Keşan’ın minaresi ve idaresi: 10-16 Temmuz gündemi

Abone Ol

“Keşan’ın minaresi yanıyor idaresi” türküsünden esinlenerek köşe yazımın başlığını koyduğum Keşan’da yerel gazetelerin gündemine girmiş haberlere veya günlük hayatımda benim birebir yaşadığım bazı olaylara yaptığım yorumlara bu hafta da buradan devam edeceğim.

TRAKYA FEST KEŞAN ESNAFINA NE KAZANDIRACAK?

Geçen hafta başında Erikli’de Ağustos ayının ilk günlerinde yapılacak olan geniş sanatçı kadrolu bir organizasyonun yetkililerinin Keşan Belediyesi Başkanı Mehmet Özcan’ı ziyareti oldu. Daha önceden bizim öğrendiğimiz ama somut bir bilginin elimizde olmadığı bu festivalin yetkililerinin Keşan’a gelmesi kafamızdaki soru işaretlerini kaldırdı. Ama bazı soru işaretlerini de getirdi.

İlk soru işareti Erikli’de nerede yapılacağı ve festival diğer ulusal markaların adı ile yapılan festivaller gibi her şey dahil mi olacak? Yani, festival alanına gidecekler bir cüzdan ile girip oradan mı tüm alışverişlerini yapacaklar, bunlar aklımıza gelen ilk sorular. Bir de kendi sektörümüzden baktığımız zaman Trakya Fest’in reklam stratejisi ne olacak? İlk izlenimlerim iyi değil Keşan’ın kaldırımları durakları Keşan dışında da Erikli yolu Trakya Fest’in karton reklamlarıyla bezenmiş şekilde sanırım gazete, bilboard ve radyo reklamları konusunda bir soru işareti var. Umarım doyurucu açıklamalar gelir özellikle Trakya Fest organizatörleri ve bu organizasyonun bir bileşeni olan Keşan Belediyesinden.

OKUL MU DAHA ÖNEMLİ YOLLAR MI?

Keşan’da son yıllarda hızla artan konut sayısı nüfus yoğunluklarını farklı mahallelere taşıdı. Bir nevi Keşan içinde göç yaşandı diyebiliriz. Şu an için en kalabalık mahalle İspat Cami Mahallesi ama gelişen mahalle adından anlaşılacağı gibi Yeni Mahalle. Toplu konutların son 10 yılda artış gösterdiği Yeni Mahalle’de okul sorunu bu sene sesli olarak dillendiriliyor. Yeni Mahalle sınırları içinde Keşan Anadolu Lisesi, Dr. Rıfat Osman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (eski Keşan TSO Bilişim Anadolu Lisesi), Feride ve Mehmet Çuhacı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Fatih Sultan Mehmet İlk ve Ortaokulu var. Bu mahallede öne çıkan ihtiyaç “ortaokul.” Velilerin bu yönde istekleri var. Bakalım 3 lisesinin olduğu bu mahalleye komşu olan Mustafa Kemal Paşa Mahallesine 25 dönüme İmam Hatip kampüsü yapılıyor. Geçen sene 15 Temmuz 2016 tarihinde bu konuyla ilgili bir yazı yazdım ve Keşan Belediyesi Meclis üyelerini ihtiyaç gözetmeden bu kampüse öncelik tanımalarını eleştirdim. Yazının çıktığı günün gecesi de malum 15 Temmuz darbe girişimi oldu sonrasında o psikolojiyle iktidar partisinin belediye meclisi üyesi beni bu yazımdan dolayı eleştirdi. Eleştiriden sonra konunun uzamaması adına ben de karşı bir yazı yazmadım çünkü gerek yoktu benim açıkça söylediğim şu an veliler tarafından dillendiriliyor. O bölgeye “ortaokul” lazımdı ama “lise” yapılıyor. Bu saatten sonra yapılacak bir şey yok. Yeni Mahalleden sonra Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Nedim İşlek, mahallesi sınırları içinde bir ilkokulunun olmadığını söyledi ve bu okulsuzluk sorununa o da katıldı. Ardından Yenimescit Mahallesi Muhtarı Fikret Kantar da okulsuzluk sorunundan en muzdarip mahalle olduğunu şu sözlerle duyurdu: “Benim mahalle sınırlarım içerisinde okul yok”

Keşan’daki okulsuzluk ile ilgili yapılan beyanlar bunlar. Şimdi şunu öğrenmek isterim; her gün neredeyse temcit pilavı gibi ısıtılıp ısıtılıp asfalt kalitesine kadar ilgilendiğimiz bozuk yollar mı daha önemli yoksa çocuklarımızın eğitim gördükleri okullar mı daha önemli. Eğer öncelik yollar ise bir kere daha düşünün derim.

 CHP KEŞAN İLÇE BAŞKANLIĞINDA SEÇİM SÜRECİ Mİ BAŞLADI?

Bu haftaki bir haber ve benim haberden önce yaşadığım bir olay bana ara başlıktaki soruyu sordurdu: “CHP Keşan İlçe Başkanlığında seçim süreci mi başladı?” 11 Temmuz 2017 tarihinde “CHP’de üye listesi askıda” haberi ile CHP’de olağan bir seçim sürecinin ilk ayağının başladığını anlamış olduk. Ama onun öncesinde gazetemize gelen CHP’li bir arkadaşımla yaptığım konuşma sonrası CHP Keşan İlçe Başkanlığı konusunda seçim sürecinin başladığını öğrenmiş oldum. Hatta başkan adayının ismi direkt zikredildi bana fikrim soruldu. Ben de isimden çok Keşan İlçe Başkanlığına aday olacak kişideki aradığım özellikleri söyledim. Örneğin, ilçe başkan adayım bütün yerel gazeteleri okuyacak partisiyle ilgili gelen eleştirileri okuyup onlar hakkında kısa sürede basına cevap verecek. Keşan’ın sorunlarına hakim olacak. En azından dünya klasiklerinin yarısını okumuş olacak, mizah dergilerine yabancı olmayacak en az 4 ulusal gazete okuması lazım. En azından bir ekonomi, tarım konulu aylık dergi okuyacak. Cenaze, düğün ve etkinlilerde seyahat etme engeli olmayan bir ilçe başkan istiyorum. Aklıma gelenler bunlar. Bu özellikler benim başkan adayımda aradığım özellikler, çok mu? Sözü edilen aday adayı da bu özelliklerde ise ona oy veririm. Şu an çok erken ama aday olacaklara şimdiden başarılar dilerim.

ERİKLİ TATİL BÖLGESİ NE ZAMAN OLACAK?

Whatsapp Haber Hattımıza Erikli’deki çadırcılar ile ilgili şikâyetini bildiren bir vatandaşımızın haberini gazetemizin facebook sayfasında paylaştık. Paylaşımın altına ilginç olmakla beraber Erikli ile ilgili çözüme yönelik yorumlar da atıldı.  Haber için teşekkür de edildi işte yorumlardan birkaçı ise şöyleydi:

- Geçen hafta savcı, jandarma beraberinde Erikli’de bir denetleme yapıldı. Seyyar tezgahların, gıda işi yapanların ruhsat durumları, insan sağlığına aykırı durumları, deniz sahilinin işgal durumuna bakıldı ve istişare yapıldı, anladığım kadarıyla bir dizi önlemler alındı. Buraya kadar olanlara bende destek veriyor,görevlileri de tebrik ediyorum.Sezon başında güvenlik açısından kiralık evlere kimlik bildirim zorunluluğu getirildi,uymayanlar hakkında para cezaları uygulaması yapıldı,buna da eyvallah.Peki en önemlisi çadır kuranlar için ne önlem alındı,kimlik bildirimleri nasıl denetleniyor,herkes kafasına göre çadırını alıp istediği yere kurmaya devam edip,çevre kirliliğine de devam edecek mi?Jandarma çadırcılara ceza uygulayacak mı? Bu sorularımın cevabını merak ediyorum. Gelecek sezonda da çadır kuranlara, denetim koşuluyla camping yerleri tahsis edilirse sanırım bu sorun çözülür, diye düşünüyorum. Her şey Saros’un incisi mavi bayraklı Erikli için...

- Keşan’ımın medya haber'e bağlı gazetesinde bu yorumuma yer verirseniz en azından halkımız ve sorumluların duyarlılığı açısından iyi olur, medya habere de çok teşekkür ediyorum. Selamlar.

- Erikli sahili ve mecidiye sahilleri ne temiz planlı çadır sahaları yapılmalı belediye kontrolünde yer gösterilmeli

- Trakyafest zamanı yaşanacakları az çok şimdiden tahmin ediyorum, Zeytinlifest e gitmiş birisi olarak

- Çadırcılar hangi ülkenin vatandaşı? 

- Bir de çadırcılara sormak lazım vatandaştan memnun mular diye?

Evet, bir haber ve ardından sorulan sorular. Peki, Erikli ne zaman tatil bölgesi olacak?

PAMUK HELVASI ASFALT DÖKEN İL GENEL MECLİS BAŞKANI

10 gün önce Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Keşan’daki yerel basına demeç verdi. Keşke vermeseydi. Adamı bir eleştirdiler bir eleştirdiler bir daha bırakın Keşan’ı Uzunköprü’ye bile gelemez hale getirdiler. Açıklamayı yapan CHP’li olunca muhtarlar, CHP’li İl Genel Meclisi Başkanı Geçmiş’i eleştiri yağmuruna tuttular. Hatta sonunda Keşan’dan seçilmiş AK Partili Edirne İl Genel Meclisi üyesi Adnan Vural da muhtarların haklı olduğu yönünde açıklama yaptı. Ama o muhtarlardan birisinin sözü çok ilginçti. Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı ve Yayla köyü Muhtarı Mehmet Onur, yollarda yapılan yama çalışmalarını “Pamuk Helvası”na benzetti. Bu söylemden sonra benim kafam bir şeye takıldı. Şimdi bu il genel meclisi devletin bir kurumu değil mi, evet öyle. Üyelerini halk seçiyor. Evet, biz seçiyoruz. Üyeler mecliste konuları konuşuyorlar tartışıyorlar nereye ne hizmet yapacaklar belirliyorlar bir de encümen var, kararları uyguluyor sonra hizmet verilecek yere devletin işçileri çalışmalarını yapıyorlar sorunlar çözülüyor. Kaba taslak. Ben bu asfalt dökme işini anlayamadım. Asfaltı Mehmet Geçmiş mi döküyor? Pardon, “Pamuk helvası gibi asfaltı” Mehmet Geçmiş mi döküyor? Eee Adnan Vural da en son açıklamasında şunları söylüyor:“İl Özel İdare olarak yol yapımına devam ediyoruz. Dün, Kozköy’ün 2 kilometrelik yolunda birinci kat asfalt çalışmasına başladık. Yenimuhacir’in orası gerçekten bozuk bir yoldu. TOKİ ile ana yoldan Yenimuhacir’e kadar olan yolda da çalışmalar şu an devam ediyor. Bugün bitecek diye düşünüyoruz. Biz gerçekten elimizde olan imkânlarla, gerek İl Özel İdare de ne yapılması gerekiyorsa köylerimize yapmaya çalışıyoruz.”

Bence bir daha Mehmet Geçmiş’e asfalt döktürmeyin sevgili Vali’m “pamuk helvası” gibi oluyor bence bu asfalt işini ehline verin.

Allah aşkına eleştirirken neyi eleştirdiğinize bir bakın sayın seçilmişler.

ÖZÜR

Mecidiye’de geçen hafta içinde yeni açılacak taş ocağı ile ilgili bir keşif vardı. Keşan’dan STK’lar ve duyarlı vatandaşlar katıldılar. Basından bir ben bir de bir yerel TV kanalı vardı. Yerel TV kanalı da keşfin ortalarında geldi. Neyse o gün canlı olarak facebook sayfamızdan yayınladığımız keşfin haberini yazarken de canlı yayınlardan faydalandım. Haberde bir eksiğimin olduğunu ta ki sosyal medyadan katılım yaptığı halde haberde makamın geçmediğini hatırlatan Keşan Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan’dan geldi. Ben hemen kendisinden ve Keşan Belediyesinden özür dilerim.

Google Play Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Apple Store’dan Medya Keşan uygulamasını indirmek için BURAYA TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için BURAYA TIKLAYINIZ

Twitter için BURAYA TIKLAYINIZ

Instagram için BURAYA TIKLAYINIZ

Google plus için BURAYA TIKLAYINIZ

Youtube Kanalımız için BURAYA TIKLAYINIZ