HABER MERKEZİ
Saros Körfezi’nden başlayıp, Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki Aras Vadisi’na kadar uzanan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın devamı niteliğindeki hattın Saros Körfezi Sahil şeridinin 5 kilometre uzağında olduğunu belirten Jeoloji Mühendisi Can Yılmaz, “Bu bölgelerin oluştuğu alanlar tehlikeli durumun en büyük olduğu yerlerden bir tanesi “ dedi.
Marmara Denizi’nin içinden devam edip Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine geçen ve Saros Körfezi’nin içerisine devam eden fay hattının Kuzey Anadolu Fay Hattının devamı niteliğinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Bu hattın Edirne genelinde en yakın yeri Saros Körfezi sahil şeridinin 5 kilometre uzağında olduğu görülmektedir. Enez’de bu hatta 25-30 kilometre uzaklıkta görülmektedir. “
Saros Körfezi’nin büyük bir kısmının alüvyon düzlüklerden oluştuğunu ifade eden Can Yılmaz, “ Bu bölgede çok ciddi yazlık alanlar var. Bu yapıların fazlası 1999 yılı öncesine ait. Bu bölgedeki vatandaşlarımızın öncelikli olarak yapılarına yönelik gerekli testleri yaptırmalarını öneririz. Bu bölgelerin oluştuğu alanlar alüvyon düzlüklerden dolayı ve depreme yakınlığını dikkate aldığımızda tehlikeli durumun en büyük olduğu yerlerden bir tanesi “ dedi.
Yılmaz, “Hatay’da da görüldüğü üzere alüvyon düzlüklerde yıkımın daha fazla olduğu kayaç bölgelerde ise yıkımların görülmediği tespit edilen durumlardan bir tanesidir. Daha sağlam ve sıkı zeminlerin olduğu bölgelerde yapılaşmalara yönelmeli.Bu alanların öncelikli olarak tercih edilmesi gerekmektedir.” İfadelerine yer verdi.