Bayram denilince aklımıza ilk gelen şeydir baklava, tulumba, sarma ve ayran… On bir ayın sultanı ramazanı geride bıraktığımız şu günlerde birçok evde yine tatlı bir telaş içinde bu yiyiecekler hazırlanıyor ve nefisler 1 aylık orucun ödülüne hazırlanıyor.
Peki saatler süren açlıklara alışan midemiz için şimdi birden eski beslenme alışkanlıklarımıza dönmek ne derece doğru?
Ramazanda 16-17 saat süren açlık sindirim sistemi dahil olmak üzere tüm metabolizmanızın yavaşlamasına neden olur. Ramazan bayramında tüketilen aşırı miktarda tatlı hem açlığa alışmış vücudunuzun dengesini şaşırtarak kan şekerinizde fazla yükselmelere neden olabilir.
Bu durum şeker hastası olan ya da şeker hastalığına eğilimi olan kişilerde halsizlik, baş ağrısı vb. şekillerde kendini gösterir ve ciddi sonuçları olabilir. Ayrıca hazımsızlık, şişkinlik gibi şikayetlere de sebebiyet verebilir. Bayram gezmelerinde içilen kahveler yüzünden günlük almanız gerekenden daha fazla kafein almanız kalp hastaları için risklidir.
Tüm bunlar yerine ziyaretleriniz sırasında;
• Şerbetli tatlılarda ölçülü olmaya
• Tüketilen şerbetli tatlılardan sonra kan şekerinizi dengelemek amacıyla süt , yoğurt ya da ayran gibi süt ürünü bir gıda tüketmeye
• Kahveye fazla yüklenmemek için ara sıra ayran , maden suyu ve bitki çayı tarzı içecekleri tercih etmeye çalışınız. Gün içinde en az 2-2,5 litre su içmeye dikkat ediniz.
BAYRAM SONRASI BESLENMESİ
·
Vücudunuz artık belirli saatlerde ve az miktarda yemeye alıştı ve metabolizmanız buna bağlı olarak yavaşladı. Metabolizmanızı hızlandırmak fakat sindirim sisteminize birden yüklenmemek için 3-4 saatlik aralıklarla beslenin.
· Ara öğünleriniz destekleyici olacağından ilk haftalarda ana öğünlerinizde ( kahvaltı, öğle ve akşam yemeğinde) çok fazla besin tüketmenize gerek yok. Bir çeşit ana yemeğin yanında yenilecek yoğurt ve salata birçoğunuz için yeterli olacaktır.
·
Ara öğünlerinizde taze ve kuru meyveleri, süt , yoğurt , ayran , kefir gibi sindirim sisteminizi düzenleyen ürünleri, fındık, badem , ceviz gibi size enerji veren besinleri tercih edin.
· İlk haftadan sonra besinlerin miktarını ve gerekirse ara öğün sıklıklarınızı giderek arttırarak eski beslenme programınıza geri dönebilirsiniz.
Hepinze sevdiklerinizle geçirdiğiniz , sağlıklı , huzurlu bir bayram dilerim!
B.İlayda Fidan
Gizem Keşli Beslenme ve Danışmanlık Merkezi
Keşan Şubesi Diyetisyeni