18 yıl sonra ortaya çıkan gerçek 18 yıl sonra ortaya çıkan gerçek

Keşan Kent Konseyi ve Uzunköprü Kent Konseyleri Hamzadere ve Çakmak Barajı su yönetimi için ortak hareket etme kararı aldı.
Bu amaçla dün Keşan Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda Uzunköprü ve Keşan Kent konseylerinin ortak çağrısı ile saat 11.00’de bir toplantı yapıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıya; Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Bilgin Atlı, Uzunköprü Belediye Başkan Yardımcısı Celal İnal, Keşan Kent Konseyi Başkanı Uğur Özdağlı, Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Seçkin İnceoğlu, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Kemalettin Uslu, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, Uzunköprü Ziraat Başkanı Özcan Kayalı, Türkiye Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, Uzunköprü Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Veli Balaban, S.S. Çakmak Barajı Başkan Yardımcısı Bedri Gürsoy, CHP Kadın Kolları Başkanı Menşure Aybek, S.S.Altınyazı Karasaz Sulama Kooperatifi Dernek Başkanı Alaeddin Kaya ile Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Muammer Gizlen, Keşan Kent Konseyi Üyeleri katıldı.
Keşan Kent Konseyi Başkanı Dr. Uğur Özdağlı ve Uzunköprü Kent Konseyi Başkanı Seçkin İnceoğlu tarafından bölgemizde yapımı devam eden Hamzadere Sulama barajı ve Çakmak barajının durumu hakkında bilgilerdirmeler yapıldı.
Özdağlı, “Meriç Nehri’nden Çerkezköy’e sulama projesi oldukça ilginç ve entresan bir proje. Meriç Nehri Yeniköyh’e bir baraj yapılacak DSİ kanalıyla, daha sonra Babaeski’ye Nadırlı Barajı’na bir aktarma istasyonu buradan da Çorlu Çerkezköy’e doğru bir su projesi yapılacak. Yeniköy’de gerçekleşen toplantıya katılan vatandaşların DSİ yetkililerine sorduğu biz bu barajdan tarım sulaması yapabilecekmiyiz şeklinde yetkililerin verdiği ‘Biz buraya balık atarız. Siz de balık tutarsınız’ cevabı da vatandaşla dalga geçmektir. Bu konuda size bilgi vermek için bir toplantı yaptık. “ dedi.
İnceoğlu, 2020 Aralık ayında DSİ 11.Bölge Müdürü’nün Çerkezköy  sanayicileri ile görüşerek Çakmak ve Hamzader Barajı’nın  Çerkezköy Sanayi Suyu Temini Projesi olarak yapıldığını belirterek, “ Sizlerin görüş ve önerileriniz doğrultusunda bir yol haritası çizmek için buradayız. Uzunköprü’nün Yeniköy Mahallesi’nde DSİ tarafından bir toplantı gerçekleştirildi. Projeyi Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi karşılıyormuş. Tabi bu toplantıya katılan arkadaşların ağzından çıkan sözler. Sorunumuz esasında Ergene ile başlıyor. Organize Sanayi Bölgesi kurulduğunda beri Keşan’ı çok fazla direkt olarak etkilemiyor,  Uzunköprü’yü ve Uzunköprü’nün gerisinde bulunan Lüleburgaz’ı, Babaeski’yi çok ciddi anlamda etkiliyor.  Artık su gerçek derecede sıkıntılı. Uzunköprü Belediyesi uzun zamandır tahliller yaptırıyor belli aralıklarla. Bu tahlillerin sonucunda kesinlikle yağmur yağdıktan sonra dahi ne olursa olsun Ergene Nehri, girilemeyecek, suyu tarımda dahi kullanılamayacak derecede. Ergene Nehri’nin suyunu sondajların suyuyla karıştırıp, seyreltiyorlar ve ve öyle veriyorlar. Direkt verdikleri zaman içerisinde kimyasallar içeriyor. Bu nehir Anavatan döneminde beri hep temizlenen bir nehir bir bakan gelir nehrin kenarına, nehri temizliyor der ve giderler. Ama 2024 itibari ile temizlemeyi bırakın, kapkara akıyor. Çerkezköy Sanayi Bölgesi kontrolsüzlük abidesi, durmadan mantar gibi fabrikalar türüyor. İstanbul’a yolu düşen arkadaşlar bilirler, E5’ten gittiğiniz zaman sağlı sollu her gün fabrika ile doluyor. Bu şartlarda bu nehrin temizlenme şansı hiç yok. Hep söylenen bir söz vardır Trakya’nın suları çok fazladır. Nehirleri, gölleri, göletleri diye. Ama bu işin uzmanlarının söylediği esasında biz ülke olarak bir su fakiri ülkeyiz. Çevremizdeki nehirlere çok aldanmayalım. Dikkat ederseniz son 20 yılda ciddi anlamda yer altı sularında da bir çekilme söz konusu. Şu anda sular o kadar çok derinlere kaçtı ki, İstanbul Üniversitesi raporunda 16 yıl içerisinde % 15 su azaldı. 
Bu toplantının amacı buradaki sular neden Çerkezköy’e neden aktarılıyor toplantısı değil. Biz önceliğe verilmesi taraftarıyız.  Bu anayasal hak, anayasamızda suların yer altı ve yer üstü sularının kullanımı için birinci öncelik tarım, ikinci öncelik enerji ve üçüncü öncelik sanayidir. Biz şimdi 1.ve 2.önceliği atlıyoruz. Direkt olarak sularımızı 3.’ye göndermeye çalışıyoruz. Çakmak Barajı henüz % 20 bitmiş olmasına rağmen, daha projeyi bitirmemeşsiniz şimdi kalkıyorsunuz bu suları başka bir projede kullanalım diye düşünüyorsunuz. Hamzadere Barajı’ndan 273 bin dekar su ile buluşuyor. Çakmak Barajı faaliyete geçtiği zaman 67 köy 550 bin dekar arazi su ile buluşacak. Belki insanlar bu sayede ikinci tarımını yapacaklar. Bizim önceliğimiz ve düşüncemiz bunu öncelikle çiftçilerimize kanalize etmek. Suyumuz kalıyorsa ihtiyaç sahibi olan yere suyu vermek.  Sizleri düşünmedikleri bir valimizin projesi vardı. Meriç Nehri’den elektrik projesi. Esas sorun şu  bir şeyler yapılıyor ama yukarıda yapılıyor, tabana bu işle ilgili hiçbir bilgi verilmiyor.  En son sizin haberiniz oluyor. Gelin bu insanlarla görüşün, bu insanların bir fikirlerini alın. Bakalım onlar bu fikri bu görüşü kabul edecekler mi? Destekleyecekler mi? 22 Aralık 2020 4 yıl önce DSİ 11.Bölge Müdürü Erdinç Kuran Çerkezköy’de sanayicilerle ilgili toplantı yapıyor.  Bilgilendirme yapıyor, niçin bilgilendiriyor. Meriç Nehri’nin suyunu Çerkezköy’e aktaracak 4 sene önce, o toplantıyı sanayici ile yapmış projelerini başlatmış, 2018’de projeleri başlatmış 6 yıl olmuş. 2024 yılında lütfen geliyor, Yeniköy’de 15-20 tane köylüye bu konuda sizin de geldik görüşünüzü almaya. 4 sene önce nerede idin? 2020’de de gelip sorsaydın. Yeniköy’den 1000 dönüm arazi alacağız, buraya gölet yapacağız, bu göletten de size 1 damla su vermeyeceğiz deseydin. Bakalım bu insanlar ne diyecekti?” 
Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Özcan Kayalı’da, “Yeniköy’de yapılan bilgilendirme toplantısında bunun bir devlet politikası olduğunu söylediler.  2020 yılından bu yana hazırlanmış bir proje, maalesef daha bunu yeni duyuyoruz. Neden çünkü siyasetçi yok bölgemizde. Bu projenin  sponsoru OSB’ler. O yüzden hayata geçer diye düşünüyorum, çünkü sanayici de para var. Paranın olduğu yer de bu iş biter. Yanlış burada başlıyor, 4 yıl önce uygulamaya konulan projeden yeni haberimiz oluyor.  Çakmak barajı 15 yıldır % 20 kapasite ile çalışıyor. Neden çünkü Çakmak Barajı , Hamzadere’nin iki katını sulayacak bir kapasiteye ulaşacak. Biz üreticiler olarak siyasetçilere ulaşamıyoruz ama sanayiciler tabi ki onlar daha rahat ulaşabilir.”
Daha sonra söz alan Çakmak Barajı Başkan Yardımcısı Bedri Gürsoy’da konuyla ilgili şunları söyledi. “Çakmak Barajı, Çerkezköy-Çorlu Temin projesi olarak başladı. Ondan sonra sulama amaçlı oldu.Çakmak Barajı’nın faaliyete geçmesi çok zor. Sanayi oldukça işer olur. Bunun önüne geçemeyiz. 2 kilometre kanalın yapımı ödenek yok diye yapılamadı. 15 yıldır süren bir iş. Bu yıl ihalesi yapıldı. ”
Ardından söz alan Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Bilgin Atlı’da “Gençliğimizde Meriç’te su içiyoruz diyerek, “Organize Sanayi Bölgesi nehri bu hale getirdi. Siyaseten yapabileceğimiz bir şey varsa yapmaya hazırız.  Ergene’den dolayı bu hale geldi.”
Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyesi Hacer Doğrugüven’de Trakya topraklarının çok değerli olduğunu belirterek, “İstanbul Metropolitan planlamasında Trakya’nın tarım bölgesi olarak ayrıldı. Tarım olmadan sanayi olmaz” dedi.
S.S.Altınyazı Karasaz Sulama Kooperatifi Dernek Başkanı Alaeddin Kaya, çiftçinin haberi olmadan bu projenin hayata geçirilmesinin yanlış olduğunu belirterek, “ Meriç suyunun sanayiye aktarılması yanlıştır. Hem çiftçiye önem verelim, hem gıda krizi yaşanacak, en büyük etkenlerden bir tanesi gıda krizi yaşanacak diyorsun, üretime önem verelim diyorsun ama üreticinin elindeki suyu alıp, sanayiciye götürüyorsun. Hepimiz bu geminin içindeyiz, gemiyi batıran ufacık bir deliktir. Sahip çıkmamız lazım, bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim” dedi.
Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz da yaptığı konuşmada şunları söyledi.”Toplum için çok önem arz eden bşir konuyu gündeme taşıdığınız için şahsım, kurumu ve bölge halkımız adına teşekkür ederim.Küresel ısınmayla birlikte bu sıcaklıklar artmaya devam ediyor. Ama bunun en büyük sebeplerinden birisi de biz insanoğluyuz. Hızlı bir şekilde sanayileşme ile birlikte önceliğimizin gıda güvenliği olması gerekiyor. Biz diğer alanlarda sadece tarımla kalkınmamız mümkün değil. Tarım, sanayi ve ticaret hepsi birlikte olacak. Ama bunun kesinlikle bir tarafı kalkındırırken, öncelik sıralamasına göre, 2021 yılında yaşadığımız pandemiden kaynaklı sorunların hepimizin hatıralarında duruyordur. Gıda güvenliğini tehdit etmeden, biz önceliklerimizi de planlayarak suyumuzu dışarıya gitmesine hep birlikte bilinçlenmemiz gerekiyor. Gıda yoksa, gıdayı hor görüyorsak, yarınları insanlık olarak zor görürüz. Bu kararın tekrar gözden geçirilmesini ve önceliklere göre uygulanmasını arzu ediyorum.” 
Keşan Kent Konseyi önceki dönem başkanı ve Kent Konseyi Çevre ve Ekoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Karagöz’de, Kent Konseyleri Trakya Platformu’nda  bu konunun dile getirilmesini ve bu anlamda tüm milletvekilleri , belediye başkanları ve STK’larla bu konuda mücadele edilmesini ve sonuçta bu yanlış projeden vazgeçileceğini dile getirdi.
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı’da, Karagöz’ün bu önerisinin dikkate alınmasını belirterek “Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak da Meriç Nehri’nden Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’bne su taşıma projesini onaylamıyoruz” dedi

Muhabir: ERDOĞAN DEMİR