BÜLENT SAYLAM
Saman balyası fiyatları 2023 yılında yüksek seviyelerde seyrediyor. Buğday, arpa, yulaf gibi tahılların saplarının balyalanmasıyla elde edilen saman, hayvancılık sektöründe yem ve altlık olarak kullanılıyor. Ancak saman balyası fiyatlarındaki artış, hayvancıların maliyetlerini de yükseltiyor.
Tarım Bakanlığı'nın belediyelere biçtikleri otları kurutup üreticilere ücretsiz vermesi gerektiğini savunan küçükbaş hayvan üreticisi Mustafa Bezbaş, bu sayede yüz binlerce hayvanın kışlık kuru ot ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi. Bezbaş, ayrıca meraların ıslah edilmesi ve üreticilere ucuz kaba ot üretebilecekleri alanlar verilmesi gerektiğini belirtti.
Bezbaş, hayvan ithalatına ve ithalatın her çeşidine karşı olduğunu da ifade etti. Üreten ve önce kendi halkına ucuz gıda sağlayan sonra fazlasını ihraç eden bir ülke olmak zorunda olduğumuzu vurguladı. Doğru planlama ve tasarrufla bu amaca ulaşabileceğimizi söyledi.
İTHALATIN HER ÇEŞİDİNE HAYIR!
Bezbaş, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Ülkemizde hayvancılık sektörü, yem fiyatlarının yüksek olması nedeniyle zor günler geçiriyor. Saman balyası 130 lira, ot balyası ise 200 liraya kadar çıkmış durumda. Ancak, hayvancıların yem fiyatlarını sorgulayan yok. Bu fotoğrafı niye paylaştım? Bu duruma dikkat çekmek isteyen Hasan Kardeşim gibi binlerce belediye işçisi, her yıl yüz binlerce ton ot biçiyor ve bu otlar çöpe gidiyor. Bu durumda, Tarım Bakanlığı'nın belediyelere, biçtikleri otları kurutup üreticilere ücretsiz vermek zorunda olduğunu belirtmesi gerekiyor.
Bu sayede, yüz binlerce hayvanın kışlık kuru ot ihtiyacı karşılanabilir ve ülke hayvancılığı ithalat kıskacına alınmaktan kurtulabilir. Ülkemizin nimetlerini değerlendirmek için, meraları ıslah etmeli ve üreticilere ucuz kaba ot üreteceği alanlar vermeliyiz.
Hayvan ithalatına hayır demeliyiz. İthalatın her çeşidine hayır. Hep birlikte üreten ve önce kendi halkına ucuz gıda sağlayan, sonra fazlasını ihraç eden bir ülke olmak zorundayız. Doğru planlama ve tasarrufla bu amaca ulaşabiliriz.
Ülkemizde ucuz süt, et ve peynir tüketmek istiyorsak, yeşil otları çöpe atmayacak bir sistemi kurmalıyız. Bu sorunu çözdüğümüzde, hem hayvancılık sektörünü canlandırmış oluruz hem de vatandaşların sağlıklı ve ucuz gıda tüketmesine yardımcı oluruz.”