Kentin sakini değil sahibi olalım ve Keşan’a sahip çıkalım

Abone Ol
Keşan Kent Konseyi’nin Kent Meydanı konulu bilgilendirme toplantısı dün yapıldı. Az sayıda katılımın olduğu bu toplantı en azından yeni bir geleneğin başlangıcı olması açısından aslına bakarsanız önemlidir. Yani demokrasi kültürünün yerleşmesi, halkın şehir yönetimine katkıda bulunması açısından önemli görünüyor. Keşan’ın siyaset açısından olsun, başka dallar açısından olsun Edirne İli’ne her zaman yön veren bir yapısı vardır. Keşan insanı bu açıdan demokrat yapısıyla önde gitmiştir ama bir adım ama iki adım hep önde gitmiştir bu yadsınamaz. Bu anlamda bugünkü toplantıya katılımın az olması üzücü ama az önce söylediğim gibi şehir yönetimine katkıda bulunulması açısından bir başlangıç. 

Gelelim toplantının içeriğine Şehir planlamacısı Hüseyin Koç, Keşan Kent Meydanı hakkında teknik bilgileri verdikten sonra karşılıklı soru cevap bölümüne geçildi. Koç, Keşan Belediyesi’nin kendilerine kent projesi için başvurduklarında proje için gerekli bilgileri edindikten sonra ihtiyaca göre 3 adet proje tasarladıklarını söyledikten sonra, tasarlanan projelerden 2. taslağın o bölgedeki benzin istasyonunun olması göz önünde bulundurularak yapıldığı bilgisi üzerine katılımcıların çoğu benzin istasyonunun orada olmaması yönünde görüş bildirdi. Hatta son yaşanan olayların orada cereyan etmesinin de herhangi bir provokasyonda tehlike yaratacağı üzerinde duruldu.

Kent Meydanı’nın daha yeşil olması yönünde görüş bildiren katılımcılar, toplantıda 2. ve 3’üncü taslakların AVM’yi andırdığını, Keşan’ın göbeğinde bir AVM’nin trafiğe bir yük getireceğini söylediler. Teknik açıdan çok eksik olduğunun da vurgulandığı toplantıda 2. ve 3’üncü taslakların neden bu şekilde tasarlandığı sorulduğunda Koç, köy garajındaki dükkân sahipleri düşünülerek 2 ve 3 nolu projeleri tasarladıklarını söylese de Köy garajı kalktığında bu dükkânların da kalkacağı düşüncesi dillendirildi ve yeni yapılacak bu iki projede bu dükkân sahiplerinin bu kiraları karşılayıp karşılayamayacağı da görüşler arasında yerini aldı. Katılımcıların birçoğu Kent Meydanı için hazırlanan projelerin meydan projesi kimliği taşımadığını kaydettiler.


Sorulara kendi yetki aralığında cevaplamaya çalışan şehir planlamacısı Hüseyin Koç, bazı sorularda zor anlar yaşadı. Çünkü kendisini ilgilendirmeyen konulara benimle ilgili değil diyerek cevaplandırmadan kendi alanınla ilgili açıklamalarda bulundu. Aslında toplantıda belediye yetkilileri de olacak dendi ama en yetkili kişi olarak Belediye Başkanımız Mehmet Özcan, açılış konuşmasını yaptıktan sonra toplantıdan ayrıldı. Başkanımızın programının olduğunu var sayarsak, peki konu hakkında Keşan Belediyesi’nden kimse görüş bildiremez miydi? İmar Müdürü bu toplantıda yer alamaz mıydı? Yaklaşık olarak bu projelerin maliyetleri hakkında bize bilgi veremez miydi? Ulaştırma Müdürü tasarlanan bu projeler ile Keşan trafiği hakkında bilgi veremez miydi? Bu müdürlükleri sıralamak mümkün. Çok zor mu Keşan Belediyesi’nden bir yetkilinin orada olması?

Sonuç olarak, Kent Konseyi şehir yönetimine katkıda bulunmanın ilk adımların ortamını sağladığı için güzel bir iş yaptı. Bu toplantıların devam edecek olması, Keşan’ın mahallelerinde meclisler oluşturularak daha geniş halk kitlelerinin katılarak Meydan Projesi hakkında söz sahibi olması Keşan için faydalı olacak. Toplantıya girip katılımın az olduğunu gördüğümde “Ya başkanım bize ne soruyorsunuz ki dikin oraya AVEMEMİ  MAVEMEMİ ne işte” diye düşünmedim de değil yani. Ama iş öyle değil toplantıya gelenler gerçekten konunun ne kadar önemli olduğunu anlamış bir sorumlulukla sorular sordular ve isteklerini aktardılar.

Son olarak şunu söylemek gerekirse, “Kentin sakini olmayalım sahibi olalım ve Keşan’a sahip çıkalım” gelin Kent Konseyi’nin meclislerine katılalım,siyasi düşüncelerimiz ne olursa olsun, bu şehri beraber yönetelim.