HÜSMEN AGA İLE KORONA SOHBETLERİ

Abone Ol

- Aloo, Üsmen agam, nabıyon beyaa? İç sesin suluun çıkmaz oldu. 

* İyidir be İbraam, sen nabıyon? Atçe ve kızanlar, buban Üseyin iyiler mi?

- Epicimiz iyidir be Üsmen agam. Bu meret korona geçsin diye bekleriz. Sana bi şey mi oldu diye korktum vallaa.

* Yok be kızanım. Fırsattan istifade bol bol okurum. Memlekette ve dünyada olan biteni annamaya çalışırım.

- Bize de annat be agam. Bi virüs geldi epicimizi becerir. Ben annamadım iç bir şey.

* Ben ne annadıımı annatayım. Bu virüsle ilgili bi sürü komplo teorisi annatılır. Yok Çin’in ekonomik gelişmesini vurmak için ABD üretmişmiş, yok ekonomik ambargolara karşı Çin ABD’yi vurmak istemiş, yok iklim deeşikliği senaryoları için yapılmışmış, yok ilaç şirketleri bu virüsü başımıza sarmışmış. Er türlü dolap dümen konuşulmakta. Ben sebepten diil, sonuçtan giderim. Bu nalet virüs toplumlarda en çok kimleri üldürür?

-  Tabi ki iitiyarları be Üsmen agam.

* Aklısın, em yaşlıları em de kronik astalıkları olanları. Peki en yaşlı nüfus nerelerde var dünyada?

- Erhalde Japonya, Kore, Avrupa ve Amarika’dadır sanırsam. Ama bunnarın epsi de gelişmiş ülkelerdir beyaa. Nasıl olur da bööle çaresiz kalırlar.

* Epsi çaresiz kalmadı be kızanım. Sadece saalık sistemlerini ticarileştirenler sınıfta kaldı. Atta bence biraz da bilerek geç tedbir alarak nüfus planlaması yapmaktalar diye düşünürüm be kızanım.

- O ne demek be Üsmen agam. 

* Bu gelişmiş kapitalistlerin epiciği’nin neredeyse %20 nüfusu 65 yaş üzeridir be kızanım. Yani sadece Amarika ve Avrupa Birlii ülkelerinde 160 milyon çoğu çalışamayan emekli kesim vardır beyaa. Bunların yaklaşık 50 milyonu da 80 yaş üzeridir. Bunların saalık ve sosyal güvenlik sistemine yükü çok fazladır. Dünyada saalık arcamalarının toplamı 7,8 trilyon dolardır. Bunun 3,6 trilyon doları sadece Amarika’da arcanırmış. 1,8 trilyon dolar da Avrupa Birliği arcar. 1,2 trilyon dolar da kalan gelişmiş ülkeler arcar. Bunnar da toplam nüfusu 1milyar yüz elli milyon insan demektir. Kaldı geriye 1,2 trilyon dolar. Onu da dünya nüfusunun geri kalanı kullanır. Toplam dünya nüfusu 7,5 milyar olduğuna göre kalan 6,35 milyar insan için 1,2 trilyon arcanır. 

- Bu esaptan bi bok annamadım. Kişi başı ne arcarlar beya?

*Amarika kişi başı 10700 dolar arcar. Avrupa Birliği 3500 dolar. Dünya ortalaması kişi başı 1040 dolar.

- Eee, ani biz? Bizde kaç para?

* Biz çok zenginiz, erkes bizi kıskanır ya, bizde sadece 400 dolar.

- Gene annamadım bir şey. Amarika madem çok para arcar neden saalık sistemi çöktü? İtalya, İspanya, İngiltere ve Fransa da ööle. Zengin diil mi bunnar beyaa?

* Bu ülkelerde saalık sistemi zengine göre beyaa. Ticari yani. Sadece Amarika’da sosyal güvencesi olmayan 60 milyon insan varmış. Ölenlerin çoğu 65 yaş üzeri, özellikle 80 yaşını geçenler ve kronik en az bir raatsızlığı olanlar. Sadece Avrupa Birliği ve Amarika’da 50 milyon 80 yaş üzeri insan var. Bu ülkeler saalık sistemini tamamen özelleştirmiş ve ticarileştirmiş ülkeler. Ama bak Alamanlara! Emen kontrol altına aldılar salgını. TV’de uzmanlar ep Alaman disiplini der ama iki şeye deinmezler iç. Alamanlarda saalık izmetlerinin %90’ı kamuya aitmiş. Ayrıca salgınlara karşı saalık politikalarını Robert Koch enstitüsü belirlermiş. Siyasetin dışındaymış saalık politikaları yani. Bizde de Ivzı Sıhha Enstitüsü vardı aynı şekilde salgınlara karşı deneyimli ve aşı üreten. 2011’de bu ükümet kapattı onu. 

- İyi de nasıl bizde ölü sayısı düşük be Üsmen agam?

* Biz en son tanıştık bu illetle be kızanım. Bu şansımıza idi. Saalık bakanlığı hızlı davranıp sınırları kapattı, okulları tatil etti ve er şeye karşın iyi yetişmiş ve fedakâr bir saalık ordumuz var. Ataalarımıza gelince, salgın Avrupa’da yayıldığında Yurt dışından gelenler kendilerini 15 gün izole etmek tavsiyesi ile ve sadece ateş ölçüp bırakıldılar. Salgın yayıldıı alde 21500 kişinin umreye gitmesine, ardından da yarısından çounun sadece ateş ölçüp yurda girmesine izin verildi. Virüsle mücadelede 2 saat kala sokaa çıkma yasağı getirip milleti panik edip üstüste bindirdiler. Ükümet bu gibi durumlarda en çok yararlanması gereken belediyeleri yok saydı. Onnarın iitiyaç saiplerine yardım etmesini engelledi. Bu krizde bile siyasi ayrım yapıldı. Bir maske daıtımını bile beceremedik. Mesela ben aala beklerim.

- Peki nolcak şincik be agam?

* Bu virüs illetinden yavaş yavaş kurtulcaaz be İbraam. Ama asıl soonasında zaten çok zorda olan ekonomiyi nasıl ayaa kaldırcaz orası muamma. Zaten devletin kasası boş. İşsizlik fonu, merkez bankası yedek akçeleri bile bitirilmiş. Kredi risk puanımız dünyada en kötü 4 ülke arasında. Cep delik, cepken delik; millet can derdinde buna raamen bizimkiler ihale peşinde, doğa harikası Dipsiz göl, Salda gölünün içine etmekte, Kaz dağına çöreklenmekte. Şimdi de Gala Gölü Milli Park alanı daraltılmış. Ayır olsun, saa gözüm seğirdi. Nedir ikmeti annarız yakında. Adi kal saalıcakla. Bu arada 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMIMIZI KUTLARIM. ATAMIZI MİNNETLE ANARIM.

Sözün Özü: Bu illetten en çok yaşlılar etkilenmekte, belli ki kapitalist sistem onları yük görmekte. Zaten tökezlemiş ekonomimiz yerlerde sürünmekte, virüs sonrası bizleri daha acı gerçekler beklemekte.