İpsala Kaymakamı Edirne Vali Yardımcısı ve Edirne’deki OSB’lerden sorumlu olan Ömer Sevgili, Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Erdoğan Demir’e Türkiye- Yunanistan arasında yapılacak yeni köprü inşaatı, İpsala, Keşan ve Uzunköprü OSB’lerindeki son gelişmeler hakkında çok önemli açıklamalarda bulundu.
Edirne Vali Yardımcısı ve İpsala Kaymakamı Ömer Sevgili, Türkiye ile Yunanistan arasında yapılacak olan yeni sınır köprüsünün 2025 yılında ihale aşamasına gelmesinin beklendiğini belirtti. Köprünün yaya geçişine uygun olarak tasarlanması, bölgedeki ticaret, turizm ve sağlık sektörlerine büyük bir ivme kazandıracak.
KÖPRÜ İNŞAATINDA SON DURUM
Sevgili, köprü projesinde Türkiye tarafının çalışmalarını tamamladığını, ancak Yunanistan tarafının da kendi teknik hazırlıklarını bitirmesi gerektiğini vurguladı. “Köprü, iki ülkenin ortak çabalarıyla tamamlanacak bir proje. Biz kendi tarafımızdaki hazırlıkları tamamladık, ancak sürecin bir bütün olarak ilerlemesi gerekiyor,” dedi.
İpsala Kaymakamı ve Edirne Vali Yardımcısı Ömer Sevgili konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı
“Oradan da teknik heyetten dönem dönem bu aralar sıklaştı. Yani epey bir görüşmeler sıklaştı. Görüntüleri alınmaya başlandı. Tabii köprünün yarısı bizim yarısı onların olacak. Biz kendi tarafımıza düşen işi bitirdik ama köprü bir bütün olduğu için projenin de bir bütün olarak ilerlemesi gerekir.
YAYA GEÇİŞİNE ÖZEL VURGU
Köprünün yaya geçişine uygun hale getirilmesi gerektiğini belirten Sevgili, bunun özellikle Edirne’nin İpsala, Keşan ve Enez gibi bölgelerinde turizm ve sağlık sektörlerini destekleyeceğini ifade etti. “Yunanistan’dan gelecek turistler, Enez ve Erikli gibi tatil bölgelerine kolaylıkla ulaşabilecek. Ayrıca, sağlık hizmetlerinde hızlı erişim sağlayarak hem yerel halkın hem de turistlerin ihtiyaçlarını karşılayabiliriz.” şeklinde konuştu.
Sevgili, Böyle bir çalışmanın devam ettiğini de belirterek şunları söyledi: “2025 yılı içerisinde ihaleye çıkacak aşamaya geleceğini düşünüyoruz. Yaya geçişinin olması da önem arz ediyor. Özellikle Edirne açısından, Keşan, İpsala açısından yaya geçişinin önemli olduğunu, tabi biz bu yaya geçişini sayın valimizle de paylaştık.
Kendisi de bu konunun takipçisi olacak. UMAT yetkilileriyle de görüştük bunu. İsmail Şapçı Başkanla da görüştük. Yani bu özellikle tüp geçit, yaya geçişi olarak tabir ettiğimiz geçişi yapmak adına teklifimiz oldu. Projeyi sonradan değiştirmek zor olur. Bizim buradaki temel amacımız en azından köprüye bir düzene koymak, yani bir alan oluşturmak. Yani o tüp geçişi sonradan ekleyecek şekilde bir en azından projeye dahil etmemizde fayda var. Bunu da daha proje nihayet hale gelmediğinden dolayı şimdiden bunu yüksek sesle dile getirmemiz lazım. Özellikle İpsala, Keşam'daki turizm şirketleri ciddi anlamda bir fayda elde edecek. Bir de ayrıca burada turizm otel sektörü olsun. Diğer sektörler olsun, bizim deniz turizmimiz mesela çok önemli bir yönde etkilenecek. Adam Yunanistan'dan gelecek, Enez'de tatil yapmak isteyecek, gelecek kapıya yaya geçişi olacak. Enez'deki otel sahibi gelecek, müşterilerini İpsala'dan İpsala'dan alıp otele götürecek. Keşan'da, atıyorum. Orada Keşan mesela Erikli'de, Erikli'de bir tatil yeri. Müşterilerine bileti satacak, diyecek ki biz seni İpsala gümrüğünden şu saate alacağız. Hemen yolcusunu gelecek şeyden ne deriz, İpsala gümrüğünden alıp Erikti'ye götürecek. Turizm açısından çok önem arz ediyor. Sağlık açısından da aynı şekilde.
Başı ağrıyan, kendi bölgesinde şey yapmayan, nedir ismi, hastane hizmeti konusunda yeteri kadar destek alamayan kişiler de hızlı bir şekilde gelecek, birbirlerine geleyim olarak geçip Günlükten yeni olarak geçip İpsala Devlet Hastanesi'ne, Keşan Devlet Hastanesi'ne. Rahat bir şekilde giriyor.
Aynı şekilde özel hastaneler konusunda da. Hastaneler kendi hastalarıyla görüşecek.
Şu anda bizim bölgede çok fazla özel hastane yok ama Keşan'daki özel hastanede hastalarıyla görüşecek. Gelecek tamam işte ben yaya olarak geçeceğim.Toplu taşıma ile geldim.
Yaya olarak geçeceğim. Gelecek hastasını alacak orada tedavi görecek. Yani kısa ve orta ve uzun vadede. Bölgemize çok büyük fayda sağlayacak.
Özellikle yaya geçişi konusunda bizim yani burada Keşan olsun, İpsal olsun burada özellikle sektör temsilcileri bu konuda talepkar olmaları gerekir. Tabii sayın valimizin de destekleri çok büyük.Ama dediğim gibi bu işler sektör talepleri de ön planda.
Burada da sektör temsilcilerimiz, STK'lar bu konuda özellikle tük geçişin, yaya geçişin olması konusunda da ciddi bir talepkar olması lazım. Zaten devlet olarak, valimiz olsun, karayollarımıza olsun bu konuda gerekli bilgiler iletildi. Ama tabi bu işin ucunda bir ticaret var, turizm var.
Yani sonuçta ticaret ve turizmin olduğu yerlerde iş adamlarının da talepkar olması gerekir.
Onların da bu konuda talepkar olması ve ilgili bakanlıkların bu konuda taleplerini iletmesi durumunda burada faydalı bir sonuç halde edeceğimizi düşünüyoruz. Yani projenin bitmemiş olması bizim için Neden? Çünkü projeyi revize etme şansımız olabilir.
Burada da dediğimiz gibi özellikle Edirne'nin güneyi diye tabir ettiğimiz Keşan, İpsala, Enez bölgesindeki kesimlerin bu konuda ciddi anlamda destek vermesi gerektiğini düşünüyorum.
Ona göre bir yol haritası çizilir.”
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ NE DURUMDA?
KEŞAN OSB VE ALÜMİNYUM DEVİ
Köprü projesinin, bölgedeki organize sanayi bölgeleri (OSB) ve turizm sektörleri için de büyük önem taşıdığına vurgu yapan Sevgili, “Valimiz Yunus Sezer öncülüğünde Yeşil Organize Sanayi Bölgesi hedefimizle OSB’lerde çevreye zarar vermeyen yeşil’e önem veren işletmelerle tahsis sözleşmesi imzalanmıştır. Keşan OSB’nin parsellerin yarısından fazlası yaklaşık 10 firmaya tahsis edilmiştir. Yeni taleplerin çok olduğu ve bu talepler yeni yılda değerlendirilecektir.
Keşan OSB’de en önemli tahsis bir Amerikan alüminyum firmasına 265 dönümlük arazinin tahsis edildiğidir. Bu fabrikanın kurulmasıyla 2000 kişiye iş imkanı sağlayacaktır.”dedi.
Keşan OSB’nin altyapı çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Sevgili, üst yapı projelerine 2025 yılında başlanacağını söyledi.
KEŞAN OSB’DE AMERİKA VATANDAŞI ÇİN ASILLI BİR FİRMA SAHİBİNE 265 DÖNÜMLÜK ALAN VERİLDİ
O sebepten bahsetmişken de vali yardımcılığı görevinden dolayı diğer organize sanayi bölgelerinin de koordinasyonundan sorumluyuz.
Keşan Organize Sanayi Bölgesi'nde de tabii Keşan biraz daha farklı bir durum.Keşan kurumsal bir yapısı var. Keşan kadim bir ilçe olduğundan dolayı Keşan o sebeple bir marka değeri yüksek.
Ondan dolayı orada da çok fazla talep var. Yani zaten 265 dönümlük bir yer Çin firmasına verildi.
Amerikan vatandaşı ama Çin asıllı yani dünyanın en büyük alüminyum fabrikası. Bu da aynı şekilde yeşile çok önem veriyor. Çevreye zararının hiç olmayacağı bir sektör Keşan'da da aynı politikayla ilerledik. Yani çevreye zarar vermeyecek, çevreye dost olacak bir yönetim anlayışı sergiliyor. Orada da yarısından fazlası satıldı, sözleşmeye imzalandı. Paraların önemli bir kısmı da tahsil edildi.
Keşan, OSB'nin de aynı şekilde bütçesi, şu anda güzel bir bütçesi oluştu. Sadece imar planı değişikliğinden dolayı bekliyoruz. Altyapıda kaldığı yerden 1 hafta 10 gün içerisinde devam edecek. 2025 yılında da üst yapılara da başlayacağını düşünüyoruz.”şeklinde konuştu
Sevgili; “O sebepten bahsetmişken de vali yardımcılığı görevinden dolayı diğer organize sanayi bölgelerinin de koordinasyonundan sorumluyuz.
Keşan Organize Sanayi Bölgesi'nde de tabii Keşan biraz daha farklı bir durum. Keşan kurumsal bir yapısı var. Keşan kadim bir ilçe olduğundan dolayı Keşan o sebeple bir marka değeri yüksek.
Ondan dolayı orada da çok fazla talep var. Yani zaten 265 dönümlük bir yer Çin firmasına verildi.
Amerikan vatandaşı ama Çin asıllı yani dünyanın en büyük alüminyum fabrikası. Bu da aynı şekilde yeşile çok önem veriyor. Çevreye zararının hiç olmayacağı bir sektör Keşan'da da aynı politikayla ilerledik. Yani çevreye zarar vermeyecek, çevreye dost olacak bir yönetim anlayışı sergiliyor. Orada da yarısından fazlası satıldı, sözleşmeye imzalandı. Paraların önemli bir kısmı da tahsil edildi.
Keşan, OSB'nin de aynı şekilde bütçesi, şu anda güzel bir bütçesi oluştu. Sadece imar planı değişikliğinden dolayı bekliyoruz. Altyapıda kaldığı yerden 1 hafta 10 gün içerisinde devam edecek. 2025 yılında da üst yapılara da başlayacağını düşünüyoruz.”dedi.
İPSALA OSB’DE SON DURUM
İpsala Organize Sanayi Bölgesi'nden kısaca bahsederseniz, son durum nedir?
İpsala OSB, altyapı çalışmalarını tamamlayarak firmaların üst yapı projelerine geçmesine hazır hale geldi. 15’in üzerinde firmanın başvuru yaptığı OSB’de sadece 50-60 dönümlük arazi kaldığını belirten Sevgili, şunları söyledi: “Bu bölge, işsizlik sorununu çözme potansiyeline sahip. 2025 yılı itibarıyla fabrikaların faaliyete geçmesini bekliyoruz. İpsala OSB’de Tarım Kredi Kooperatifinin çeltik ve paketleme fabrikasıda yer alacaktır. Yeşil dönüşüme önem veren, çevre dostu firmaların yer aldığı OSB, bölgenin çevre bilincine uygun bir model sunuyor.”
Sevgili açıklamasına şöyle devam etti “Gerçekten hızlı ilerleyen bir proje. Zaten İpsala Organize Sanayi Bölgesi bizim yüz akımız. Yani en çok gururla İpsala OSB denildiği zaman göğsümüzün kabardığı bir Hal alıyoruz. Hiç bir problemle karşılaşmadık. Altyapısını bitirdik. Çok şükür herhangi bir problem olmadan. firmalara söz verdiğimiz süre zarfında da bitirdik. Şu anda firmalarımız istedikleri zaman gelip üst yapılarını yapabilecek düzeye geldiler.
Tarım Kredi Kooperatifi ihale belgelerini oluşturuyor. Üst yapı için yakın zamanda ihaleye çıkacak.
5-6 tane firmada başvurularını yaptılar üst yapılarını oluşturmak adına. Bizim idari binanın ihalesi yapıldı. Artık orada bizim idari yapımız olacak. Teknik ekiplerimiz, idari ekiplerimiz, müdürlerimiz...
Artık orada bir yapı olacak. Kamu kurumu olacak. O da havaların yağışı olmasından dolayı temel atmayı yapamadık. Ama havaların düzelmesiyle beraber hızlı bir şekilde temeller de atılıp üç dört ay içerisinde idare binada bitmiş olacak. Yani iki bin yirmi beş yılında İpsala Organize Sanayi Bölgesi ciddi anlamda bölgedeki işsizliği bitirecek düzeye gelmiş olacak. İki bin yirmi beşte fabrikalar faaliyete geçecek.
Müracaat eden kaç firma var?
15'ten fazla firma var. Yani 15'ten fazla firmanın çalışmasını yaptık. Şu anda da çok sayıda yani çok az bir yerimiz kaldı. 50-60 dönümlük bir yerimiz kaldı. Biz onu da zaten satışlarımızı durdurduk.
Satışlarını yapmıyoruz. Onun için de ciddi bir yani 100 dönümden fazla bir talebimiz devam ediyor.
O şekilde bir durum söz konusu. Bölge genişliyor.”dedi.
UZUNKÖPRÜ OSB
Sevgili Uzunköprü OSB ile ilgili de şunları söyledi. “Bugün itibariyle Uzunköprü OSB Milli Emlak’tan arazisini satın aldı. Tüm işlemler tamamlandı. Altyapı projesi tamamlanmak üzeredir.”
YEŞİL DÖNÜŞÜM VE ÇEVREYE ÖNEM VEREN FİRMALAR
Sanayi konusunda da bütün firmalarımız yeşil dönüşüme, yeşile önem veren firmalar. Şu ana kadar bizimle sözleşme imzalanan firmaların hiçbir tanesinin atığı yok. Yani çevreye vereceği bir atıkları olmadığından dolayı bölgede şu anda faaliyet gösteren en temiz, en yeşil işletmeler olacak.
Zaten bunlardan zaten tarım ağırlıklı bir sektör şu anda ön planda. Gıda sektörü ön planda, İpsala'da. Bu şekilde bir yol haritası çiziliyor.
“GERİ DÖNÜŞ” ÇAĞRISI
İpsala, Keşan ve Enez bölgelerinde sanayi projelerinin hızla ilerlediğini belirten Sevgili, iş için göç eden vatandaşlara geri dönme çağrısında bulundu. “Bölgemiz hızla kalkınıyor. İstanbul, Tekirdağ ve Bursa gibi şehirlerde yaşayan vatandaşlarımızı, bölgemize dönmeye ve burada iş imkanlarını değerlendirmeye davet ediyoruz” dedi. Bu kapsamda, İstanbul’daki hemşehri dernekleriyle de görüşmeler yapılacağını duyurdu.
Sevgili, işsizlik konusunda hiçbir vatandaşın dert etmemesi gerektiğine de vurgu yaparak; “Biz kendimize bu konuyu dert ediyoruz. Derdimiz acaba işçi bulabilecek miyiz? İş arayan vatandaşlarımız hiç derde girmesin. Bölgesini terk etmesin, çok kısa süre içerisinde İpsala ile başlatacağımız işçi alım sürecini Keşan ile sürdüreceğiz. Ondan dolayı dışarıda olan gurbette olan, İstanbul’da, Çerkezköy’de Tekirdağ’da, Çorlu’da, Bursa da olan vatandaşlarımızı da bölgeye davet ediyoruz. Yakın zamanda biz bölgedeki STK temsilciklerimiz ile idarecilerimizle beraber, İstanbul’a oradaki vatandaşlarımızı bölgeye davet etmek için İstanbul’daki STK’ları ziyaret ederek bölgeye geri dönmeleri konusunda görüşmeler yapacağız. Geri dönün çağrısında bulunacağız. Keşan Kaymakamımız Cemalettin Yılmaz, ben ve Enez Kaymakamı olarak bu üçlü bazda bizim coğrafyamız biraz daha farklı. Uzunköprü OSB ile beraber, o da 2025’ te başlayacak. Orasının da altyapısı 2025 yılında başlayıp, 2025 yılında tamamlanması bekleniyor. Bizim bütün komşularımız güçlü olur. Güçlü olmayan komşumuz olmayacak. Ondan dolayı bölge genişliyor.”
YENİ YIL ÖNCESİ MESAJLARINIZ NE OLACAK
2024 yılının sonuna geldik. Burada İpsala Bölge halkına neler söyleyeceksiniz.?
Özellikle İpsala, Keşan, Enez üçlüsü üç ilçeye de Kaymakam Vekilliği yaptığını belirten Ömer Sevgili “Bu üç bölge bir bütündür. Sonuçta aynı gemideyiz. Gemi ne kadar hızlı yol alırsa, hepimiz daha fazla yol almış oluruz. Ondan dolayı bu bölge İpsala, Keşan Enez hattı, sanayi konusunda İpsala ve Keşan önemli bir adım attı. Bu da neyi gösteriyor, büyük düşünmek lazım. Buradaki inanlar, işadamları olsun, diğer vatandaşlarımız olsun büyük düşünmesi lazım. Bizim gücümüz büyük, gücümüz çok fazla. Bir taraftan kapımız var, bir taraftan denizimiz var, diğer taraftan İstanbul’a çok hızlı bir şekilde ulaşacağımız oto yol projesi var. O da başladı. Enez de bir tarih var, kültür var, turizm var. Özellikle bu bölgede yok yok.”dedi.
YUNANİSTAN’A GİDENLERİ KONAKLATMA TESİSİ
Yılın sonuna geldik. İpsala’dan geçmeyen İstanbullu kalmadı. Herkes İpsala’ya gelip yurtdışına gidiyor. Bizim insan topluluğunu da bir şekilde konaklatabilecek, Yunanistan tatil programını yapan kişileri bir Keşan, İpsala ve bir Enez’de onları konuk etmemiz gerekir. Bunun için de dediğimiz gibi güçleniyoruz. Küçük düşünmememiz lazım. Her zaman büyük düşünmek lazım. Bizim komşumuz İstanbul. İstanbul doldu, İstanbul’da dolan ve taşan bütün sektörler bize doğru geliyor. Bizde burada süzgecimizi iyi ayarlamamız gerekiyor. Süzgeç çok önemli, bizim organize sanayi bölgelerinde yapmış olduğumuz süzgeç çok önemli. Herkese ne olursa ol gel politikasından ziyade, bizim bölgemize, çevremize fayda verecek değer katacak, kişileri, firmaları iyi bir şekilde tespit edip bölgemizde onlara kucak açmamız gerekiyor. Malum nüfusumuz azalıyor, bu nüfus azalmasının önüne geçmenin en önemli göstergelerinden bir tanesi öncelikle bizim bölgeden geçmiş yıllara iş için gidenleri geri dönmesi için çalışma başlatmayı planlıyoruz. Bunu da 2025 yılında düşünüyoruz. Dönüş olanakları olsun, köy kısmındaki imkanların tekrardan değerlendirilmesi konusunda çağrımız olacak. Ondan dolayı 2025’in benim tahminimce bölgeye çok faydalı olacağını, çok katlı sağlayacağını, değer katacağını düşünüyoruz. Projeler üst üste geliyor, bu projelerin verimli değerlendirilmesi ile beraber bölge ciddi anlamda önemli bir hal almış olacak.
İPSALA PİRİNCİNİ MARKA YAPARAK PAKETLEMEMİZ LAZIM
Bölgenin gelişmesinin temel göstergelerinden bir tanesinin gibi sadece tarım kentinden ziyade temiz sanayiye ağırlık verilmesi gerektiğini belirten Sevgili açıklamasına şöyle devam etti. “Pirincimiz burada üretiliyor, pirinçler çeltik olarak kamyona yükleniyor. Buradan gidiyor. Nereye gittiğini bilmiyoruz. Hangi pakede girdiğini bilmiyoruz. Hangi ürünle karıştırılıp pakede girdiğini bilmiyoruz. İpsala’nın isminin geçmediğini zaten bundan eminiz. Bu bizim işimize gelmiyor, bizim oradaki ham ürünleri,ya da daha doğrusu ham ürün üreten yerler gelişmemeye mahkumdur. Her yerde ham ürün var. Az gelişmiş ülkelerde genelde ham ürünü komşularına verir. Bizim burada bu bölgede de gelişebilmemiz için, ham üründen çıkıp, raflara girip üretebilmemiz lazım. Bizim burada paketli ürün çıkması lazım. Marka olmalı ve market zinciri olan marketlerde pazarlanması ve raflarda yerini alması lazım. A marketinde İpsala pirinci var diyebilmeliyiz. İpsala pirincini nerede bulabilirim dediklerinde şu marketlerde var denilmesi lazım ve ürünün kalitesini korumanın tek yöntemi burada paketleyip, paketli teslim edeceğiz. Bu şekilde pakedin içerisinde ne olduğunu bileceğiz.”
TARIM VE ÜRETİMDE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR
Vali Yunus Sezer’in yenilikçi ve sürdürülebilir yatırımlar konusunda önemli hedefler belirlediğini belirterek “ O hedefler için emin adımlarla ilerlemekteyiz.” diyen Sevgili, tarım üretiminin önemine değinen ham ürün ihracatından ziyade, katma değerli ürünlerin üretilmesi gerektiğini vurguladı. “İpsala’nın ünlü pirincinin paketlenip, markalaşarak raflara girmesi için çalışmalar yapmalıyız. Bölgenin gelişimi ancak böyle sürdürülebilir olur.” şeklinde konuştu.
BÖLGE İÇİN BÜYÜK HEDEFLER
Edirne’nin güneyinde, İpsala, Keşan ve Enez üçgeninde sanayi, turizm ve tarım odaklı kalkınma planlarının hızla hayata geçirildiğini belirten Sevgili, “Bu projeler sadece bugünü değil, geleceği de şekillendirecek. 2025 yılı, bölge için büyük bir dönüm noktası olacak.” dedi.
Bölge, yeni yatırımlarla hem nüfus kaybını önlemeyi hem de göç almayı hedefliyor. Güçlü bir sanayi altyapısı ve çevre dostu projelerle İpsala, Keşan ve Uzunköprü Edirne’nin ekonomisini yeniden şekillendirecek.
400 METRE UZUNLUĞUNDA OLACAK
Etkinlikte konuşan Kuçukos, 400 metre uzunluğundaki yeni köprü sayesinde uluslararası taşımacılıkta yeni bir sayfa açılacağını vurguladı. 31.5 metre genişliğinde olacak köprü, mevcut köprüye kıyasla daha kolay ve daha hızlı ulaşım imkanı sunacak.
2 AYRI İHALE İLE YAPILACAK
Köprünün tasarımı Egnatia Otoyolu şirketi tarafından hazırlanırken, inşaat süreci Yunanistan ve Türkiye taraflarında iki ayrı ihale ile gerçekleştirilecek. Kipi-İpsala sınır kapısında yer alacak toplam 840 metre uzunluğundaki köprünün 344 metresi Yunanistan tarafında olacak. Asma köprü şeklinde tasarlanan yapıda her yöne iki şerit, bir acil durum şeridi ve her iki yönde yayalar için kaldırım bulunacak.
KÖPRÜ TÜRKİYE VE YUNANİSTAN RENKLERİNE BOYANACAK
Kipi-İpsala sınırında hâlihazırda kullanılan köprü ise 1954 yılında inşa edilmiş olup 800 metre uzunluğundadır. Köprünün yarısı Yunanistan renklerine, diğer yarısı ise Türkiye renklerine boyandı.