Kıbrıs’ta EOKA terör örgütü eliyle Türkler’e ve ada halkına uygulanan işkence katliamları durdurmak için Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 20 Temmuz 1974’e 1. Kıbrıs Barışa Harekatı’nı başlattı.

Kıbrıs adasındaki taraflar arasında 25 Temmuz 1974'te "Cenevre Görüşmeleri" başladı. Yunanistan ve Rum tarafının istekleri kabul etmemesi ve adadaki Türk halkına karşı katliam yapma ihtimalleri ikinci harekâtı zorunlu hale getirdi.

Keşan Belediyesi Eylül ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi Keşan Belediyesi Eylül ayı Meclis toplantısı gerçekleştirildi

Bu kapsamda, "Ayşe tatile çıksın" parolasıyla 14 Ağustos 1974'teki "İkinci Kıbrıs Barış Harekatı" ile adaya barış ve huzur getirildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri harekat süresince, 498 Mehmetçik ve 786 Kıbrıslı mücahit şehit oldu.

(Kaynak TRT/AA)

TBMM GENEL KURULUNDA KIBRIS BARIŞ HAREKATI'NIN 50. YILI'NA İLİŞKİN TEZKERE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen tezkerede, "Kıbrıs Türk Devleti'nin, uluslararası toplumun bağımsız ve eşit egemen bir üyesi olarak hak ettiği yeri alması daha fazla tehir edilemez." denildi.

Tezkerede, "20 Temmuz, yıllardır çektiği acı ve zorluklara cesaret ve sabırla karşı koyan Kıbrıs Türk halkının kurtuluş günüdür. Ada'daki egemenlik haklarının ve eşit statüsünün korunmasının sembolüdür. 1963 yılında, Kıbrıslı Rumların ortaklık devletini gasbetmesiyle başlayan, sürgün ve katliamlarla devam eden karanlık dönem bu harekatla son bulmuş, Kıbrıs Türkü'nün varlık ve güvenliği teminat altına alınmış, Ada'da huzur ve güven ortamı tesis edilmiştir." ifadelerine yer verildi.

Kib16

Kib11

Kib10

Muhabir: MEHMET AYTAÇ