GÜNDEM

Altılı Masa’nın adayı Kılıçdaroğlu

Abone Ol

ERDOĞAN DEMİR

2 Mart 2023 Perşembe  günü yapılan Altılı Masa Toplantısı’nın ardından, 3 Mart Cuma günü partisinde yaptığı bir dizi toplantının ardından İYİ Parti’nin Millet İttifakı’ndan çekildiğini açıklayan Meral Akşener dün yapılan 6’lı masa toplantısı öncesi Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın görüşmeleri ve ikna girişimleri sonucu tekrar Altılı Masa’ya döndü.

Akşener’in masaya dönmesinin ardından saat 16.00’da Saadet Partisi Genel Merkezi’nde yapılan ve yaklaşık 4.5 saat süren toplantının ardından Millet İttfakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı açıklandı.

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 6’lı masanın Cumhurbaşkanı Adayının  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu açıklandı.

Açıklamadan önce konuşan Karamollaoğlu, “Bugün Berat kandilini idrak ediyoruz, üç ayların içindeyiz. Ramazan’a çok kısa bir zaman kaldı bundan dolayı Cenabı Hakk’ın bu gece hürmetine aldığımız kararların başarıyla neticelenmesini diliyoruz. Yine ifade edildiği gibi acılı günler yaşadık, binlerce kardeşimiz hayata veda etti. Bir çok şehirde neredeyse bir bina hayatta kalmadı. Vefat edenlerin tüm kardeşlerimize Cenabı Haktan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar niyaz ediyorum. Muhterem kardeşlerim bugün burada bir araya gelme sebebini hepiniz biliyorsunuz, bu mübarek gecede bugün ben bu toplantılarımız neticesinde aldığımız kararı siz kardeşlerimize duyurmayı bir görev addediyorum. Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı  Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Hayırlı uğurlu olsun.  Seçimlerde kendisine başarılar temenni ediyorum.” dedi.

Karamollaoğlu’ndan sonra konuşan Kılıçdaroğlu da şunları söyledi. “Ben tüm genel başkanlarımıza tek tek teşekkür ediyorum.Yunus Emre bölüşürsek tok oluruz bölünürsek  yok oluruz der. Biz Yunus Emre’nin sözünden aldığımız ilhamla Türkiye’nin bütün renklerini aynı sofrada buluşturmak için yola çıktık. Bu sofra Halil İbrahim Sofrasıdır. Halil İbrahim Sofrası komşusu açken tok yatmamaktır. Halil İbrahim Sofrası tek bir çocuğun dahi yatağa aç girmemesidir. Halil İbrahim Sofrası zulümden, zulümün sona ermesi,  hakkın, hukukun ve adaletin hakim kılınması demektir. Bizim soframız barışın ve kardeşliğin sofrasıdır.”

Güçlendirilimiş Parlamenter sisteme geçiş süreci ile ilgili olarak şu maddeleri açıkladılar: 1. Geçiş Sürecinde Türkiye’yi; Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ilke ve hedefleri ile mutabakata vardığımız referans metinleri doğrultusunda anayasa, yasa, kuvvetler ayrılığı, denge ve denetleme esasları çerçevesinde, istişare ve uzlaşıyla yöneteceğiz. 

2. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçişle ilgili Anayasa değişiklikleri, genel seçimde ortaya çıkan TBMM yapısının mümkün kıldığı en kısa sürede tamamlanacak ve yürürlüğe girecektir. 

3. Geçiş Sürecinde Millet Ittifakına dahil partilerin genel başkanları Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacaktır. 4. Bakanlıkların dağılımı, Millet Ittifakın’ oluşturan siyasi partilerin milletvekili genel seçiminde çıkardığı milletvekili sayısına göre belirlenecektir. Ittifak partilerinin her biri kabinede en az bir bakan ile temsil edilecektir. Bakanlıklara paralel olarak kurulmuş Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Politika Kurulları ve ofısler lağvedilecektir. 5. Bakanların atanma ve görevden alınmaları, mensup oldukları siyasi partinin genel başkanıyla uzlaşı içinde Cumhurbaşkanı tarafından yapılacaktır 

6. Geçiş Sürecinde Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisini ve görevini katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre kullanacaktır. 

7. Cumhurbaşkanlığı Kabinesine (Cumhurbaşkanı Yardımcıları ve Bakanlar) yetki ve görev dağılımı, Anayasa ve yasalar çerçevesinde çıkarılacak Cumhurbaşkanı kararnamesi ile belirlenecektir. 

8. Cumhurbaşkanı; seçimlerin yenilenmesi, OHAL ilanı, milli güvenlik politikaları, Cumhurbaşkanlığı Kararları, Karamameleri ve genel nitelikteki düzenleyici işlemler ile üst düzey atamalarda Millet Ittifakın dahil partilerin genel başkanlanyla uzlaşı içinde karar alacaktır. 

9. Geçiş Sürecinde yasama faaliyetlerinin iş birliği içinde gerçekleşmesini koordine edecek mekanizmalar oluşturulacaktır. 

10. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş sürecinin tamamlanmasıyla birlikte, mevcut Cumhurbaşkanının -var ise- siyasi parti üyeliği sona erecektir. 

11. Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçildikten sonra yeni bir seçime gerek olmaksızın 13. Cumhurbaşkanı ve TBMM görev süresini tamamlayacaktır. 

12. İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanları Sayın Cumhurbaşkarılmn uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak acaklardır.