HABER-FOTO: BÜLENT SAYLAM

Keşan Deprem Koordinasyon Kurulu toplantısı dün gerçekleştirildi.

Keşan Belediye Başkanlığı’nda saat 11.00 sıralarında başlayan toplantıya; Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Belediye Başkan Yardımcıları Yakup Balcı, Nuran Uslu, Tahir Özçınar, AFAD Keşan yetkilisi Ufuk Huni, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Nergis Mustafapaşa, İlçe Milli Eğitim Müdürü İlhan Saz, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Hakan Çetin, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Vedat Çimen, Keşan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü İbrahim Çörek, Kredi Yurtlar Kurumu Gazi Evrenos Yurt Müdürü Çetin Baysal, Keşan Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Eylem Akdemir ve KİSEV (Keşan İyilik Sağlık Vakfı) Yetkilisi Bahar Buruk katıldı. 

Toplantının deprem bölgelerinden Keşan'a gelen aileler ile ilgili yapılan çalışmalar ve afet bölgesine gönderilen yardımlar ile ilgili basın açıklamasında bulunuldu. 

“Devletimizin koordinasyonunda Keşan olarak yüreğimizi ortaya koyduk”

Keşan Deprem Koordinasyon Kurulu toplantısı sonrası basın açıklamasında konuşan Helvacıoğlu, şunları söyledi:“Bir yanda depremin ardında bıraktığı acılar, diğer yanda ise müthiş bir dayanışma ruhu. Keşan’ımızda günlerdir birlik ve beraberliğin en güzel örnekleri sergilendi Kaymakamlığımız, Sosyal Hizmetler İlçe Müdürlüğümüz, Keşan Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğümüz, KİSEV ve tüm kurum- kuruluşlarımız ile kenetlenmiş durumdayız. Devletimizin koordinasyonunda Keşan olarak yüreğimizi ortaya koyduk. Gerçekten çok çalıştık. Muhakkak ki; bir elin verdiğini diğer el görmemeli. Yapılan yardımlar ve verilen destekler gizli kalmalı. Fakat öyle bir mücadele ve dayanışma ruhu vardı ki, bu anlamda bunları da söylemeden geçemiyoruz. Bu mücadelenin örnek olması açısından da yapılan çalışmaları dile getirmemiz gerektiğine inanıyorum. Keşan’da yapılan özverili çalışmaları kısaca özetleyecek olursak öncelikle deprem bölgelerine 56 TIR yardım malzemesi gönderildi; kendi aracıyla yardım götürenle oldu. Kömür, odun, konteyner, giyim eşyası, normal ve termal battaniyeler, yatak, yastık, yorgan, nevresim takımı, ıstıcı, halı, tüp, soba, taşınabilir WC, dayanıklı gıda ürünleri, ekmek, kanser ve diyabet hastalarına ek gıda, ilaç, hayvan yemi gibi acil ihtiyaçları gönderdik.”

“495 kişi, 149 ailemiz Keşan’da misafirimiz”

Devletin koordinasyonunda Keşan’a gelen 495 kişi, 149 ailenin Keşan’da misafirleri olduğu bilgisini veren Mustafa Helvacıoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şu anda yakınlarında veya evlerde konaklıyorlar. KYK yurtlarını boşalttık ancak başvuru yok. Şu anda yurtlarda 400 kişilik alan boş. Deprem mağduru vatandaşımızın iyi şekilde ağırlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Misafir ettiğimiz deprem mağduru ailelerimizin ihtiyaçları için de var gücümüz ile ilgileniyoruz. Keşan Lisesi’nin oradaki toplama merkezini sosyal market yaptık. Pazartesi gününden itibaren paylaşım mağazamızı sosyal market modeline dönüştürerek, gel al modelini üreterek misafirlerimizi ağırlayacağız. Milli eğitim bakamından İlçe Milli Eğitim Müdürümüz büyük çaba sarf etti. 117 öğrencimiz Keşan’da eğitimine devam edecek. 4 öğretmenimizin de geçici tayini yapıldı. Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü verileri kayıt ediyor, KİSEV aracı oluyor bağışçı veya evlerin bulunmasında destek oluyor. AFAD ilk dakikadan beri destek veriyor. Belediyemiz bütün personeliyle bu işte görev aldı. Bu krizi iyi bir şekilde ilerlettiğimizi söyleyebilirim. Tam bir kriz anı yaşadık. Kaymakamlığımızın önderliğinde, Keşan halkının misafirperverliğinde barınma, ev ve mutfak eşyası, giyim eşyaları, gıda ürünleri, temel ihtiyaçlar başta olmak üzere tüm ihtiyaçlara kulak veriyoruz. ‘Göster misafirperverliğini’ diyerek başlattığımız destek kampanyası, Keşan Belediyesi Sosyal Paylaşım Mağazası’nda yürütülüyor. Ne olur yardımı kesmeyin. Biz yetmeye çalışsak da onların morale ihtiyacı var, kardeş ailelere ihtiyacı var. Adil bir şekilde dağıtıyoruz. Bu heyet canla başla çalışıyor. Allah onlardan razı olsun.”  

“Bir kıyamet kopmuş”

2 gün deprem bölgesinde bulunduğunu dile getiren Helvacıoğlu, “Allah kimsenin başına vermesin. Bir kıyamet kopmuş. Bir şehir yaşamıyor. Işıkları yanmıyor, hastanesi çalışamıyor, belediyesi çökmüş. Arabalarda yatan idarecilerimizi gördüm. Allah hepsinden razı olsun. Bakanlarımız, devletimiz orada. Gıda yetmiyor, ilgi yok diyenlere inanmıyor, gözlerime inanıyorum. Herkes orada. Antakya’nın nüfusu 500 bin ise 100 bin yardıma koşan vatandaşımız vardı. Büyük bir göçün başladığını gördük. İnşallah Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi 1 yılda 10 şehrimizin de eski yerine geleceğine inancımız tam.” şeklinde konuştu.

“Keşan halkı da deprem bölgesindeki acıları kendi acısı bilip, elinde olanı paylaşarak canla başla mücadele etmiştir”

Depremden etkilenen ve Keşan’da misafir edilen depremzede vatandaşlara ekmek desteğinde bulunan fırıncı esnafımız yürekten alkışladığını kaydeden Mustafa Helvacıoğlu, “Seferber oldular. Afet mağduru ailelerimizin günlük ekmek ihtiyaçlarını Keşanlı fırıncılarımız karşılayacak. Tüm işyerlerimiz de bu süreçte destek oldu. Öte yandan; ‘Kanımız bir canımız bir’ diyerek Kızılay’ın ilk kampanyasında 300 hemşehrimiz ile deprem bölgesine destek olduk. Olmaya da devam ediyoruz. Bu zorlu süreçte Keşan halkı da deprem bölgesindeki acıları kendi acısı bilip, elinde olanı paylaşarak canla başla mücadele etmiştir. Herkese teşekkür ederim. Muhtarlarımız, köylerimiz, beldelerimiz desteklerini gösterdiler.” dedi.

“Keşan Deprem Koordinasyon Kurulumuza da binlerce şükran borçluyum”

Helvacıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti: “Umudu ve birlikteliği baltalayacak yaklaşımları da hep birlikte kınamalıyız. Ben inanıyorum ki; milletimizin kenetlenmesini kimse engelleyemez. Bunlara aldırış etmeden her birimiz görevimizin başındayız. Rabbim bu acıları bir daha yaşatmasın. Bu vesileyle, buradan bir kez daha depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımıza ve aziz milletimize geçmiş olsun diyorum. Keşan Deprem Koordinasyon Kurulumuza da binlerce şükran borçluyum. Hiç yorulmadan yaklaşık 15 gündür bir süreç yaşadık. Dertlenerek çalıştık.” 

“116 saat sonunda İkbal isimli kızımızı enkaz altından kurtardılar”

KEDAK ailesi ve Keşan Belediye İtfaiyesinin afet bölgesinde arama kurtarma çalışmalarına katıldığının altını çizen Mustafa Helvacıoğlu, “8 kişilik ekibimiz Valiliğimizin organizasyonunda afet bölgesine gitti. 116 saat sonunda İkbal isimli kızımızı enkaz altından kurtardılar. Kızımızı Keşanlı yapmak istiyoruz.” dedi.

Huni ise Keşan Belediyesine ve KEDAK üyelerine teşekkür ederek, Keşan’dan giden ekibin bir an düşünmeden AFAD ile birlikte çalıştığını söyledi. 

“Başımıza gelmeden tedbirleri almamız lazım”

Helvacıoğlu konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

“Arama kurtarma çalışmalarının önemi daha da anlaşılmış durumda. KEDAK için gönüllü sayısının artışı veya tesisat yardımı noktasında bir çalışma yapılır mı?” sorusuna Mustafa Helvacıoğlu şu şekilde cevap verdi: “Bunları öngörerek afet organizasyon merkezi kurmak için yola çıktık. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu AFAD’a talimat verdi ve ilk defa ilçe bazında bir merkez kurulacak. Depremden önce yapılan çalışma. 28 Şubat’ta ihalesi olacak. 7 Mart’ta da sözleşmesini imzalayacağız. İçinde KEDAK, AFAD, Keşan Belediyesi ve diğer gönüllüler birleşerek ekip kurmamız lazım. 1. derece deprem bölgesi olan Saros’u 2. derece deprem bölgesi olan Keşan’ın olası bir depremde ne kadar etkileneceğini düşünemiyorum. Ciddi önemler almalıyız. 10 park yapmaktan, 2 kilometre yol yapmaktan daha önemli canımız. Çok acil şekilde belediyemizin içerisinde görev alacağı deprem çalıştayı oluşturmalıyız. Saros Körfezi’nde binaları %90’ı yıkılacak kadar sıkıntılı, Keşan’ın da yarısı yıkılacak kadar binalar sıkıntılı. 99 öncesi binaların daha sıkıntılı olduğunu deprem bölgesinde gördük. 99 sonrasındaki binaların Deprem Yasası’na göre inşa edildiği için daha iyi durumda olduğunu gösteren bir tablo var. Başımıza gelmeden tedbirleri almamız lazım.”  

“AFAD ile birlikte bir plan dahilinde belirleniyor”

“Deprem toplanma alanları AFAD ile koordinasyon içerisinde mi belirleniyor?” sorusuna yanıt veren Mustafa Helvacıoğlu, “AFAD ile birlikte bir plan dahilinde belirleniyor. 9 toplanma alanımız mevcut. Bu sayı belki artacak. Sağlıklı alt yapısı, iletişim alanlarıyla geniş bir çalışma yapmalıyız. Bu yerler AFAD ile birlikte her yıl güncelleniyor. Hafife almıyoruz bu işi.” 

Helvacıoğlu, “KEDAK’ın malzemelerini kendi evlerinde muhafaza ettiğini öğrendik. Bu malzemelerin depolanması konusunda bir çalışma yapabilir mi?” sorusuna şöyle cevap verdi: “Bu konuda çok hassasız. Belediyemizde, itfaiye binamızda onlara yerimiz var. Onların evlerinde muhafaza ettiği malzemeleri de belediyemiz temin etmiştir. 28 Şubat’ta yerleri olacak. 8 bin kişi ile gönüllü olmamız lazım. Herkesin gönüllü olması lazım."