İpsala’da dün Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın katılımı ile çeltik hasadı gerçekleşti.
Saat 10.30’da başlayan programa; Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, kaymakamlar, belediye başkanları, sulama kooperatifi başkanları, siyasi parti temsilcileri, çeltik üreticileri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda ilk olarak konuşan İpsala Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odaları Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, tüm katılımcıları selamlayarak, İpsala’nın  Türkiye’nin en çok çeltik üreten ilçesi olduğuna vurgu yaparak; “Çeltiğin sorunları ve çözüm önerilerini Edirne’de yapacağımız sektör toplantısında ayrıca dile getireceğiz. Ben sözü daha fazla uzatmadan çeltik sezonunun tüm üreticilerimize ve ülkemize hayırlı olması diliyorum.İpsala pirinci sofralara birinci”
Darcan’dan sonra konuşan İpsala Ticaret Borsası Başkanı Necmi Sezer, tüm katılımcılara selamlarını ileterek, “Sayın bakanım, sayın bakan yardımcılarım, sayın valim, değerli milletvekillerim, katılımcılar, basınımızın güzide temsilcileri, sizleri lşahsım ve kurumum adına saygıyla selamlıyorum. Ülkemizde prinç üretiminin takriben % 20’sinin üretildiği İpsala’mıza hoşgeldiniz. İlçemiz özellikle çeltik üretiminin ağırlıklı olduğu bir bölge. 210 bin dönüm çeltik ekimi ekilişi yapılmaktadır.15 adet çeltik fabrikamız var. TMO’nun alımı gerçekleştireceğini açıklaması üreticilerimizi memnun etmiştir. Taban fiyat verilen fiyattan  aşağı düşmeyeceği demektir. Serbest piyasa ekonomisi, arz talep geçen yıl en düşük çeltikler 17 TL’den yıl içerisinde 24 TL’ye kadar işlem görmüştür. TMO  mal almalı, denge için gücü olmalıdır. Biz üreticiler önceliğimiz tarlamızdan kaliteli ve bol verim elde etmeliyiz. Fiyatlar bir şekilde oluşacaktır. Denge sağlanacaktır. Sizlere de desteğiniz için bu konuda teşekkür ediyorum sayın bakanım. Bu yıl su ile ilgili sıkıntılarımız oldu. İzninizle buradan Vali beye teşekkür etmek istiyorum. Sayın valim üreticiler adına sizlere teşekkür ediyorum. Yaptığı planlama ile Meriç Nehri’nde Edirne’den Enez’e kadar suyu verdi. Çok şükür burnumuz kanamadan harman görmek nasip oldu. Kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Uzunköprü’de yapımı devam eden Çakmak Barajı ve Edirne’deki Suakacağı Barajları’nın tamamlanmasını, denize akıp giden sudan ne kadar fazla depolar isek, o kadar fazla üretim demektir. Dünyada savaşlar, pandemi gıdanın önemini bir kat daha arttırdı ve ön plana çıkardı. Paranın ve emtianın daha değerli olduğu bir dönemdeyiz. Uzun yıllardır konuşulan bitkisel, hayvansal, ithal edilmesin demiyoruz.  Pirinç ithal edilsin, gerçekten TMO’nun yönetiminde insanımızın ülkemizin damak tadına uygun pirinç getirilmesi lazım. Ülkeler arası ticari anlaşmalarla inanın buna karşı değiliz ama son yıllarda getirilen kalitesiz pirinçler ile pirinç tüketiminde de azalma meydana gelmiştir. Bunu da önemsiyoruz. Cumhurbaşkanımız da tarımın sanayi kadar önemli olduğunu söylemiştir. Tarım ülkelerin geleceği için çok önemlidir, onun da bilincindeyiz. Üretmek çok zor, tüketicilerde de bilinç oluşturulmalı. Üretilen meyvanın % 30-40 çöpe gidiyor. Tasarruf tedbirleri ile birlikte durgunlaştırma oldu diye bilgi aldık. Bunun devam etmesini istiyoruz sayın bakanım, İpsala Pirinci Dünyada Bir İnci coğrafi işareti alındı. Şu an Avrupa Birliği’ne de müracaatını yaptık. Bakliyatta 2018 yılında bu yana uygulanan regülasyon paketli ürünlerde normalleşmeye döndü. Onun için de teşekkür ediyoruz. İthal ettiğimiz gibi Pazar bulursak ihracatta yapalım istiyoruz. Desteğiniz için bu konuda da teşekkür ediyorum. İpsala Çeltik Hasadı ve üreticileri ile buluşma programının hayırlara vesile olmasını, tüm üreticilere bereketli harmanlar diliyorum.” dedi.
Sezer’den sonra söz alan İpsala Belediye Başkanı  Mehmet Kerman’da şunları söyledi: “Sayın bakanım, sayın bakan yardımcılarım, sayın valim, çok değerli kaymakamlarım, milletvekillerim, belediye başkanlarım, il emniyet müdürüm, odalarımızın ve borsalarımızın kıymetli temsilcileri, bugün bizleri yalnız bırakmayan alınteri ile ürünlerimizin yetişmesini sağlayan gerçek üreticilerimiz, muhtarlarımız ve basınımızın güzide temsilcileri, bugün çok mutlu bir günümüz. Çünkü emeklerimizin karşılığını almak, üreticimizin alın teri ile üretmiş oldukları ürünlerinin hasadını yapmak üzere burada toplandık. Sayın bakanımızı davet etmeye gittiğimizde bizi kırmadı. Bütün programlarını iptal ederek siz kıymetli üreticilerimizle görüşmek ve burada bu programa katılmak üzere geldiler. Kendilerine hoş geldiniz sefalar getirdiniz diyorum. Türkiye’nin en çok çeltik üretildiği bölge İpsala’dır. Bugün yaklaşık 220 bin dönüm çeltik bu topraklarda üretilmektedir. Bu arazinin yaklaşık 9 bin dönümü İpsala Belediyemize aittir.Bu da % 4’ünü oluşturmaktadır. Biz de İpsala Belediyesi olarak sayın bakanım üreticilerimize ne yapabiliriz. En çok gelirin olduğu bir belediye üreticilere ne yapabilir diye düşündük ve İpsala’ya 29 bin tonluk lisanslı depoyu kurduk. Bugün üreticilerimiz sağlıklı ortamlarda bu depolarda stoklamaktadır. Bugün üreticilerimiz  Ziraat Bankası kredisiyle 9 ay faizsiz kredi kullanmaktadır. Bu konuyla aynı zamanda çeltik üreticilerimizin ilk defa bu yıl gerçekleştireceği bu depolara ürün getiren üreticilerimizin sıkıntı ve problem yaşamaması için randevu sistemiyle günlük 700-800 ton ürün alacağız. Bu müjdeli haberi de çeltik üreticilerimiz ile buradan paylaşmak istiyoruz. Bir ara su ile sıkıntılar yaşanıyor idi. Ama sayın valimizin, kaymakamımızın ve Hamzadere Sulama Kooperatifi’nin yapmış olduğu planlı programlı çalışmalar neticesinde su sorunu giderilmiştir. Kendilerine hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. Bugünkü şartlarla bugünkü ekonomik  krize devletimizin gücüyle ve destekleriyle Hamzadere ve Çakmak Barajları ile yapıldı. Bu konularda bizlere desteği ile her zaman yanımızda olan Türkiye Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’a da üreticilerimiz adına teşekkür ediyorum. Biz de belediyemiz olarak kendisinin her zaman yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Çeltiğimizin ve pirincimizin tanıtılması için geleneksel hale getirdiğimiz Tarım Fuarımız bugün itibari ile başlamıştır. İnşallah 6 gün boyunca tüm bölge halkımız davetlidir. Bu konuda sayın bakanım olmak üzere sayın valime, çok değerli basın mensuplarına huzurlarınızda teşekkür ederim. 2024 yılı çeltik hasadımızın hayırlara vesile olmasını dilerken, hatasız belasız bir çeltik hasadı geçirmemizi diliyorum.”
Kerman’ın ardından konuşan AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’da İpsala’nın  en  çok çeltiğin yetiştiği bölgelerden birisi olduğunu hatırlatarak “Bugün 2024 çeltik hasadını gerçekleştireceğiz. Verimli topraklarımızı biliyorsunuz, hem içinden geçen nehirlerimiz sulama imkanı bizim topraklarımıza bereket katıyor. Sayın bakanım, tabi ki Edirne hem tarım şehri, biz de 22 yıldır iktidarımızda üreticilerimize her zaman destek olduk. Üreticimizin önünü görmesi çok çok önemli. Ürün fiyatları çok önemli, destekler çok önemli. Ama her şeyin ötesinde üreticimizin önünü görmesi çok kıymetli. Bu anlamda artık önümüzdeki 3 yıl üreticimiz ürününü ekmeden alacağı desteklemeyi bilecekler. Bu anlamda ben şahsınıza üreticilerimiz adına çok teşekkür ediyorum. Nereye gitsek ürerticilerimiz fiyattan bahsediyor, üreticilerimiz desteklerden bahsediyor. Ama Edirne çiftçisinin en büyük talebi su. Bu anlamda ben DSİ’ye, Tarım ve Orman Bakanlığı’mıza çok teşekkür ediyorum. Bu bölgede Hamzadere barajımız tamamlanmak üzere. Türkiye’nin Trakya’nın Çakmak Barajı  birazdan ziyaret  edeceksiniz.  Orada da barajla ilgili çalışmaları bahsedeceğiz. 28 bin dekar araziyi suyla buluşturacak. Önümüzdeki yıl tamamlamayı planlıyoruz, ama Edirne’mizin en kuzeyinde su yoktu. Ben milletvekili olduğumda söz vermiştim. Lalapaşalı üreticilerimize söz vermiştim. Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı  da burada. Edirne’mizin kuzeyinde de bir baraj olmalı. Sizin desteklerinizle Çömlekköy Barajı’nın temelini attık ve inşasına başladık. Edirne’mizin kuzeyini de suyla buluşturacağız. Ben tekrar Edirne’mize hoş geldiniz diyorum. Üreticilerimize bu hassas sezonun hayırlı bereketli olmasını diliyorum. Edirne Türkiye’de yetişen çeltiğin % 44’ünü üretiyor ama biz tarımsal hasılada, hem kanola, hem buğdayda ve ayçiçeğinde ilk sıralardayız. Topraklarımızı suyla buluşturdukça da bu üretim artacak, artamaya devam edecek. Başkanım az önce ithalattan bahsetti. İnşallah biz Edirne’nin verimli topraklarının % 43’ünü sulayabiliyoruz. Sulanabilir arazimiz arttırdıkça da ülkemizin çeltik ithalatına hiç ihtiyacı kalmayacaktır”
Aksal’dan sonra konuşan Edirne Valisi Yunus Sezer’de yaptığı konuşmada öncelikle tüm katılımcılara ve üreticilere teşekkür ederek, “23.sü düzenlenen festivalin bugün hasadındayız. Hasadın da ilk günü hasadın da hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu programa hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Sayın bakanım şu anda İpsala’dan gerçekten birçok denizimiz var, mavi denizimiz var. Baktığımız zaman her tarafımız denizlerle çevrili. Ama şu anda yeşil bir denizin ortasındayız. Biraz güz mevsimi ile sararmaya başladı. Edirnemiz de yaklaşık 500 bin dekar alanda çeltik üretimini gerçekleştiriyor. Belki dünyada da az kilometre kare alandan çeltik üretiminin yapıldığı ender lokasyonlardan bir tanesidir. Türkiye’de yediğimiz sofraya konulan 4 tabaktan pirinçten 1 tanesi İpsala’da yetişiyor. Çeltik tarlasının tam ortasında bulunuyoruz. Burası toplama alanı. Ben 1 yıldır burada görev yapıyorum, dışarıdan bakınca sadece sofradaki pilavı görüyoruz biz. Fakat çeltik üretcisi gerçekten de çok zor ve meşakkatli bir iş yapıyor. Tarlaya ekilişinden hasada kadar, çocuğu gibi bakıyorlar. Sizlerle bu sene çok sıkı görüşme imkanımız oldu. Özellikle havaların kurak gitmesi ile çok stresli bir yıl geçirdik. Ama hem sayın bakanım sizlerden hem cumhurbaşkanımızdan süreci sonuna kadar takip ederek her türlü desteği verdiniz. Bütün üreticilerimiz huzurunda sizlere teşekkür ediyorum, kazasız belasız ürün kaybına sebebiyet vermeden, burada bütün herkesle güzel bir süreci yönettik. İnşallah önümüzdeki yıl bu yıldan daha iyi olacaktır. Çünkü bir çok sulama projesini önümüzdeki yıl yine sizlerin destekleriyle burada faaliyete açmış olacağız. Bu sene sulama ile ilgili hangi projeyle ilgili kapınızı çalsak hiç birisi geri dönmedi. Edirne’nin % 42’si sulanabilir arazi, bunu ne kadar arttırabilirsek katma değeri ürün çeşitliliği o kadar artacaktır. Edirne çiftçimiz tarımı seviyor, tarımın bütün modern teknolojilerini kullanmasını biliyor. Yeniliğe açık, dolayısıyla biz ne kadar imkan sağlarsak eminim çiftçimiz de o kadar üretim yapacaktır. Çeltik hasadımızın bütün üreticilerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "2024 yılında çeltik üretimimizde 980 bin ton rekolte bekliyoruz. Böylece halkımızın ihtiyaç duyduğu çeltiğin yüzde 75'ini bu topraklarda üretmiş olacağız." dedi.
Sezer’den sonra söz alan ve İpsala ilçesinde düzenlenen Çeltik Festivali'ne katılan Yumaklı, Edirneli çiftçilerin tarımsal üretimi bilinçli yaparak işlerine sahip çıktığını söyledi.
Çeltik hasadının hayırlı olmasını dileyen Yumaklı, üreticilere sorunsuz ve güzel hasat sezonu geçirmeleri temennisinde bulundu.
Edirne'nin çeltiğin başkenti olduğunu belirten Yumaklı, "Edirne Türkiye'deki toplam çeltiğin yüzde 44'ünü üretiyor, bunun yarısı da İpsala'da üretiliyor." dedi.
Son 22 yılda güçlü bir altyapı kurarak Türkiye'nin gıda arz güvenliğine ve tarımına en önemli katkıyı yaptıklarını vurgulayan ve tüm tarım topraklarının üretime kazandırılması için gayret gösterdiklerinin altını çizen Yumaklı, üretim potansiyelini yukarıya çekmek için mevcut sorunları tespit ederek bunlara göre politikalar geliştirdiklerini dile getirdi.
"ÜRETİCİLERİMİZ DÜNYADAKİ BİRÇOK ÜLKEDEN ÇOK ÇOK DAHA İYİ SEVİYEDE "
Dünyadaki tüm ülkelerin gıda arz güvenliği konusu üzerinde durduğunu anlatan Bakan Yumaklı, şunları kaydetti:
"Şunu gururla söyleyebilirim ki bütün çiftçilerimizle gurur duyuyorum. Türkiye'nin üreticileri dünyadaki birçok ülkeden çok çok daha iyi seviyede. Hem bilinç hem üretim kabiliyeti ve kapasitesi olarak. Tarımsal üretimin planlanması konusunda, nerede, neyi ve ne kadar ekeceğiz konusunu eğer bu 1 Eylül'den başlattığımız şekilde uygulayabilirsek gerçekten çok çok büyük bir avantaj sağlamış olacağız inşallah.
Ama tek bu değil, sözleşmeli üretim bunun en önemli ayaklarından bir tanesi. Bizler de artık önümüzdeki sene en çok herhalde bu konunun üzerinde duracağız. Çünkü sadece üretmek yetmiyor malumunuz, bunların aynı zamanda pazara değerinde gitmesini de sağlamak gerekiyor. Bu konunun en önemli durumu ise başta sözleşmeli üretim. Yine işlenmeyen tarım arazilerinin tarıma kazandırılması vardı. Bütün üretim alanlarının kayıt altına alınması vardı. Bunları da inşallah peyderpey tamamlayacağız. Yani velhasıl devrim niteliğindeki çalışmaları yapıyoruz. Ben bu çalışmalarda bu zamana kadar katkıda bulunmuş olan geçmiş bakanlar, bürokratlar, kimler varsa üreticiler, üretici birlikleri ben hepsine tekraren teşekkür ediyorum. Dünyada çeltik üretiminin dekarda ortalama 471 kilogram, Türkiye'de ise bu rakam 803 kilogramdır”
 "EDİRNE’DEKİ ÜRETİCİLERİMİZİN SU SIKINTISINI YAKINDAN TAKİP ETTİK"
Türkiye'de 2002 yılında 360 bin ton çeltik üretilirken, 2023 yılında yüzde 150'lik artışla bu rakamın 900 bin tona çıktığını ifade eden Yumaklı, "2024 yılında çeltik üretimimizde 980 bin ton rekolte bekliyoruz. Böylece halkımızın ihtiyaç duyduğu çeltiğin yüzde 75'ini bu topraklarda üretmiş olacağız. Demek ki ne kaldı geriye? Yüzde 25, inşallah onu da başaracağız." dedi.
Edirne'nin çeltik üretiminde dünyada marka bir şehir olması için hiçbir zorluktan kaçmadıklarını anlatan Bakan Yumaklı, Tarım Kredi Kooperatifi tarafından Trakya’nın önemli çeltik işleme ve pirinç paketleme fabrikalarından birini İpsala'ya kazandıracaklarını söyledi.
Yumaklı, Edirne'nin hem çeltik üretiminde hem de diğer tarımsal üretim faaliyetlerinde ön plana çıkması için var güçleriyle çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.
Bu sene çeltik sezonunun kuraklık nedeniyle üreticiler açısından çok kolay geçmediğini aktaran Bakan Yumaklı, özellikle su sıkıntısı konusunda yaşanan süreci Edirne Valisi Yunus Sezer ile yakından takip ettiklerini söyledi.
Gelecek yıl alacakları önlemlerle sulamayla ilgili sorunları şansa bırakmayacaklarını vurgulayan Yumaklı, çalışmalara bugünden başlayacaklarını dile getirdi.
"SU VE SULAMA YATIRIMLARINA ÖNEM VERİYORUZ"
Edirne'deki sulama yatırımlarıyla ilgili bilgiler veren Yumaklı, şöyle devam etti:
"2030 yılında tüm dünyada ve ülkemizde çeltik üretiminin yüzde 50 daha fazla arttırılması yönünde bir beklenti var nüfus artış hızına göre. Dolayısıyla suyu baz alarak tarımsal üretimi de planlayarak bunu başarmak zorundayız. Bu kapsamda su ve sulama yatırımlarına önem verdiğimizi bir kere daha söylemiş olayım. 15 tane projemiz var Edirne için. Bunların rakamı yaklaşık 14 milyar lira civarında, hatta 14 milyarı bir miktar geçiyor.
Edirne'de sulamaya açılacak olan alanın toplam miktarı 525 bin dekar. Bu kadar alanı daha inşallah sulamaya açmış olacağız. Özellikle 11 milyarlık kaynağı biz Hamzadere Barajı'nın sulamasına, Çakmak Barajı'nın sulamasına, Subaşı sulamasına ve Bülbüldere regülatörü ve sulamasına ayırmış durumdayız. İnşallah bunları da çok hızlı bir şekilde hayata geçirmiş olacağız. Bunların da tekrar bütün çiftçilerimize, üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum."
Yumaklı, iklim değişikliğiyle ilgili önlemler alarak iklim değişikliğine uyumlu tohumların AR-GE çalışmalarının yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, Orman ve Tarım Bakanı İbrahimYumaklı’ya bir portre hediye etti ve İpsala pirinci hediye etti. Buradaki tören toplu fotoğraf çekilmesi ile sona erdi.
Ardından pilav kazanının başına geçen Yumaklı, basın mensupları ve üreticilere pilav ikram etti.
Bakan Yumaklı, daha sonra biçerdövere binerek çeltik hasadı gerçekleştirdi.
Hasadın ardından Yumaklı ile görüşen üreticiler, çeltik alım fiyatında bir güncelleme yapılmasını talep ederek, kullandıkları zirai ilaçların da ürünlerine herhangi bir katkıda bulunmadığını dile getirdi.
Yumaklı, Tarım İl Müdürü Attila Bayazıt’a vatandaşların ilaç ile ilgili sorunu konusunda görüşmesini istedi.
Bakan Yumaklı, fiyat güncellemesi konusunda bir cevap vermeden aracına binerek Edirne’deki programa doğru yola çıktı.  

İpsala’daki operasyonda 17 tabanca ele geçirildi İpsala’daki operasyonda 17 tabanca ele geçirildi


 

Muhabir: ERDOĞAN DEMİR