Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB), 21 Şubat Uluslararası Ana Dili Günü dolayısıyla bir açıklama yayımlayarak, ana dilin öğrenilmesi ve günlük hayatta etkin kullanılması gerektiğine vurgu yaptı. Açıklamada, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın uzun yıllardır talep ettiği Türkçe-Yunanca çift dilli anaokullarının açılması çağrısı bir kez daha yinelendi.
ANA DİL, KÜLTÜREL KİMLİĞİN TEMELİDİR
BTTÖB, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 21 Şubat’ın 1999 yılında Uluslararası Ana Dili Günü ilan edildiğini hatırlatarak, ana dilin bireyin kimlik oluşumu, kültürel aktarımı ve eğitimi açısından hayati önem taşıdığını belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Ana dili, sadece iletişim aracı değil, aynı zamanda kültürel taşıyıcıdır. Aileden ve çevreden öğrenilen masallar, öyküler, ninniler ve türküler ana dil aracılığıyla nesilden nesile aktarılır. Ana dil, kişinin kimliğini, kişiliğini ve dünyayı algılayışını şekillendirir.”
BTTÖB, ana dilde eğitim almayan bireylerin, kimliklerinden ve kültürel değerlerinden kopma riski taşıdığını vurgularken, sosyologlar, psikologlar ve eğitimcilerin de bireyin duygu ve düşüncelerini en iyi kendi diliyle ifade edebildiği görüşünde birleştiğini ifade etti.
BATI TRAKYA’DA ÇİFT DİLLİ ANAOKULU TALEBİ
BTTÖB, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın, çift dilli Türkçe-Yunanca eğitim veren anaokulların açılması yönündeki talebini tekrar dile getirdi. Açıklamada, “Azınlık çocukları ilkokulda çift dilli eğitim alırken, anaokulunda sadece Yunanca eğitime zorlanmaları çağ dışı bir dayatmadır” denildi.
📌 “İki yıl sonra çift dilli eğitime devam edecek olan çocuklarımızın, anaokulunda tek dilli eğitim almaya zorlanması kültürel bir soykırımdır. Ana dilin gelişiminde kritik bir rol oynayacak bu okulların, ilkokullarda olduğu gibi bir müfredata dayalı, zenginleştirici şekilde planlanması gerekmektedir.”
AZINLIK EĞİTİMİ İÇİN TALEPLER
BTTÖB açıklamasında, Batı Trakya’daki azınlık okullarına yönelik taleplerini de sıraladı:
-Çocuk azlığı bahanesiyle azınlık ilkokullarının kapatılmasına karşı çıkılması
-Azınlık okullarında çocukların ana dilinde yazılmış kaynaklara erişimini sağlayacak kütüphaneler oluşturulması
-Engelli çocuklar için çift dilli eğitim veren özel okullar açılması
-Türkçe öğretmenlerinin meslek içi eğitimlerini Türkiye’de alabilmelerinin sağlanması
-Türkiye üniversitelerinden mezun olmuş azınlık öğretmenlerine ilkokullarda görev verilmesi
BTTÖB, tüm yetkililere çağrıda bulunarak, ana dilde eğitimin temel bir insan hakkı olduğunu ve azınlık toplumunun eğitim alanındaki taleplerinin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.
“Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha 21 Şubat Dünya Ana Dil Günü’nü kutluyoruz.”denildi.