Rusların Simirnov Votkası, Meksika’nın Tekilası, Türkiye’nin Rakısı. Ülkelerin ulusal içkileri.
Bir otelin barında yabancı bir konuğuma bira içmeyi önermiştim. Gülümsedi “Türkiye’ye gelip de rakı içmemek haramdır” demişti kendine göre Türkçesi ile. Ardından iyi dileklerle tokuşan bardaklar.
Rakının tadını değil, bardak tokuşturmanın hazzını anlayabilmek, yaşayabilmek o duyguyu yaşamaktaki anlık duyguyu anlayabilmek.
Siyasal iktidar Anadolu muhafazakarlığına mesaj vermek adına alkollü içecekler ile uğraşıyor. Alkol ve direksiyon, ikisinin birarada olması karşısındaki yaptırımları destekliyor ve yetersiz buluyorum. Bu yaptırım geriye dönüşü olmayacak şekilde uygulanmalıdır.
İnsanların yorgunluklarını attıkları, eğlendikleri ortamların yol sapaklarında ve yol kavşaklarında yapılan kontrollerin amacı insanlar ve işletmeciler üzerinde baskı kurmaktır. Siyasal iktidarın alkol alımına karşı duruşunun sonucudur.
Ayranı milli içki olarak anlatmaya kalkışmak ancak bizim ülkemizde olur. Bu millet ayranı pipet yerine çömlekten içerdi. Dikerdi çömleği içerdi ayranını. Anlaşılan başbakanın rakıya karşı ayranı kabardı.
Falih Rıfkı Atay’dan aktarayım.
İstanbul’daki Bomonti Bira Fabrikası’nın hisselerini Servet-i Fünun’un kurucusu Ahmet İlhan Tokgöz almış. Şirketin yönetim kurulu başkanı olan Tokgoz, İsmet İnönü’nün eniştesi Kudüslü Abdülrezzak’ı yönetim kuruluna almıştı. Amaç Ankara’da kurulmakta olan fabrikanın gelir getirmeyeceği konusunda İnönü’yü ikna etmekti.
Mustafa Kemal durumu Danimarkalı uzmanlara inceletir. Uzmanlar fıçılarla taşınıp Haydarpaşa’da şişeleme yapılırsa Bomonti’ye rakip olabilir, Atatürk Orman Çiftliği’ndeki fabrika diye rapor vermişlerdi.
Neo Liberal uygulamalar Cumhuriyet’in kurduğu tüm fabrikaları arsalarının cazibesi nedeniyle paraya çevirdi. Ülkenin sorunu ekonomi olması gerekir. Siyasal iktidar global ideologlarının doğrultusunda tartışmalar açıyor. Yeni yeni gündemler yaratıyor. Şu anda Türkiye alkollü içeceklerin hangi saatten sonra satılmayacağını tartışıyor.
Ekonomi planlı programlı şekilde ülke gündeminden düşürüldü. AKP’nin alkol üzerinden Anadolu muhafazakarlığının tribünlerine oynadığını iyi görmek ve oyuna gelmemek gerekir.
Nasıl?
Geçmişte yerel yönetimlerin mahalli olarak koydukları yasak bölgeleri protesto anlamında topluluklar halinde içkiler içilmesi gibi.
Ekonominin toplumu preslediği bir ortamı değerlendiremeyen alkol esiri lümpen yapıyı iyi görmek gerekir. Gün halka ekonomik durumu anlatma günüdür. İktidarın değirmenine su taşıyan, çekmek istediği mecraya çekilen toplumsal muhalefetler kalıcı olmaz.
Kalıcı muhalefetin hedefi olmalıdır. İlk hedef iktidar mı? Yoksa ekonomik olumsuzlukları halka götürmek mi?