Öncelikle tüm Kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun. Ben Fizyoterapist Ecem Nur Kaya. Yetişkinlerde ve çocuklarda Pelvik Taban Fizyoterapisinde çalışmaktayım.
Bugün kadınlar günü olması üzerine bu yazımı okuyan tüm kadınlarımızı kadınların çok yakından bildiği ve büyük sıkıntılar çektiği Kronik Pelvik Ağrı konusunda bilgilendirmek ve çözümsüz sandıkları problemlerin aslında fizyoterapiyle çözüm bulacağını onlara anlatmak istiyorum.
Kronik pelvik ağrı, 6 ay veya daha uzun süren, tıbbi olarak pelvik bölge olarak adlandırılan, göbeğin alt bölgesi ve genital bölgede hissedilen ağrıdır. Kronik ağrı zaman zaman hissedilen zaman zaman geçen nitelikte veya sürekli olabilir. Bazen ise bir döngü şeklinde kendini göstererek örneğin, her ay regl (adet) dönemlerinde ortaya çıkabilir. Ayrıca yemek yemek, idrar yapmak veya cinsel ilişki gibi bazı durumlar kronik ağrıyı tetikleyebilir. Kronik Pelvik Ağrılı kadınların %25’i her ay 2-3 günü yatakta geçirmektedir. Bu kadınların yaklaşık yarısı günlük aktivitelerine her ay 1 gün ya da daha uzun süre ara vermek zorunda kalabilirler. %90’ı ise ilişki sırasında ağrı hisseder. Pelvik ağrı, kadın üreme organları kaynaklı (jinekolojik), sindirim sistemi kaynaklı (gastrointestinal), idrar yolları kaynaklı (ürolojik) veya kas iskelet sistemi kaynaklı olabilir.
Kronik Pelvik Ağrının Sebepleri Nelerdir?
Öncelikle altta yatan nedenler araştırılmalıdır. Bağırsak hastalıkları, mesane ve idrar yollarına ait hastalıklar, leğen kemiğimizin içini dolduran pelvik taban kasların zayıflığı veya spazmı, o bölgedeki kemiklere ait hastalıklar ve en önemlisi jinekolojik hastalıklar kronik pelvik ağrıya sebep olur. Her kronik ağrıda olduğu gibi psikolojik ve sosyal faktörlerin katkısı önem taşır. Psikolojik olarak iyi durumda olamayan ve sosyal çevresi kötü olan olgularda ağrı çok şiddetli hissedilir. Kronik pelvik ağrıya neden olan en sık hastalıklar; endometriozis, ağrılı mesane sendromu, yapışıklıklar, irritabıl bağırsak sendromu ve kas iskelet sorunlarıdır. Aynı olguda jinekolojik sebeplerin yanında mesane ve bağırsak problemleri birlikte olabilir. Bu sebeple tüm etkenler araştırılmalıdır. Pelvik taban kas muayenesi kesinlikle bu konuda uzman bir fizyoterapist tarafından yapılmalıdır.
Tedavi Zaman Alıyor mu?
Zaman konusu çok kişiye özel bir durum doğru hekim ve fizyoterapiste ulaşması zamanı kısaltacaktır. Bu ağrının tedavisinde en önemli unsur hastaya yeterli zaman ayırıp, hastanın iyi bir jinekolog tarafından tanı konulup bir fizyoterapiste yönlendirilmesi ve fizyoterapistin kişiye özel bir tedavi protokolü oluşturmasıdır. Fizyoterapiste gelene kadar: İlk aşamada kadında ağrı günlüğü 2-3 regl dönemi boyunca kaydedilerek ağrının özellikleri dikkatlice sorgulanmalıdır. Jinekoloji dışı nedenler düşünülüyorsa; gastroenteroloji, üroloji, psikoloji, fizik tedavi branşları ile işbirliği yapılmalıdır.
Fizyoterapist Kronik Pelvik Ağrılı Hastayla Nasıl Çalışır?
Birçok hastam bana gelirken bu durumun fizik tedaviyle geçeceğine şaşırıyor ve inanmıyor. Çünkü son yıllara kadar kronik pelvik ağrı için sürekli ağrı kesici ilaç ya da ciddi düzeyde ağır antidepresanlar kullanmış oluyor. Öncelikle hastayla iletişim çok önemli hastanın problemini anlamak onu dinlemek tedavide kilit nokta oluyor. Çünkü hasta fizyoterapiste sorunlarını anlattıkça tedavi programı şekilleniyor. Pelvik bölge, bacaklar, karın ve sırt arasında bir köprü hatta bütünü sağlayan temel alan. O yüzden hastayı bir bütün olarak değerlendirmek muayenesini yapmak çok çok önemli. Gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra hastaya ihtiyacı olan manuel kas uygulamaları ve egzersiz verilip gerekli egzersizleri hayatına katması öğretiliyor. Çoğu hasta kendinde olan değişime inanamıyor hatta pelvik bölgenin vücutta bir kilit bölge olmasından dolayı o bölgenin iyileşmesi birçok soruna daha çözüm oluyor. Örneğin bel ağrıları geçiyor, kabızlık, mesane problemleri son bulabiliyor. Burada en önemli nokta sürekli dediğim gibi “ Kronik Pelvik Ağrılı hasta pelvik tabanla ilgilenen uzman bir Fizyoterapist tarafından değerlendirilmeli.’’ Umarım bu yazımızı okuyan ve bu sorunu yaşayan kadınlarımız en kısa zamanda doğru fizyoterapiste ulaşıp ağrılarından kurtulup hayatına daha kaliteli devam edebilir.