ÖNERLER-KEŞAN DOĞAL GAZ HATTI
Son günlerin en moda kelimesi doğal gaz. Üst üste toplantılar, kurumların abonelik ücretlerini ödeme yarışları, özendirme çalışmaları, kafalarda “4500 kişi abone talebi yakalanacak mı”nın soru işaretleri. Siğilli yakınlarından geçen uluslar arası doğal gaz boru hattından doğal gaz alma umutlarının sürmesi. Yaklaşık 2 seneden beri yürürlükte olan Bakanlar Kurulu Kararı gereği abone ücretini yeni ödeyen Keşanlı İktidar Partisi temsilcisilerinin “İnşallah bu kez olacak” temennileri. Yani ortada o kadar bilgi karmaşıklığı var ki, bu işi, işin başındakileri bile bize net bilgi veremiyor. Ben de yaptığım araştırmalar sonucu dibimizden geçecek olan başka bir doğal gaz boru hattı hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum. Gerçi geçenlerde köşe yazımda bahsetmiştim ama kimseden bir ses çıkmadı.
Önerler-Keşan hattı, birçok kere ihale edilmiş, itirazlar sonucu ertelenmiş ve sonraları yeniden ihale edilerek başlatılmış ve şu anda devam eden bir botu hattı çalışması. 2012 Aralık ayındaki ihale metninin bir bölümü şöyle:
“ÖNERLER-KEŞAN DOĞAL GAZ BORU HATTI ve ESENYURT-AMBARLI LOOP HATTI YAPIM İŞİ” İhale Kayıt Numarası 2012/60540, İhale BOTAŞ Genel Müdürlüğü Binasında, 28.12.2012 tarihinde yapılıyor. Yer tesliminden itibaren 570 takvim günü iş süresi olarak belirtilmiş. İşe başlama 10 gün içinde. Bu ihaleden 116 gün önce yani 03.08.2012 tarihinde ise bu ihaleyle alakalı başka bir ihale gerçekleşiyor. 2012/84989 ihale kayıt numarasıyla “BİNGÖL - BİTLİS DGBH - MUŞ DGBH, ÖNERLER –KEŞAN (GELİBOLU) DGBH, ESENYURT - AMBARLI LOOP HATTI BORU TEMİNİ İHALESİ” yapılıyor, yani ekipman sağlanıp inşaata geçilecek.
İhale bittikten sonra boru hattı inşaatı başlıyor, ÇED raporları alınıyor, yetmiyor Kültür ve Turizm Bakanlığı Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 26.07.2012 tarihinde Tekirdağ’da toplanıyor. “Malkara’nın Müstecep Köyü’nden geçecek olan boru hattının, 3. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesine, Önerler-Keşan(Gelibolu) Doğalgaz Boru Hattı Projesi kapsamında döşenmesi öngörülen doğalgaz boru hattının 3. derece arkeolojik sit alanından geçirilmesinin alanda tahribat yaratacağından sit alanı olarak tescil edilen alanların 50m kuzeyinden geçirilmesine” kararını veriyor. Ve Tekirdağ Valiliği 11 Eylül 2012 tarihinde ÇED süreci nihai duyurusunu yayınlıyor.
Bu gelişmelerden çok önceleri de şöyle bir gelişme oluyor. 2011 seçimlerinden yaklaşık 1 ay sonra 14 Temmuz 2011 tarihinde Malkara’da doğal gaz bilgilendirme toplantısı yapılıyor. Toplantı Malkara Kültür Sarayında yapılıyor. Toplantıya dönemin Malkara Belediye Başkan yardımcısı Hasan Eğilmez, Orman Şefi Ali Şen, İlçe Müftüsü Mehmet Öz, Karaidemir Baraj Sahası Sulama Kooperatifi Başkanı Muammer Gül ve Yönetim Kurulu üyeleri, Ticaret Odası Başkanı Ümran Bilgin, OSB Müdürü Recep Karaca, katılıyor. Yine dönemin BOTAŞ Kamulaştırma Bölümünden Kaan Alp, Sözleşmeler Daire Başkanlığından Olcaytu Aymeriç, Adım Mühendislikten Harita Mühendisi Celal Beşiktepe ve Demo Mühendislikten Çevre Mühendisi Mahmut Gönç’ün katıldığı toplantıda BOTAŞ Kamulaştırma Sorumlusu Kaan Alp Önerler-Keşan Doğalgaz Boru Hattı ile ilgili bilgi veriyor.
Dönemin Malkara Belediye Başkan Yardımcısı Eğilmez OSB için bir vana bırakılması için başvuruda bulunduklarını, cevap beklediklerini ve ilçeleri için de başvurularının olacağını, doğal gazın eninde sonunda Malkara’ya geleceği beyanatını veriyor.
Bu böyle gidiyor.
Ben bu doğal gaz boru hattı ile ilgili uzun uzadıya anlatmak istemiyorum.
Doğal gaz gelmesin de demiyorum. Yetkililerin biz vatandaşlara dosdoğru bilgi vermesini istiyorum.
Örneğin, Malkara’da olduğu gibi OSB için mi bu doğal gaz gelecek, yoksa bizim kara gözümüzün, karakaşımızın hatırına mı?
Malkara’ya BOTAŞ yetkilisi gelebiliyor Keşan’a da aynısından gelsin ilk elden bilgi versin.
Necdet Budak bu iş takip edilseydi, para vermek zorunda kalmayacaktık demişti. Biz şimdi olmayan bir şeye neden para vereceğiz?
Tanju Şapçı, talep toplansa bile doğal gaz yarın gelmeyecek, evet sonuna kadar katılıyorum. Sanki hemen doğal gaz gelecekmiş gibi propaganda çalışmaları neden yapılıyor?
En önemlisi bu işi İktidar Partililer Necdet Budak milletvekili seçilmedikten sonra neden takip etmediler? Hadi diyelim bir şekilde takip etmediler. 22 Şubat 2013’te çıkan Bakanlar Kurulu’nun nüfusu 10 binin üzerindeki ilçelerden elektrik abonelerinin % 60’ının 335 TL ödeme kararı varken neden 10 Eylül 2014’te abone ücretlerini ödediler. Bir de “İnşallah bu kez gelecek” dediler?
Son olarak, Vali Beyin girişimleriyle -hem de emekliliğine 1,5 yıl kala- doğal gazı getirmek için abonelik talep oranının Bakan Beyle görüştükten sonra %60’tan %15’e indirmesi müjdesine dayanarak keşke Valimiz biraz daha Bakan Beyle görüşebilseymiş de % 5’e indirebilseymiş geliyor akıllara. O zaman bu Bakanlar Kurulu Kararı neden çıktı? Bakanlar Kurulu Kararı Bakan Beyle görüşünce değişebiliyor mu?
Neyse çok soru var.
Bundan 25-30 sene önce her gelen siyasi parti lideri Keşan’ı il yapacağız vaadiyle umutlandırır, akşamı Ankara’ya dönerdi.
Yoksa taktik değişti mi?
Yeni vaat “Keşan’a doğal gaz getireceğiz” mi olacak?
En son olarak şunu hatırlatayım:
Haziran 2015’te Genel Seçim var.
Saygılarımla.