Maden Emekçilerinden Keşan’a Dev Yürüyüş: "Çalmadık, Çabaladık; Hakkımızı İstiyoruz!"

Aylardır maaşlarını alamadıkları için iş bırakma eylemi yapan maden işçilerinin hak arayış mücadelesi, bölgenin kalbi olan Keşan şehir merkezine ve meydanlarına taşındı. Kurban Bayramı arefesinde aileleriyle birlikte yollara düşen madenciler, Trakya genelinde büyük bir dayanışma dalgası başlattı.

Uzunköprü’de faaliyet gösteren Kiremitçiler Madencilik şirketinde 3 aydır maaş alamadıkları için iş bırakan onlarca maden işçisi, eylemlerinin 7. gününde Paşayiğit’ten Keşan’a kadar kilometrelerce yürüdü. Eşleri ve çocuklarıyla birlikte Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran madenciler, "80 gün boyunca ürettik ama yine kandırıldık. Hakkımızı alana kadar direneceğiz" diyerek işverene seslendi.

Bölgede Kurban Bayramı hazırlıkları sürerken, yer altından çıkan maden işçilerinin hak arayış eylemi Trakya’nın en büyük kitlesel yürüyüşlerinden birine sahne oldu. Aylardır evlerine ekmek götürmekte zorlanan maden emekçileri, seslerini tüm bölgeye duyurmak adına kitlesel yürüyüş gerçekleştirdi.

PAŞAYİĞİT’TEN KEŞAN’A SLOGANLARLA YÜRÜDÜLER

Saat 10.00 itibarıyla Keşan’a bağlı Paşayiğit Mahallesi’nde toplanan onlarca maden işçisi, ellerinde pankartlar ve dillerinde hak arayış sloganlarıyla Keşan ilçe merkezine doğru yürüyüşe geçti. Jandarmanın kırsal hat boyunca, polisin ise ilçe girişinden itibaren geniş güvenlik önlemleri altında eşlik ettiği dev yürüyüş korteji, Keşan sokaklarında sloganlar atarak ilerledi ve Cumhuriyet Meydanı’na ulaştı.

SİYASİ PARTİLER VE SENDİKALARDAN TAM DESTEK

Yol boyunca ve meydanda maden işçilerini bölgedeki birçok siyasi aktör ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi de yalnız bırakmadı.

Yürüyüşe; Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, Keşan Belediyesi DİSK Genel-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Kamil Tunca, CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır ve yönetim kurulu üyeleri, Vatan Partisi Keşan İlçe Başkanı Çetin Alabak, Sol Parti Keşan İlçe Başkanı Ali Erol Durmaz, İl Genel Meclisi Üyesi Aladdin Öztürk, CHP’li Keşan Belediye Meclisi Üyeleri Hüseyin Yavaş ve Mustafa Naci Öztürk katılarak emekçilere omuz verdi.

"BU BAYRAMI DA PARASIZ GEÇİRECEĞİZ"

Yürüyüş öncesi ve Cumhuriyet Meydanı’nden yapılan açıklamalarda konuşan Bağımsız Maden-İş Örgütlenme Uzmanı Başaran Aksu, direnişin birinci haftasını geride bıraktıklarını belirterek, "İşçilerimiz Şubat ayından bu yana, tam 3 aydır tek kuruş maaş alamadı. Geçen yıldan kalan fazla mesai alacakları da içerde duruyor. İşçilerimiz geçen dini bayramda olduğu gibi önümüzdeki Kurban Bayramı’nı da ne yazık ki parasız ve buruk geçirmek zorunda bırakılıyor" dedi.

Şirket yönetiminin boş vaatlerle süreci oyaladığını belirten Aksu, "Daha önce bize 'Kömür üretin, ben sizin paranızı hemen ödeyeceğim' dediler. Bu işçiler yerin altında tam 80 gün boyunca canını dişine takıp çalıştı, üretti. Ama sonuç ne oldu? Yine tek kuruş ödenmedi. Şimdi karşımıza geçip aynı vaatleri tekrarlıyorlar. Bu sefer bu aldatmacaya boyun eğmeyeceğiz" şeklinde konuştu.

CUMHURİYET MEYDANI’NDA ÇOCUKLAR VE AİLELER KONUŞTU

Keşan Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan serbest kürsüde sadece işçiler değil, madencilerin çocukları ve eşleri de söz alarak maruz kaldıkları haksızlıkları dile getirdi. “Çalmadık, çabaladık, hakkımızı istiyoruz” diyen maden aileleri, işverene seslenerek hukuki ve fiili mücadeleden asla geri adım atmayacaklarını ilan ettiler. Eylem, meydandaki kararlı bekleyiş açıklamalarının ardından olaysız bir şekilde sona ererken, işçiler direnişin devam edeceğini kaydetti.

PATRON BİZİ KANDIRDI

TÜM Emekli Sen “Emekliye bayram değil yoksulluk dayatılıyor”
TÜM Emekli Sen “Emekliye bayram değil yoksulluk dayatılıyor”
İçeriği Görüntüle

Kömür üretin ben size paranızı vereceğim” dediğini ancak 80 gün çalışıp üreten işçilerin yine parasını alamadığını ve şimdi aynı vaatte bulunduğunu ancak bu sefer işçilerin bu aldatmacaya boyun eğmeyeceklerini vurguladı.(ERDOĞAN DEMİR)

Muhabir: ERDOĞAN DEMİR