HABER MERKEZİ
Avrupa ile Akdeniz arasında bağlantı oluşturacak tarihi ve kültürel bir güzergah geliştirmek ve Antik Egnatia yolunun geçtiği ülkeler arasında kuvvetli ve sürekli bir bağ kurmak için gerçekleştirilen proje’ye bu yıl bölgemiz ev sahipliği yapıyor.
2015 Yılında İtalya’nın Durazzo kentinde başlayan Proje ile İtalya’dan Yunanistan sınırına kadar olan bölümler yürüyerek kat edildi. Projenin son ayağında Türkiye rotası gerçekleşiyor. Yaşları 20 ila 70 arasında değişen akademisyen ve üniversite öğrencilerinden oluşan bir grup, Enez sınırından başlayarak İstanbul’a kadar yürüyecek. Konakladıkları noktalarda Antik Egnatia Yolu ve o bölgenin tarihsel ve kültürel potansiyellerini ele alan gezici seminerler gerçekleştirecek.
Projenin bölgemizdeki koordinasyon ve danışmanlığını Çamlıca Muhtarlığı yürütüyor. Çamlıca Muhtarlığı, Şubat - Mayıs 2019 tarihlerinde de Paris’ten Akdeniz’e ulaşan bir kültür rotası projesinde Fransız turistlerin danışmanlığı ve koordinasyonunu sağlamıştı.
Çamlıca Muhtarlığı koordinasyonunda gerçekleşen projenin, Enez bölgesindeki rehberlik hizmeti Keşan Doğa ve Çevre Derneği –DOÇEK Başkanı Hakan Eşme tarafından gerçekleştiriliyor. Yayla - Çamlıca - Malkara sınrı bölgesinin rehberlik hizmeti Çamlıca – Korudağ Doğal Yaşam ve Çevre Derneği – KORUDER tarafından sağlanacak.
29 Temmuz 2019 tarihinde Enez’deki antik kalıntıların gezilmesinin ardından, çadır kampı ve sabah Yayla köyüne yürüyüp, Yayla’daki tarihi kalıntılar ziyaret edilip çadır kampından sonra sabah Çamlıca’ya hareket edildi.
Projenin bölgemizdeki final programı, 31 Temmuz akşamında Çamlıca’da gerçekleştirildi. Grup, Çamlıca’daki Müze ziyareti sonrası köy turu yaptı. Akşam saatlerinde Çamlıca Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleştirilen Egnatia Gezici Semineri ile tarih ve kültürün turizme katkılarını bölgemizden katılacak katılımcılar ile ele alındı. Grup, 1 Ağustos sabahı (bugün) kahvaltı sonrası Şükrüköy ve Seydiköy üzerinden Kadıköy Barajı’na ulaşacak. Grup, Kadıköy Barajı’nda Çamlıca Muhtarlığı’dan Malkara Belediyesi’ne teslim edilecek.
Bu proje ile, uluslar arası işbirlikleri geliştirilerek otak proje ve çalışmalar yapmak için fırsat sağlarken, bölgemizin kültür turizmindeki farkındalığını da desteklemiş olacak.