşan’daki emekli bile gelir oraya kalmaya.”

'DOĞALGAZ FİYATLARI TÜRKİYE’DE BELİRLENECEK'

önümüzdeki 100 yılın enerjinin 100 yılı olacağını hatırlatan Fatma Aksal, “Biliyorsunuz pandemi sürecinde enerji fiyatları inanılmaz yükseldi. Enerjiye ve gıdaya sahip olacak ülkeler önümüzdeki yüzyılın yıldızı olacaklar. Türkiye tarımsal hasılada dünyada 7’nci, Avrupa’da 1’inci. Enerji kaynakları olarak da kaynakları zengin olan bir ülkedeyiz ama buna rağmen Türkiye bir enerji koridoru oldu. Avrupa’ya giden doğal gaz borularının hepsi Türkiye’den geçiyor ve Putin’in de ifade ettiği gibi artık doğal gaz fiyatları Türkiye’de belirlenecek. Türkiye, dünyada enerji fiyatlarını belirleyen bir aktör haline geldi. Kendi enerji kaynaklarımızı kurmak içinde ciddi bir mücadele veriyoruz. Karadeniz’de kendi doğal gazımızı bulduk. Akdeniz’de yine sondaj çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah 2023 yılının mart ayından itibaren de kendi doğal gazımızı kullanmaya başlayacağız. Yeterli değil ama hiç şüphesiz aramalar devam edecek ama başlangıç için çok iyi bir rakam” diye konuştu.  

DOĞALGAZA KÖYLERDEN DE ÇOK CİDDİ BİR TALEP VAR

Sazlıdere’den Enez’e doğalgazın gelmesi konusuna değinen Aksal, “Gönlümüz istiyor ki bizim bütün köylerimize olsun sadece Sazlıdere’den Enez’e değil. Tüm köylerimizden de tabii ciddi talep var. Şimdi mesela Boztepe köyü muhtarımız diyecek ki ya Sazlıdere’ye gelecekse Boztepe'ye niye gelmesin? Türkmen muhtarımız diyecek ki Türkmen'e niye gelmesin? Haklısınız köylerde de çok ciddi talep var.” dedi.

'İKTİDARA GELDİĞİMİZDEN BERİ DOĞAYA ÖNEM VERDİK'

BOTAŞ tarafından Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere köyünde yaptırılan Saros FSRU Terminali ve Kara Boru Bağlantı Hattı Tesisi'nin tepkilere neden olduğunu ifade eden Aksal, “Saros kıymetli mi? Hepimiz için çok kıymetli. Kıymetli olmaması mümkün mü? Ama tabii insanların modern hayatın getirdiği konforu insanlara sağlayacaksınız, diğer yandan da doğal hayatı koruyacaksınız. AK Parti iktidarı olarak, iktidara geldiğimizden beri doğaya önem verdik. 5 milyarın üzerinde ağaç diktik ve dikmeye de devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.  

SAMİMİYETLE YAPILMAYA ÇALIŞILAN İŞİ ÇOK FARKLI NOKTALARA ÇEKTİLER

Danişment köyü sahilinde yaklaşık 47 dönümlük alanın satışına muhalefet milletvekillerinin tepki gösterdiğini dile getiren Aksal, şöyle konuştu:

“Son günlerde bir Danişment meselesi var. Hem CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’nun hem de İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar’ın meclis kürsüsünden gündeme getirdiği Danişment’teki alanın satışıyla ilgili ‘talan edecekler’, ‘birilerine peşkeş çekecekler’ şeklinde çok çirkin ifadeleri var. Bu yer hazineye ait. Edirne’de, Edirne Sarayı’nı ihya edeceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla. Bu sarayın ihyası Edirne’nin en büyük projelerinden biri. İnşallah o sarayı ihya edeceğiz ve bu kapsamda da İl Özel İdaresi’nin o alanda kalan bazı mülkleri vardı. Bu mülkler karşılığında hazineye İl Özel İdaresi belli anlaşmalar yaptılar. Bizim amacımız İl Özel İdaresi’ne ne kadar gelir yaratabiliriz ve bu gelirle köylerimize ne kadar hizmet edebiliriz. Buradan elde edilecek gelir tamamen köylerimize hizmet olarak dönecek. Bütün hedefimiz bu. Belli yerleri, belli arsaları satabilirsiniz. Önemli olan bunları satmanız değil buradan elde ettiğiniz geliri nasıl harcadığınızdır, nereye harcadığınızdır. Eğer doğru yere harcanıyorsa belli mülkler satılabilir. Edirne Belediyesi geçen günlerde 100 milyonun üzerinde arsalar sattı. Önemli olan geliri nereye harcıyorsunuz ve bu hizmet nereye gidiyor. Eğer bizim niyetimiz Danişment’teki alanı birilerine vermek olsaydı hazineden alıp, CHP ve İYİ Parti’nin çoğunlukta olduğu İl Özel İdaresi’ne bunu vermez, direkt hazine üzerinden vermek istediğimiz insanlara verirdik. Çok rahat verirdik. Ama biz hazineden Millet İttifakı’nın çoğunlukta olduğu İl Özel İdaresi’ne verdik ve buradan elde edilecek gelirin bizlerin köylerine hizmet olarak gitmesini istedik. Samimiyetle yapılmaya çalışılan bir işi çok farklı noktalara çektiler."

Fatma Aksal’ın konuşmasının ardından muhtarların görüş ve önerilerine geçildi.

 

AKÇA: ‘BİZİM KANALİZASYONUMUZU YAPIN ARTIK’

Mecidiye Köyü Muhtarı Gürkan Akça, Trakya Bölgesinde kanalizasyonu olmayan tek köy olduklarını söyleyerek şunları aktardı: “Halkımız bıktı artık bundan. Sahil bölgesinde olduğumuz için çok büyük bir sorun. Sizden çok rica ediyorum, bizim kanalizasyonu yapın artık. Diğer bir sorunumuz da şu anda Trakya alçağın da yer üstünden sulama yapılan tek baraj mecidiye göletidir. DSİ müdürümüzle görüştük. Altınyazı’dan Keşan'dan ve diğer köylerden gelen yalakları topluyoruz ve yakıyoruz devamlı bıktık artık yakmaya. Sulama işi bitecek. Mecidiyeköy'ün en büyük gelirlerinden bir tanesi bahçeciliktir ve bu sulama sayesinde oluyor. Çok rica ediyorum. Sulama sistemini artık kapalı sisteme çevirelim.”

MERİÇ: İPTAL EDİLDİYSE ÖNCE SİZE SONRA BİZE ÇOK YAZIK OLACAK!

Kılıçköy Muhtarı Halil Meriç, bereketli bir sezon geçirdiklerini ancak buğdaydan iyi fiyat alamadıklarını Aksal’a hatırlattıktan sonra şöyle konuştu:  “Konumuz; Devlet Su İşleri, Hamzadere Sulama Barajı ve yarım kalan en son uç. En son uç deyince çok iyi hatırlayacaksınız. Türkmen, Müsellim, Boztepe, Kılıçköy, Keşan, Siğilli sulama kanallarının şu an için durdurulması noktasında yeterli bilginizin olduğunu sanıyorum. Bizim bu konumuz ne olacak? 2 ay sonra başlayacağız çeltik ekimine. Başlayacağız Devlet Su İşleri’nin kapısına yine ister istemez gene son durak. Sizden taleplerimiz olacak. Nasıl yapacağız? Bu sorunu nasıl çözeceğiz? Bir de bir kuraklık var, bu da işin tuzu biberi gibi görünüyor. Bizim bu sulama borumuz bu 4 tane köye daha devam edecek mi? Aldığımız duyumlara göre iptal edildi mi? Eğer iptal edildiyse valla önce size sonra bize çok yazık olacak. Niye? Siz Türkmen'e gelmekte biz, Kılıçköy’e gitmekte zorluk çekeceğiz. Bunun için bu konuya biraz daha araştırmacı olup ele ele bu yaz için geçici bir süreç 23 kilometrelik bir ek boruyla bir planımız var. Bu plana el atar da siz de destek olursanız, bu yazı belki geçici olarak kurtarırız. En azından alt sulama borularının olmaksızın size teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar diliyorum.” 

KAYA: DEFALARCA SÖYLEDİK BİR ÇÖZÜM BULUNAMADI

Daha sonra Suluca Köyü Muhtarı Tuncay Kaya söz aldı. Kaya, şunları söyledi: “Bizim bir yolumuz var. Biliyorsunuz defalarca söyledik. Fakat bu çözüm bulunamadı. Bölgemiz turizm bölgesi, buraya biz sıcak asfalt istemiyoruz, stabilize olur, soğuk asfalt olur. Ben 5 yıl istanbul, Siirt, istanbul, van otobüs şoförlüğü yaptım. Doğunun her köşesinde yollara, o viyadüklere, uçaklar iner, uçaklar kalkar. Diyarbakır'ın girişinde bir dönüm genişliğinde tabela var: ‘Diyarbakır'ın isteği başım gözüm üstüne Recep Tayyip Erdoğan’ bu baş göz üstüne biz de dahil olmak istiyoruz sayın vekilim. 5 kilometrelik yolumuz var. 5 km. Erikli-Suluca. Bunu her seçimde dile getiriyoruz fakat siyasiler yazıyor giderken kağıtları unutuyorlar.” 

Çelebi Köyü Muhtarı Ayşe Sever de köyünün şu sorununu aktardı: “Geçen sene kanalizasyon yapıldı. Dolayısıyla taş olan yolların hepsi bozuldu. Buna rağmen ben hiçbir girişimde bulunmadım. Çünkü bize Tredaş’tan geldiler, inceleme yaptılar. Yol kenarlarına beton direkler dikeceğiz dediler. Tredaş iptal etti direklerin yapımını. Yani bunu bir takip edemez miyiz? Veya bir yatırımımız olamaz mı? Bu direklerin yapımı beton direklerin yapımı neden iptal edildi veya ne zaman yapılacak? Yapılmayacaksa da biz de en azından düzenlemeye başlayalım. Yapılacaksa boşu boşuna tekrardan kırılıp dökülmesin yazık.”

KAVALCI: TOZDAN HAYVANLAR OTLAYAMIYOR

Beyköy Muhtarı Rıza Kavalcı da şunları söyledi: “Benim köyümün bin dönüme yakın bir orman arazisi var. Siz çok iyi biliyorsunuz. Orman sıfatını kaybetmiş olan yerlerin bir an önce millete yahutta maliyeye dönmesini istiyoruz. Ve Beyköy Mecidiye arası stabilize bir yolumuz var. Hayvan otlakiyesi orası. Yazın oradan çok araba, TIR geçtiği için otları berbat etti. Hayvanlar otlayamıyor. Buraya asfalt gibi şey istiyorum.”

Küçükdoğanca Köyü Muhtarı Ercan Yirik de Küçükdoğanca ile Yılanlı köyü arası 2 km stabilize bir yol olduğunu bu yolun asfalt yapılmasını istedi.

Kadıköy Muhtarı Ercan Gürgen de yine yol ile ilgili bir talep bildirdi. 50 aracın Malkara pazarına gittiğin söyleyen Gürgen, “İnan ki çok kötü yol. Başkanım Keşan'ın içme suyunu karşılıyor Kadıköy Barajı inan çok kötü. Yol bir buçuk 2 km.” dedi.

PİŞKİN: MUHTARLIĞI OLMAYAN KÖYLERİMİZ VAR

Lalacık köyü Muhtarı Mesut Pişkin de köylerin çoğunda çok amaçlı salonlar yapıldığını hatırlatarak, köyüyle ilgili şu isteğini paylaştı: “Herhalde 5-6 tane köyümüz kaldı. Mağdurlarından biri de benim köyüm. Düğün olur, cemiyet olur, mevlit olur. Keşan'ın her köyüne oldu. Muhtarlığı olmayan köylerimiz var. Bunlara da bir çözüm yolu bulunacaktı. Ne aşamada bilmiyoruz? Bir onunla açıdan bilgilendirme olsa iyi olur. Tabi sahil kesimine doğalgaz geliyor. Gelirse kırsal kesime de gelsin.”

OCAK: 2B KOMİSYONU ÇALIŞMA YAPAMADI

Dişbudak Köyü Muhtarı Birol Ocak, şunları aktardı: “2021’de köyümüzde 2B komisyonu geldi. Fakat 2B komisyonu çalışma yapamadı. Çalışma yapılamamasının sebebi arazide 22A çalışması olmamış. O yüzden önce 22A çalışması yapılması gerekirmiş arazide. Ondan sonra 2B komisyonu çalışma yapacakmış. Bu ne zaman yapılacak?”

ŞU ANDA TOKİ SATILIYOR, İHANET EDİYORUZ

Mustafa Kemal Paşa Muhtarı Bayram Ali Kalfalar da mahallesi ile ilgili şu sorunu aktardı: “Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde Romanlar ile ilgili dezavantajlı dediğimiz fakat sonra onu kaldırdık. Sosyal konuta çevirdik ve güzel de oldu. O günkü sayın vekilimizi buradan anmadan edemeyeceğim. Sayın rahmetli Hüseyin Bağcı’yı anmadan edemeyeceğim. Çünkü ikisinin de çok büyük emekleri var. Devasa bir eser kazandırmamıza rağmen. Şu andaki herhalde sizin bilginize gittiğinizi bilmiyorum, görmedim çünkü. Şu anda orası çok berbat bir durumda. Sebebi kendi içimizdeki insanların çok ucuz, sizin haberiniz var veya yok bilmiyorum ama çok ucuz bir politika içerisinde yapmayın, ödemeyin. Reis burasını size verecek bedava diye bu milletimizin ödemesi gereken kirayı ödemesinden imtina ettirdiler insanlarımızı bir. İkincisi. Satılmaması şerhi varken satılmama şerri kalktı. Şu anda TOKİ satılıyor, ihanet ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın hizmetine buradan sesleniyorum. Reisime sesleniyorum, buradan onun hizmetine resmen ihanet ediliyor. Sahip çıkılması lazım. Yasal olmayan şeyleri yasal hale getirmemiz lazım.” dedi.

Muhtarlardan sonra söz alan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu şöyle konuştu:“Hazine Vali Beyiʼn talimatıyla Özel İdareʼye kazandırılmasını istedi. Vekiller peşkeş çekmek diyerek hızlı bir karar verdiler, çok açık ve net fade etmek istiyorum ki, eğer o düşünce olsaydı hazinede daha kolay giderdi. Bu arsa boş br sosyal alandı, 4 partili belediye meclisimiz ile 3 katlı otel alanına çevirdik. Evler kiralamakla turizm mi olur? Oteller gelmeli. 8-10 ay iş yapmalı. Ev kiralayarak turizm yaptığımızı sanıyoruz. Açık ihale ile kim alırsa alsın, otel yapsın. Çok değerli bir arsa oldu, ben Özel İdareʼnin gözden geçirmesini istiyorum. Bırakın A kişisi, B kişisi yatırım yapsın. Bakın 3 aylarda yemin ediyorum size, kimse işaret edilmedi. Siyasiler demeç verirken çok acele ediyorlar, gelin bizlere de sorun.”

Toplantı karşılıklı görüş alışverişinde bulunmasının ardından sona erdi.