MEHMET AYTAÇ

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantı; Keşan Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda saat 15.00’te başladı. 

Toplantıyı; AK Parti İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, MHP İlçe Başkanı Adnan İnan, İYİ Parti İlçe Başkanı Zafer Sarıkeçe ve Deva Partisi İlçe Başkanı Kerem Harmanlı da takip etti.

Belediye meclis üyeleri Barbaros Tokgöz ve Mithat Bulut ve Hakan Gürel’in mazeretleri nedeniyle izinli sayıldığı toplantıda ilk olarak; İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden gelen İspat Cami Mahallesi 1780 ada 13 Nolu parsel ilişkin plan değişikliği talebi gündeme ilave edildi.

Toplantı gündem maddelerinin görüşülmesi ile devam etti.

ÇANAKKALE ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ARAZÖZ HİBESİ KABUL EDİLDİ

Toplantının birinci maddesinde Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün, Keşan Belediyesi’ne bir adet arazöz hibesi oy birliği ile kabul edili.  Madde hakkında bilgi veren Mustafa Helvacıoğlu; “Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nden 1 adet arazöz talebimiz vardı. Bölgemiz yüz ölçümünün %15’i ormanlarla çevrili. Keşan olarak merkezi konumdayız ve itfaiyemiz tüm bölgeye hizmet ediyoruz. İtfaiyemiz güçlü olmalı” dedi.

SU SIKINTISINA KARŞI ALINACAK ÖNEMLER OYLANDI 

Toplantıda, Aşağı Zaferiye Mahallesi Kumru Sokak adresinde bulunan ve kullanım ömrünün tamamlandığı tespit edilen 2000+500 m³’lük su deposunun yerine, 4000 m3’lük bir depo yapılaması için İller Bankası’ndan 20 milyon 694 bin 080 TL kredi alınması ve gerekli işlemlerin yapılması için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi. 

Toplantının üçüncü maddesinde, Yeni Mahalle ve Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde imara açılan yaklaşık 220 hektar alanda, yapılaşmanın hızlı bir şekilde başlaması sebebiyle yağmur suyu, kanalizasyon ve altyapılarının inşaatının yapılması gereği doğması üzerine. Bu alanda uygulanacak yağmur suyu, kanalizasyon ve altyapılarının inşaatının yapımı için İller Bankası 41 milyon 300 bin kredi alınması ve gerekli işlemlerin yapılması için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na oybirliği ile yetki verildi. 

Toplantının dördüncü maddesinde Kadıköy Barajı’nda iki aylık ihtiyacı karşılayacak kadar su kaldığının tespit edilmesi nedeniyle, bir diğer kaynak olan Kumdere’de 2 adet su kuyusunun enerji ve su iletim hat bağlantılarının yapılması için İller Bankası 33 milyon TL kredi alınması ve gerekli işlemlerin yapılması için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na oy birliği ile yetki verildi. 

TÜMER: “BİRİNCİ ÖNCELİĞİ SUDUR”

Bu maddeler üzerine söz alan CHP Grup Sözcüsü Ferudun Tümer, söz konusu depo çalışmasının 2017’de başladığını ve kuyuların da 2018’de açıldığını belirterek; “Toplantının 2, 3 ve 4. maddeleri, Keşan’ın elzem problemleri. Bunlar dünden bugüne olmuş şeyler değil. Yeni imara açılan yerlerde yağmur suyu, kanalizasyon ve su şebeke hatlarımız doğal olara yok. Oraları tarladan arsaya döndü. Oranın da imara açılma ve onaylanma süreci 4 ya da 5 yıldır. Su problemimiz o tarihte görüldüğü için İller Bankası marifetiyle o yıllarda açıldı. Su hayati önem taşıyor. Kentin bir numaralı önceliği sudur. Biz kentin önceliklerini dört yıl boyunca keşke bunları daha önce yapabilseydik, daha bu paralara. keşke düşünseydik hep beraber. Bunların düşünülmediğini, 2023 yılı performans programında görüyoruz. İktidar partisinden bir belediye başkanımız var. Şunu beklerdik, kentin önceliklerini önceleyip keşke tabii ki yüzme havuzumuz, stadımız yenilensin ama bunlar ciddi önceliği olan şeylerdi. Keşke bunlarla ilgili hibeler keşke bunlarla ilgili yatırımları öne çekip onları yapsaydık” dedi.  

“ÖZCAN, KENT MEYDANI PROJESİ’Nİ KENT ÖNCELİKLERİ İÇİN 2 KEZ ERTELEDİ”

Türmer, şöyle konuştu: “Ankara’da çalışma yapıyordu bir önceki başkanımız Mehmet Özcan. Kent meydanı projesini çizdirmişti ve kredi aşamasına kadar da bu gelmişti. O arada Devlet Su İşlerinden arıtma ile ilgili devletin çıkardığı bir kanun gözümüze çarptı. Arıtmalara 30 yıl vadeli ciddi teşvikler verildigini öğrendik. Ondan sonra istişare neticesinde kentin önceliğini belirleyip, arıtma tesisi evet dedik ve doğal olarak da kent meydanı projesini askıya aldık. Çünkü o dünkü kredi limitlerimizi aşıyordu. Kentin önceliği arıtma tesisiydi. O arıtma tesisi şu anda 250-300 milyon lira. Tekrar kent meydanı projesine döndük ve o arada da Belkoop’ta eski çöplüğüz vardı. Orasının rehabilitasyonu çıktı. Evet o da öncelikle çünkü orada yaşamaya devam edebilmemiz için o rehabilitasyonu yapmamız gerekiyordu. Tabi bu arıtma yapılırken yağmur suyunu ayırmamız gerekiyordu. Medya 4 sene sonra olsun dedik.  Meyda da şu anda yapılıyor. Su bu kentin önceliklerindi, önümüze geldi bunlar. Keşan’ın kendi öz imkanlarıyla, kredi kullanılarak yapılacak. Sayın vekilimiz Fatma hanımın (Aksal) dediği gibi Keşan‘da bu yapılanların tamam mı dedi Recep Tayyip Erdoğanın gönderdiği ve bakanlığın gönderdiği parayla yapıldı dedi. Hayır hiç kimse cebinden bu paraları vermiyor Keşan’a. Keşke yani yüzme havuzundan ve stattan önce şu problemlerimizi çözebilseydik. 3 sene önce Kadıköy Barajı’ndan canlı yayın yapmaya başladınız. Su yok dediniz, evet yok. Ama performans ve yatırım programında da yok. Babanın Oğlu Kemal’i çıkarıp reklam yaptırıp, suyu az kullanın demekle olmuyor, birşeyleri yapmak gerekiyor.”

LOFÇALI: “GELECEĞE MİRAS OLARAK SU PROBLEMİNİ ÇÖZMELİYİZ”

Daha sonra söz alan İYİ Parti Grup Sözcüsü Coşkun Lofçalı ise su konusunun, Keşan’ın bir gerçeiği olduğunu hatırlatarak; “Bizim içinde önemli bir gündem maddesi. Geleceğe miras bırakmamız için bu konuyu çözüp bitirmemiz lazım. Bu maddelere, kredilerin hepsine onay veriyoruz. Ama Çokal Barajı’ndaki su projesininin, hepimizin bir önceliğimiz olması gerekiyor. Keşan’a da bir miras bırakacaksak, bu işi bitirmemiz gerekiyor. Hazır Cumhurbaşkanı tekrar seçilmişken ve siz de Hükümet’I temsil eden bir belediye başkanı olarak buradayken bunu bitirirsiniz geleceğimize miras olarak başarabiliriz” şeklinde konuştu. 

GERGİN: “HER BAKANLIĞIN BÜTÇESİ, ÖDENEĞİ AYRI”

AK Parti Grup Sözcüsü Nehir Gergin ise, Ferudun Tümer’in, “havuz ve stattan önce keşke bu işler yapılsaydı” sözlerine karşılık vererek; “Öncelikle maddeler için hayırlı olsun diyorum ama havuz ve stat işi Spor Bakanlığı’ndan yapılan işler. Meydan başka bir bakanlıktan. Her bakanlığın kendi göre bir ödeneği var, bütçesi var. Devletin kasasıi bizim kendi dükkanımızın kasası gibi ortak kasa değil. Bakanlık uygun görmüşse Keşan’a yatırım yapmayı ve hibe vermeyi, bunu da reddedip siz bize havuz yapmayın da su kuyusu açın diyemezdik” ifadelerni kullandı. 

HELVACIOĞLU: “SU KONUSUNDA DERSİMİZİ ÇALIŞIYORUZ”

Maddeler hakkında Su ve Kanalizasyon Müdürü Erhan Başaran’ın bilgilendirmesinin ardından söz alan Mustafa Helvacıoğlu, “Su konusunda dersimizi çalışıyoruz. Su konusunda alarm seviyesine gelmeden önce tedbirler almalıyız. Aşağı Zaferiye Mahallemizdeki depomuzun yıllardır hizmet veriyor ve eskidi. Burada hem büyüterek hem de yenileyerek bir çalışma yapmamız gerek. 3 konuda İller Bankası’na projelerimiz ile başvuracağız. Daha sonra da Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile sorunların çözümü için çalışmalar gerçekleştireceğiz. Çokal Barajı’ndan içme suyu alma noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki hafta Sayın Vekilimiz, Valimiz, İl ve İlçe Teşkilat başkanlarımızla bu konuda girişimlerimiz olacak. Kumdere’de açılan 6 kuyunun elektrik ve iletim hatlarının yapılması için çalışmalarımız olacak. Yeni Mahalle’ ve Mustafa Kemal Paşa Mahallesi’nde imara açılan yerlerde yağmur suyu, su ve kanalizasyon hatlarının yapılması gündeme gelecek. Keşan büyüyor, bize de düşen görevler var. Su çok önemli. Bu çalışmaları gerçekleştirmeliyiz. Su krizleri geliyor. 10 yıl sürmez deniz suyunu arıtmayla su ihtiyacımızı gidereceğimizi düşünüyorum. Kumdereye yükleneceğiz, yer altı suyu ne kadar dayanacak? Geçmiş dönemde hizmet eden tüm başkanlarımıza teşekkür ederiz. Şimdi bize de iş düşüyor. Geleceğe miras bırakmak için çalışıyoruz. Tarımsal sulamaya bu yıl DSİ ve Valiliğimizin kararı ile su verilmeyeceğini öğrendik. Kadıköy Barajı'nda 4 milyon 750 bin metreküplük su kaldı. Yaklaşık 2 aylı suyumuz var” dedi.

Grup başkanlarının görüş bildirmesinin ardından ayrı ayrı oylanan 3 madde oy birliği ile kabul edildi. 

MİNİBÜS ZAMLARI, ASGARİ ÜCRET ARTIŞINDAN SONRA ONAYLANACAK

Toplantıda, S.S.25 No.lu Keşan Şehiriçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi, S.S.99 No.lu Öz İzzetiye Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi ve 129 No.lu Paşayiğitliler Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin taşıma ücretlerine zam talepleri ise Temmuz ayında yapılacak asgari ücret artışına göre görüşülüp belirlenmesi kararı komisyon raporu doğrultusunda oy birliği ile kabul edildi. 

Toplantının devamında 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümleri gereği, mücavir alanımız olan Erikli sahili için kısmi yapılaşma durumunun tespitinin yapılması ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümleri gereği, mücavir alanımız olan Yayla sahili için kısmi yapılaşma durumunun tespitinin yapılması oy birliği ile kabul edildi.  Gündeme ilave edilen İspat Cami Mahallesi 1780 ada 13 Nolu parsel ilişkin plan değişikliği talebi ise oy birliği ile İmar Komisyonu’na havale edildi. 

Temmuz ayı meclis toplantısının 6 Temmuz 2023 tarihinde yapılması kararlaştırıldı.