EKONOMİ

Keşan TSO, 2022 yılı faaliyetlerini açıkladı

Abone Ol

MEHMET AYTAÇ

Keşan TSO Genel Sekreteri Erdem Başak, Genel Sekreter Yardımcı Kadir Can Tunç, Ticaret Sicil Müdürü İsa Yıldırıcı, Muhasebe Müdürü İlhan Dağhan, Sicil Sorumlusu Burcu Avcu, Basın Yayın Sorumlusu Burak Çakır, Halkla ilişkiler Sorumlusu Nur Kalıntaş ve AB Proje Sorumlusu Göksu Yıldız, yaptıkları açıklamada şu bilgileri verdiler. 

BAŞAK: “YOĞUN BİR ÇALIŞMA DÖNEMİNİN ARDINDAN 2022 YILINI GERİDE BIRAKTIK”

Keşan TSO Genel Sekreteri Erdem Başak, 2022 yılı değerlendirmesinde; “Ekonomimize değer katan, üreten yerel işletmelerimizi korumak ve bu işletmelerimizin devamlılıklarını sağlayabilmeleri adına yaşadıkları sorunları, talep ve çözüm önerilerini Yönetim Kurulumuz ve Meclis Üyelerimizle birlikte ilgili Bakanlıklar ve diğer kurumlara taşıyarak çözüme kavuşturduk. Kısaca geride bıraktığımız 2022 yılında Yönetim Kurulumuz ve Meclis Üyelerimizle birlikte toplamda 875 Oda Üyemize ziyaret gerçekleştirerek üyelerimizin talep, öneri ve beklentilerini dinledik. Bölgemizde istihdamı artırarak bölge ekonomisine önemli ölçüde değer katacak projemiz olan Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi çalışmalarına ara vermeden devam ettik. Ayrıca hali hazırda İpsala Organize Sanayi Bölgemizi de bu geçtiğimiz 2022 yılı sonunun da kurmuş olduk. Üyelerimize ve üye yakınlarımıza daha iyi hizmet sunabilmek adına işbirliği protokollerini hayata geçirdik. Bölgesel marka değeri yaratarak ihracatımıza destek olacak Coğrafi İşaretli İpsala Pirincimize Avrupa Birliği Tescili için başvurumuzu gerçekleştirdik. Oda Organlarımız olan yönetim kurulumuzla, meclisimizle, meslek komitelerimiz, kadın ve genç girişimcilerimizle fiziki ve online toplantılarımıza ara vermeden devam ettik” dedi. 

Keşan TSO Genel Sekreter Yardımcı Kadir Can Tunç ise, odanın faaliyetleriyle ilgili şu bilgileri verdi: “Aylık ve haftalık yönetim kurulu, Meclis, Meslek Komiteleri ve Çalışma Arkadaşlarımız ile Odamızın idari işlemlerini ve iş takibini sağlıyoruz. 2021 yılında MEB, TOBB ve TOBB ETÜ “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü” kapsamında Keşan TSO, Keşan TB ve Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü proje yürütme kurulu olarak Keşan MTAL’de mesleki eğitimin kalitesini arttıracak, mesleki eğitimi teşvik edecek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda da geçtiğimiz yıl bölgemizin ekonomi kaynağının en önemli sektörü TARIM sektörümüz için Keşan MTAL’de TARIM BÖLÜMÜ açarak, mesleki eğitimimize tarımı dahil ettik ve öğrencilerimizin hem teorik hem de uygulamalı olarak seralarımız da eğitim olarak nitelikli eleman yetiştiriyoruz.”

“AVRUPA BİRLİĞİ PROJELERİMİZ”

Tunç, şöyle devam etti: “Trakya Metal ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi Projemiz” ile 510.000 EURO hibe kazanarak projemiz geçtiğimiz günlerde yapılan açılış toplantısı ile uygulamalarına başladı. Projemizdeki amacımız; mesleki eğitim ve öğretimin kalitesini arttırmak için son teknoloji makinaları okulumuza kazandırıp bölgemiz öncelikli olmak üzere ülkemizin her yerinden gelecek meslek öğretmenlerimize mesleki eğitimler vererek, mesleki eğitim-istihdam köprüsünü güçlendirecek yerel tüm paydaşları bir araya getirecek işbirliği modeli ile nitelikli eleman yetiştirilmesine katkı sağlamaktır. İlave olarak Dünya Odalar Federasyonu Proje Yarışmasında da bu projemiz ile yer alıyoruz ve bölgemiz için önemli Vizyon Ödülü için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. “Gençlerle Güvenli Geleceğe Yürüyoruz Projemiz” ile 285.000 EURO değerindeki projemizde de tüm süreçleri tamamladık ve imza aşamasına geldik, Ocak veya Şubat ayında projemizi imzalayıp diğer projemiz ile beraber mesleki eğitimde ki 2 projemiz ile mesleki eğitime destek olacağız. Bu projemizde de amacımız; ne eğitimde ne istihdamda olan genç işsizlere yönelik son teknoloji olanaklar ile mesleki eğitimler verip ardından işe başlamasını ve devamlılığını takip edecek bölgemizde ilk olarak KARİYER ve İŞ DANIŞMANLIĞI MERKEZİ’miz kurulacaktır. KOSGEB ile Üyelerimiz ve Yerel İşletmelerimize: Yeni Girişimcilik Desteği ile İmalat ve Hizmet Sektörlerindeki Girişimcilerimize: Toplam 78 girişimcimize 2.6 Milyon TL hibe, 1.8 Milyon TL düşük faizli kredi desteği sağladık. İstihdam Kredisi ile de son rakamımız 12 Milyon TL faizsiz ve 2 yıl ödemesiz kredi desteği verdik. TOBB Akreditasyon, ISO 9001 ve 10002 Kalite Yönetim Sistemlerimizi hassasiyetle sürdürüyoruz, ilave olarak sistemlerimizi geliştirecek ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemimizi Odamız kazandırarak hizmet kalitemizi arttırdık.

Geçtiğimiz eğitimlerini ve resmi işlemlerini tamamladığımız Trakya DTİM ile de bölgemizde üyelerimize ihracat, yurt dışı piyasa ve ürün Araştırması imkanları sunarak hizmet ağımızı genişletiyoruz. Geçtiğimiz yıl TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun teşrifleriyle açılışını yaptığımız Keşan TSO Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Merkezimiz ile de ticari anlaşmazlıkların, iş-işveren sorunlarının ve ticari davaların şeffaf, tarafsız ve güvenilir yapılması sağlayarak, Üyelerimize ve bölgemize hizmet ediyoruz.”

YILDIRICI: “165 FİRMA AÇILDI, 91 FİRMA KAPANDI”

Keşan TSO Ticaret Sicil Müdürü İsa Yıldırıcı ise şu istatistikleri paylaştı: “Ticaret Sicil Kayıtlarımızda 1 Ocak 2022’dan 31 Aralık 2022 döneminde müdürlüğümüze resmi yazışma girişi 224 olurken, gelen yazıların cevabı ve müdürlüğümüzde dışarı yapılan yazışmalar 936 adet olduğu görülmektedir. Yine aynı tarihlerde açılan firma sayısı 165 iken  kapanan firma sayısı ise 91 olarak tespit ettik. Geçen yıl Ocak 2021 ile Aralık 2021 döneminde ise açılan firma sayısı 158 iken kapanan firma sayısı 83 olarak görülmektedir.”

DAĞHAN: “2022 YILINDA %121 GELİR ELDE EDİLDİ”

Keşan TSO Muhasebe Müdürü İlhan Dağhan, şu bilgileri verdi: “2022 Yılında bütçe hedefleri doğrultusunda %121 gelir elde eden odamız, Meclisimizin onayı ve yetkisiyle bütçenin %128’ini üyesine hizmete dönüştürmüştür. Odamız Muhasebe birimi olarak 2022 yılında 1.759 adet belge verme ve onay işlemi gerçekleştirilmiştir. 2022 Yılında da Üyelerimize Odamıza gelmeden hizmet alma ve ödeme yapma imkanı sunulmuştur. Bu kapsamda üyelerimizin ihtiyaç duydukları belgeleri Online olarak E-Belge halinde almaları ve Online Aidat Sorgulama-Ödeme sistemi üzerinden ödeme yapmaları, ayrıca banka havalesi-eft olarak da ödeme imkanları sağlanmıştır.”

AVCU: “ 46 FİRMAYA KAPASİTE RAPORU HAZIRLANDI”

Keşan TSO Sicil Sorumlusu Burcu Avcu’nun verdiği bilgiler ise şu şekilde: “Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Oda Muamelat Birimi, Oda bünyesinde kayıt gören, düzenlenen, terkin olan ve dosyalanan her türlü evrak, belge ve defterlerin muhafazasına yönelik işlemleri yürütmektedir. Oda Muamelat Birimi olarak 2022 yılında, 46 firmamıza kapasite raporu hazırlanmış, 650 dijital ehliyet başvurusu, kontrol ve teslim işlemi yapılmış, 38 firmamıza da iş makinası tescil işlemi yapılmıştır. Odamız Akreditasyon gereği gelen ve giden evrak ile resmi yazışmaların kaydı konusunda da son derece hassas bir çalışma yapısına sahiptir. Bu kapsamda 2022 yılında Odamıza 1224 gelen evrak kaydı yapılmıştır. Buna karşılık odamızdan istenilen 539 evraka da cevap verilmiştir. Yine Odamız; Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün 2022 yılı itibariyle açıklamış olduğu rakamlara göre 165 firmamıza yeni kayıt işlemi, 91 firmamıza da terkin işlemi yapmıştır. Meslek Komitelerimizin toplantılarının organize edilmesi, gündem belirlenmesi ve katılım oranlarının kaydedilerek ilgili komite başkanlarına raporlanması konusunda Oda Muamelat Birimimiz etkin çalışmalar yürütmektedir. Personelimizin Uyumu, kendi alanlarındaki bilgi ve becerilerinin üyelerimize hizmet açısından verimli sonuçlar doğurduğu kanaatindeyiz. Meslek Komitesi Toplantıları üyelerimizden geri bildirim alınması konusunda en önemli stratejimizdir. Bu açıdan bu toplantılara oldukça önem veriyor ve etkinliklerimizi bu bildirimler üzerine şekillendiriyoruz. Keşan TSO olarak üye bilgilerinin güncellenmesi ve güncel halde tutulması öncelikli görevlerimiz arasındadır.”

ÇAKIR: “ÜYELERİMİZİN MEMNUNİYET ORANI %94”

Keşan TSO Basın Yayın Sorumlusu Burak Çakır da şu açıklamayı yaptı: “Oda olarak geçtiğimiz yıllarda Türkiye’nin ilk 10 odası arasında kalmayı hedef belirledik ve bu hedefimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Oda üyelerimize dinamik altyapı ile en iyi hizmeti vermek zorundayız. Üye memnuniyet anketlerimizin analizlerinde de görmekteyiz ki; üyelerimiz odamız, odamız yönetimi ve personelinden %94 oranında memnuniyet duymaktadır. Bu sonuç, çalışma azmini daha da güçlendirmektedir. Oda faaliyetlerimizi basın bültenleri, dijital yayınlar ve diğer iletişim kanalları ile üyelerimize duyuruyoruz. Kurum olarak, tüm basın ve yayın kuruluşlarımıza eşit mesafede durup, kurum ile ilgili tüm haberleri titizlikle paylaşmaya çalışıyoruz. 2022 yılında odamız ve bölgemiz ile ilgili servis ettiğimiz 138 haberin yaklaşık 35’i ulusal basında yer almıştır. Sosyal medya hesaplarımızda toplamda 10.500 ve üzeri takipçi bulunmaktadır, yıl içerisinde attığımız post

sayısı 400 ve üzeri, yine yıl içerisinde attığımız postlarda gönderi erişimi sayımız 100.000 ve üzeridir.”

KALINTAŞ: “1250 KİŞİYE MESLKİ SERTİFİKASYI SAĞLADIK”

Keşan TSO Halkla ilişkiler Sorumlusu Nur Kalıntaş’ın verdiği bilgiler de şöyle: “Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Halkla İlişkiler Birimi olarak yıl içinde düzenli periyotlarla yaptığımız Hijyen, İlkyardım, Emlakçılık ve Galericilik mesleki eğitimlerinde toplamda 1250 nin üzerinde kişiye mesleki sertifikasyon sağladık. Yıl içinde düzenlenen Otomotiv, Yedek Parça, İnşaat, Seramik, Banyo Malzemeleri, Gıda ve Ambalaj Ürünleri, düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarlarına toplamda 400’ün üzerinde Üyemiz ile katılım sağlayarak, üyelerimizin ticaretlerini geliştirmesine fayda sağlayacak, yenilenen teknolojik ürünler, makinalar hakkında bilgi aldık. İlave olarak İzmir Turizm Ticaret Fuarı’nda Odamız olarak stand açıp katılım sağlayarak bölgemiz turizm ve yöresel ürünlerimizin tanıtımını sağladık. Ayrıca yıl içinde Odamız bünyesinde KOSGEB ve Keşan Halk Eğitim Merkezi İş birliğinde Yunanca Dil Kursu, Girişimcilik Eğitimi, Bulgarca Dil Kursu ve Muhasebe Kursları da vermeye başladık. Coğrafi işaret alımı çalışmaları kapsamında; Tescili olan Keşan Satır Et, İpsala Pirinci ve Siğilli Bamyası’nın yanı sıra Keşan Mahmut Köy Kuru Fasulyesi ve Enez Çeribaşı Kiraz’ının da coğrafi işaret başvuruları yapıldı ve Keşan Mahmut Köy Kuru Fasulyesinin Türk Patent Marka Kurulu tarafından coğrafi işaret tescili için ön onayını aldık. Kısa bir zaman içinde de tescilini alacağız. Enez Çeribaşı Kirazı’nın da Coğrafi İşaret tescil çalışmaları devam etmektedir.”

AB Proje Sorumlusu Göksu Yıldız ise Avrupa Birliği meslek lisesi projesinde çalıştığını belirterek, projenin faaliyetleri ve işleyişlerini takip ettiğini bildirdi.