KEŞAN

Keşan Ziraat Odası ayçiçeğinde bozkurt zararlısı mücadelesini gerçekleştiriyor

Abone Ol

ERDOĞAN DEMİR

Keşan Ziraat, ekipleri köyleri ziyaret ederek, açiçeğindeki bozkurt zararlısı mücadelesini gerçekleştiriyor.

Ekipler bozkurt zararlısı ile ilgili üreticilere de açıklama yaparak bilgilendirmede bulunuyor.

Keşan Ziraat Odası teknik ekipleri tarafından bozkurt zararlısı ile ilgili olarak sosyal medya hesaplarında da çiftçileri bilgilendiren bir paylaşım da yapıldı.

Yapılan paylaşım şöyle;

Tanımı ve Yaşayışı

Erginlerinin en belirgin özellikleri ön kanatlarında böbrek şeklindeki lekelerdir.

Kışı pupa ve larva halinde toprakta veya bitki artıklarında geçirir.Nisan sonu veya Mayıs başında kelebek çıkışı başlar.

Larvalar ışıktan hoşlanmadıkları için gündüz toprakta bitki köküne yakın yerde kıvrık halde dururlar.Geceleri bitkilerin yaprak, çiçek ve sürgünlerini yerler.

Zarar Şekli

Bozkurt larvaları birinci ve ikinci dönemlerinde bitkilerin taze sürgün ve yapraklarını yemek suretiyle zarar yaparlar ileri dönemlerinde gündüz toprak içerisinde hareketsiz , kıvrık bir şekilde dinlenirken, gece toprak yüzeyine çıkarak genç bitkileri toprak yüzeyine yakın yerden kök boğazından kesmek veya kemirmek suretiyle zarar verirler. Zarar gören bitkiler kıvrılır ve kururlar. Yoğunluğunun yüksek olduğu yıllarda ekimin yenilenmesini gerektirecek kadar zarar verebilirler.

Kültürel Önlemler

Sonbaharda tarlanın sürülerek kışın larvaların ölmesini sağlamak; ilkbaharda tarladaki yabancı otlarla mücadele ederek yumurta bırakılmasını önlemek.

Kimyasal Mücadele

Bir m2 alanda 1-3 arasında bozkurt larvası bulunursa ilaçlama yapılır. İlaç şöyle hazırlanır.10kg kepeğe yarım kilo toz şeker ve önerilen dozda ilaç kuru kuruya karıştırılır.Daha sonra 5 litre su ile karıştırılarak bir hamur halini alması sağlanır. Hazırlanan yem akşam üzeri eşit bir şekilde tarlaya ayçiçeklerinin dibine verilir.