EKONOMİ

Ticaret Bakanı Bolat, Keşan’da ziyaretlerde bulundu

Abone Ol

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, geçtiğimiz cumartesi günü Keşan’da bir dizi programa katıldı.

Saat 11.00 sıralarında Keşan’a gelen Bakan Prof. Dr. Bolat’ı, Hükümet Konağı önünde Edirne Valisi Yunus Sezer, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, AK Parti Edirne İl Başkan Vekili Aydoğan Akıncı, AK Parti İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, MHP İlçe Başkanı Adnan İnan tarafından karşılandı.

Bakan Bolat, Keşan Kaymakamlığı’ndaki görüşmelerinin ardından Cumhur İttifakı Seçim Koordinasyon Merkezi’ni ziyaret etti. Ömer Bolat ve beraberindeki heyet daha sonra Nalbur Çarşı’da esnafı ziyaret etti.

Bolat, daha sonra Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası), Keşan TB (Ticaret Borsası) ve İpsala TB (Ticaret Borsası) tarafından düzenlenen “Keşan Esnaf Odaları ve İş Dünyası İle Buluşma Toplantısı”na katıldı.

“KEŞAN GIDA İHTİSAS OSB’NİNEN ÜST DÜZEY TEŞVİK SEVİYESİNDEN YARARLANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ”

Toplantıda ilk olarak konuşan Keşan TSO Başkanı İsmail Şapçı, kısa zaman önce hem Keşan hem de İpsala OSB’lerde temellerin atıldığını belirterek, “Bölgemiz tam anlamıyla cazibe merkezi konusunda. Yatırımcılar ile sürekli görüşmeler gerçekleştirerek, istihdamın, imalatın, yatırımın ve dış ticaretin artmasına katkı sağlıyoruz. Temmuz 2023’de Sayın Bakanımın ve Sayın TOBB Başkanımızın teşrifleriyle hizmete açtığımız UMAT İpsala İbrahim Girgin Tır Parkı içerisinde Sayın Bakanım ve Sayın Valimin destekleriyle bölgemizde ilk ve tek olarak faaliyete geçirdiğimiz “Mobil İç Gümrükleme Hizmeti” için Odam, Üyelerim ve Bölgem adına sizlere teşekkürlerimi sunarım. Kazandırdığımız bu hizmetimiz ile bölgemizin hem ihracat rakamları artmakta hem potansiyel ihracatçı firmalarımız çoğalmakta hem de sınır ticaretimiz gelişmektedir. Üyelerimizin taleplerini, isteklerini ve sorunlarını her zaman dinliyoruz, bölgesel seviyede, İl ilçe genelinde veya Bakanlıklarımız düzeyinde çözüme kavuşturmak için çalışmalar yapıyoruz.Son olarak gıda güvenliğimizi arttırmak, gıdaya bağlı enflasyonu düşürmek için bölgemizde kurulacak Keşan Gıda İhtisas OSB’nin desteklerinizle en üst düzey teşvik seviyesinden yararlandırılmasını sizlerden talep ediyoruz” dedi.

“Keşan’da ciddi atılımlar gerçekleştirdik"

Daha sonra söz alan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan’ı geleceğe hazırlamak için canla başla çalıştıklarını ifade ederek, şunları söyledi: “Edirne’den Çanakkale’ye, Tekirdağ’dan Selanik’e kadar tam kavşak noktasındayız. İş birliği ile Keşan’da ciddi atılımlar gerçekleştirdik. Keşan’da birlik ve beraberliğimiz meşhur. Hepimiz beraber Keşan’ın gelişmesi için canla başla çalışıyoruz. Edirne’den Ankara’ya kadar arkamızda olan büyüklerimizin de destekleriyle önümüzdeki 5 yılda da daha güzel işler yapacağız.

“TÜRKİYE’NİN EN YEŞİL OSB’Sİ OLACAK”

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal ise Edirne’nin turizm ve tarım kenti olduğunu dile getirerek, “Edirne sanayiden uzak durmuş. Edirne insanı doğaya ve çevreye çok duyarlıdır. Sanayi istememiş. Ama sanayi olmadan kalkınma olmuyor. Burada dünyanın en iyi ürünlerini üretiyoruz. Gıda OSB bölgemizde temeli attık. Bunla birlikte İpsala’da da bir OSB kurduk. Bizim OSB’lerimiz çevreye duyarlı. Keşan Gıda OSB Türkiye’nin en yeşil OSB’si olacak. Bir siyasetçi olarak değinmeden geçemeyeceğim. Keşan Belediyesi’ni aldık ve hayal denilen çok iş gerçekleştirdik. Ama yapacak çok işimiz var. Sizlerden destek istiyorum" şeklinde konuştu.

“KEŞAN’IMIZ ÇOK ÖNEMLİ”

Program Vali Sezer’in konuşmasıyla devam etti.  Edirne’nin tarihi yapısına uygun bir şekilde yeniden hak ettiği ligde bir şehir olarak yer alması için ellerinden gelen bütün çalışmaları yaptıklarını söyleyen Yunus Sezer; “Edirne tarım şehri, turizm şehri ve İnşallah bir sanayi şehri olacak. Fakat sanayi şehrinde de altını çizmek istediğimiz önemli konu var. Birincisi yenilikçi teknolojilerin yer aldığı ve bizim çevreye duyarlı yeşil teknolojilerinin üretimini yer aldığı bir sanayiye İnşallah Edirne’mizde hep beraber kurmak istiyoruz. Bu saniyelerin Keşan ve İpsala’datemelleri atıldı. Edirne’de 4 tane Türkiye'nin Avrupa’ya açılan penceresi kapısı var.Her yıl araç ve yolcu geçişinde artışlar söz konusu. Geçen yılın aynı dönemine göre bu sene %17 oranında araç hem de yolcu geçişinde bir artış var. Günlük 5000 civarında TIR’ın kapılarımızdan giriş çıkış yaptığını özellikle belirtmek isteriz. Edirne’yi Balkanların her noktada üssü haline getirmek istiyoruz. Bununla ilgili olarak elimde Balkan Şehirleri İşbirliği Platformu’nu kurduk.YÖK Başkanımız burada bir birim oluşturuyor ve İçişleri Bakanlığımız bir birim oluşturdu. Yine aynı şekilde Diyanet İşleri Başkanlığımız akademi ve birim oluşturuyor. Milli Eğitim Bakanlığımız burada yeni bir yapılanmaya gidecek. Edirne’yi Türkiye'nin Balkanlar yönelik politikalarının üretildiği uygulandığı bir merkez haline getirmeyi ümit ediyoruz. Burada tabii ki Keşan’ımız da çok önemli, kadim bir ilçe. Burada da bu bölgede Uzunköprü, Keşan, İpsala bölgesinde sanayinin ticarettin arttığı günleri görmek istiyoruz” diye konuştu.

“SONUÇ ALMADAN BIRAKMIYORLAR”

Programda son olarak Bakan Bolat konuştu. Keşan’ın, Edirne’nin en büyük ilçesi olduğuna dikkat çeken Ömer Bolat, “Başkanımız Sayın Mustafa Helvacıoğlu Bey’i Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yönetimindeyken de tanıyordum. Bilgisiyle, tecrübesiyle Keşan’a çok büyük hizmetler kazandırmasına şahitlik etmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kendisini kutluyorum. Bugün Trakya'da gerçekten Keşan konuşuluyor. Keşan'daki başarılar, güzel hizmetler her yerde konuşuluyor.  Trakya'da büyük bir rüzgar var, büyük bir atak var. Sanayide tarımda hizmetlerde turizmde uluslararası taşımacılıkta bunu görmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Türkiye'nin Avrupa'ya ve dünyaya açıldı 5 önemli kapının 4’ü Edirne’de. O yüzden Edirne tarihimizde başkentlik yapmış çok önemli tarihi şehrimiz olduğu kadar tarımda turizmde hizmetlerde ve eğitimde Üniversitesi ile beraber çok önemli bir yer tutuyor. Edirne'ye de çok değerli Valimiz Yunus Sezer Bey'in atanması da gerçekten büyük bir kazanç.Yine kıymetli milletvekili Doktor Fatma Aksal hanımefendi ile Ankara'da görüşüyoruz. Edirne'nin sorunlarıyla ilgili Sayın Milletvekilim gerek Sayın Valim ve Keşan’la ilgili olarak Sayın Mustafa Helvacıoğlu başkanımız her daim hükümet üyelerimizle ve Ticaret Bakanlığı olarak bize düşen görevlerde yanımızdalar ve sonuç almadan bırakmıyorlar. Edirne hükümetimiz tarafında gerçekten çok özel önem atletiğimiz bir şehrimiz. Hükümetimiz 21 yıl boyunca Edirne'ye kamu yatırımları olarak 111 milyar Türk Lirası yatırım yaptı.Bunun yanında 29 milyar lira çiftçilerimize tarımsal süspansiyonlar verildi. DSİ'nin Edirne'de yaptığı projelerde ki 8 tane baraj, 55 tane sulama tesisi tamamlandı.Bunlara da 25 milyar Türk Lirası kaynak harcandı. Yani Türkiye Trakya ile Anadolu ile bir bütündür. Hükümetimiz ayrım gözetmeden hizmetlerini eksiksiz götürmektedir. En ufak bir ayrımcılık haksız muamele hiçbir bölgemizde ve şehrimizde yapılmamıştır” dedi.

“BU HİZMETLER ÇOK ÖNEMLİ”

Keşan’da çok önemli hizmetlerin yapıldığını ifade eden Ömer Bolat, sözlerine şöyle devam etti: “Keşan'da çok önemli bir millet bahçesi yapılıyor. İnşallah yakında tamamlanacak. TOKİ bünyesinde 1852 toplu sosyal konut Keşan özelinde tamamlandı. Aile ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü 2 merkez kurdu bir tanesi Keşan'da. Devlet hastanesi yapıldı. Bu hizmetler çok önemli. Edirne'mizde 17 bin 400 civarında esnafımız var ve bunun 5 bini Keşan'da. 21 yıl önce esnaf başına 5 bin TL kredi alabiliyorlardı.O 5000 liranın karşılığı 3.300 Amerikan Doları idi. bu kredinin faiz maliyetinde devletin katkısı %20'ydi. Bunların hepsini değiştirdi hükümetimiz ve tam 4 milyon 300 bin kez esnaflarımıza krediler kullandırılmış. Bunun değeri 468 milyar Türk Lirası. Bunun karşılığı da 15 milyar dolar.Yani esnaf başını 25 bin dolar destek veriliyor. Bir müjdeyi de burada paylaşmak istiyorum; esnaflarımız bu kredileri alırken bankaların istediği bir ekspertiz ücreti vardı. 16 bin TL civarında bir rakam. 1 Nisan itibarıyla 1 yılı doldurmuş kooperatiflerimiz ve esnaflarımız o ekspertiz ücretini ödemeyecek.”

“KEŞAN'IN TRAKYA'DA ÖRNEK BİR ŞEHİR OLMASI BİZİ GURURLANDIRIYOR”

Tarım şehri olarak Edirne’nin çok geliştiğinin altını çizen Bolat, “Hele Keşan ve İpsala gerçekten bu anlamda çok önemli. Türkiye'nin Çeltik üretiminin %50'sini Edirne üretiyor. Keşan'da 3.200 tane sanayi ve ticari işletmeler olması çok önemli. Yapılan hizmetler kendini gösteriyor. Bunu bütün kalbimle söylüyorum Keşan'daki başarılı belediyecilik faaliyetleri Tekirdağ’da konuşuluyor.‘Keşan bize örnek olmalı’ diye orada övgü ile bahsediliyor. Kıymetli başkanımız Mustafa Helvacıoğlu yürekten tebrik ediyorum. İş dünyasından gelince bütçe yönetimi, insan yönetimi, icraat yapma kabiliyeti, organizasyon yönetimi güçlü olunca başarılı bir başkanlık ve liderlik gösterebilirsiniz. Herkes kendi alanında başarılı olmak ister ve olabilir olmalıdır da.Ama yöneticilik, başkanlık ve liderlik başka bir şey. Yönetim becerisi, organizasyon becerisi, koordinasyon becerisi, finans yönetimi, insan yönetimi ve icraat yapmak kapasitesi ve başarısı çok çok önemli. Bu yetenekle yönetici başka ve liderliğine talip olan kişiler açısından olmazsa olmaz gereklerdir. Mustafa Helvacıoğlu Başkanımızla da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği yönetiminde de ortak çalışmalarımız olduğu için tanıyorum. Keşan'ın Trakya'da örnek bir şehir olması bizi gururlandırıyor” şeklinde konuştu.

Türkiye’de 21 yıldan bu yana ortalama ekonomik büyüme oranının yıllık %5,4 olduğunu kaydeden Ömer Bolat, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hamdolsun Cumhurbaşkanımız her daim hükümetleri ile çalışanlarımıza, emeklilerimize enflasyonun üzerinde refah payı ücret artışlarını her daim verdiler. Allah razı olsun kendilerinden.Son 14 çeyrektir kesintisiz büyüyoruz. Eksi küçülme yok. Esnafları dolaştık işte sanayi ve ticaret odasında sizlerle sohbet ettik. Eleman bulamamaktan yoğun bir şikayet var. Eğer bir ülkede büyüme varsa istihdam artıyor ve eleman bulamama problemi varsa o ülkenin ekonomisi iyidir.Krizi ona ekonomide küçülme olur.İhracatımız rekor kırdı. 2021-2022 2023 Cumhuriyet tarihimizin rekorlarını kırdık. Dış ticaret açığımızı azaltıyoruz.Son 9 ayda 30 milyar dolar geriye çektik.Cari açığımızı son 8 ayda 22,5 milyar dolar geriye çektik. Bunun anlamı şu daha fazla yatırım daha fazla üretim daha fazla istihdam daha fazla ihracat daha az ithalat, dış ticaret açığı ve dışarıya açığını azalması ve halkımızın satın alma gücünün ve refahının yükselmesi anlamına gelecek. Trakya çok önemli bir Sanayi Bölgesi çok önemli bir tarım bölgesi çok önemli bir hizmetler ve turizm bölgesi çok önemli bir taşımacılık bölgesi dış ticaret bölgesi. Türkiye'nin Avrupa'ya yaptığı ihracatın Türkiye'nin toplam ihracatındaki payı %40. Türkiye'nin toplam ihracatının %45'e Trakya’dan geçiyor, Trakya'daki gümrük kapılarımızdan geçiyor.  Yine toplam ithalatımızın da en az %30'u Trakya'dan geçiyor. Bu Trakya'nın ne kadar önemli ve ekonomik açıdan çok stratejik bir bölgede olduğunu, bir kavşak noktası olduğunu göstermekte. Dünyada Türkiye turizmde turist sayısında 4., turizm gelirinde 6.Ülkeyiz.Savunma sanayinde dünyada ilk 10’onun içindeyiz. İHA_SİHA üretim ve ihracatında dünyada ilk üçteyiz. Kendi eğitim uçağımızı, savaş uçağımızı ve beşinci nesil savaş uçağını yapan 4 ülkeden biri olduk. Çelik sanayinde dünyada 8, Avrupa'da bazen birinci bazen ikinciyiz. 7 Tekstil ve giyimde Avrupa'nın üçüncü tedarikçi ülkesiyiz. Dünyada 7 sıradayız. Bunlar çalışan üreten Türkiye'nin ayak sesleri.Birileri kriz edebiyatı yapıyor felaket tellallığı yapıyor, birileri de fabrika üstüne fabrika yapıyor. Anadolu’suylaTrakya’sıyla 85 milyonu ile hep birlikte kardeşlik içinde dayanışma içinde Türkiye'mizi daha da yükselteceğiz. Cumhurbaşkanımızın bizlere, ülkemize çizdiği vizyon olan Türkiye yüzyılı vizyonu önümüzü aydınlatacak.

Konuşmanın ardından salondaki konukların sorularının bakan tarafından cevaplandırılması ile toplantı sona erdi.