MEHMET AYTAÇ

İlacın stratejik ve özel bir ürün olduğunu kaydeden Dr. Tütüncü; İlaç vazgeçilemez ve ertelenemez. Bu sorun ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Şu an için ilaçların yüzde 30’u yoktur ve bunlar hayati ilaçlardır. Hasta reçetedeki 3 ilacı tek bir eczanede bulamamaya başlamıştır. Çocukların ağrı kesici şurupları ve bazı grup antibiyotikler depolardan eczanelere tevzi olarak 1 ya da 2 kutu olarak gönderilmektedir. Yine bazı tansiyon ilaçları, şeker ilaçları, bazı hormon ilaçları bulunamamaktadır. Bir ilaç bulunmadığında maalesef eşdeğeri ilaçlar da bulunmamaktadır. Hastalar ellerinde reçete eczane, eczane dolaşmaktadır. Hastalar bir yandan muayene randevusu alabilmek için günlerce uğraşmakta, aylar sonra muayene olmayı başarabilirse bu defa da yazılan ilacı bulmak için eczane eczane dolaşmak zorunda kalmaktadır” dedi.

“DEVLETİN YERLİ İLAÇ SANAYİNİ DESTEKLEMESİ GEREKİR”

Eczacıların bir yandan giderlerin ağır yükü altında ezilirken, bir yandan da ilaç yokları ile boğuşmakta ve hastalarının ilaçlarını bulamamaktan büyük sıkıntı yaşadıklarını savunan Tütüncü, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kulandı: “İlaç yokluğunun sebebi eczacılar değildir ve buna sebep olan sorumlular bir an önce bu sorunu çözmelidir. 27 Kasım günü eczacılar yaklaşık 20.000 eczacının katılımıyla “Büyük Eczacı Mitingi” yaptılar. Sesimizi duyun dediler. Hastamız ilaçsız, eczanesiz kalmasın dediler. Gönül isterdi ki, tüm televizyonlar, tüm basın kuruluşları bu sesi en ücra köşelere kadar iletebilsin.

Nedir bu ilaç yokluğunun sebebi? Tabi ki Euro kurundaki hızlı artış. Euro kuru 19 TL iken ilaç Euro kurunu 7.86 TL ile sabitlerseniz ilaç ham maddesi alınamaz, üretilemez, ilaç ithal edilemez hale gelir. İlaç fiyat karar namesi görüşmeleri Şubat ayında başlayacağına göre. Önümüzdeki 2 aylık süre çok sıkıntılı geçecektir. O nedenle yetkililerin bir an önce fiyat kararnamesini görüşüp, Euro ilaç kurunu güncelleyip, ilacın üretilebileceği makul sınıra göre ayarlamaları gerekmektedir. Ancak sadece ilaç Euro kurunu güncellemek de tek başına yeterli olmaz. Devletin yerli ilaç sanayini desteklemesi gerekir. Bu hem ilaçta dışa bağımlığı azaltır, hem de fiyat avantajı sağlar. Böylece ilacın bulunabilirliğini de artırır. Reçetelere etken maddelerin yazılması da yerli ilaç sanayine destek anlamında önemlidir.

İlaç özel bir üründür, vazgeçilemez, ertelenemez. Sorunun daha fazla büyümesine izin verilmemelidir. Acilen çözüm getirilmelidir. Biz İYİ Parti olarak İYİleştirilmiş Sağlık Sistemi programımız ile hastayı doktorsuz ve ilaçsız bırakmayacağız. 'Kendine devrimin ve devrimciliğin çeşitli ve yaşamsal görevler verdiği Türk vatandaşının sağlığı ve sağlamlığı her zaman üzerinde dikkatle durulacak ulusal sorunumuzdur. Çünkü Cumhuriyet, düşünsel, bilimsel ve bedensel bakımlardan güçlü ve yüksek düzeyli koruyucular ister'. Mustafa Kemal Atatürk.”