BÜLENT SAYLAM
Semerci, genç bir şair adayı olarak sanatçıların ilk kitaplarında desteklenmesi gerektiğini, yerel yönetimlerin kendi hizmet alanlarındaki sanatseverlere destek olmalarının gerekliliğine dikkat çekti. Genç şair Aslıhan Semerci Medya Keşan Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Bülent Saylam’ın sorularına şu yanıtları verdi.
Bülent Saylam (B.S.): Aslıhan Semerci kimdir bize kendini tanıtır mısın?
Aslıhan Semerci (A.S.): 19 yaşındayım Mehmet Akif Ersoy Anadolu Lisesi 2022 mezunuyum İstanbul Üniversitesi Açık Öğretim fakültesi Laborant ve Veterinerlik Bölümü öğrencisiyim.
B.S.: Şiir yazmaya ne zaman başladın?
A.S.: Aslına bakarsanız bu çocukluğuma dayanıyor. yani doğuştan gelen bir yetenek olduğunu düşünüyorum. Çünkü çocukluğumdan beri hep aslında sayfalarımın baş köşelerinde tuttuğum notlar hep birikti bir yerlerde. Ancak çocukluğun doğurduğu bir endişe olduğu için hep eleştirilmek korkusu vs olduğu için aslında ailem ile bile paylaşamamıştım hiç. Lise sonuncu sınıfa başladığımda bir arkadaşımın yazdığını öğrenmiştim öğretmenlerimiz ilgileniyormuş. Sonra öğretmenlerim ile paylaşmaya başladım. Bu şekilde hayata geçirmeye başladım.
B.S.: Daha çok neleri anlatıyorsun şiirlerinde?
A.S.: Tam olarak aslında mantık insanı olamadığım için akıl ve duyguların orta yolda buluşmasını isteyen biri oldum hep. Şiirlerimde yoğun hisleri ele almayı tercih ettim. Aşkı, evreni ve doğayı bana hitap eden duygularla hep anlatmaya çalıştım.
B.S.: Şiirlerin gazetemizde yayımlanıyor, bir şiir kitabı çıkarmayı düşünüyor musun?
Kesinlikle düşünüyorum. Bununla ilgili üzerinde çalıştığım bir dosyam var zaten. Sayfa ve kapak tasarımlarını ben yaptım. Bu yıl içinde inşallah kesin olarak çıkartmak istiyorum.
B.S.: İlk defa bir şiir kitabı çıkaracaksın yaşın da genç bu konuda sana destek olan bir kurum var mı? Mali bir yanı var nasıl çıkartmayı düşünüyorsun kitabını?
A.S.: Aslına bakarsanız devlet desteği olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü biz dünyanın dört bir yanında bir yerlerde sıkışıp kalan sanatseverleriz ve bir şekilde ismimizi duyurmamız gerekiyor. Bu anlamda sanatseverlerin desteklenmesi gerekir. Ben kitap bastıracağım ilk 1000 veya 2000 kitabımın devlet tarafından basılmasını isterdim. Böyle bir şey yapılabilirdi.
B.S.: Sanatçılara da bir destek paketi olmasını istiyorsun?
A.S.: Evet, kesinlikle. Kitabın reklamı yapılarak tanınmamıza katkıda bulunabilirler veya sponsorluk gibi mali açıdan destek sağlanabilir.
B.S.: Şiir kitabının basılı olarak ayrı bir tadı var. Dijital ortamda şiirlerinin daha geniş kesimlere ulaşabilmesi için çalışma yapıyor musun?
A.S.: Tanımadığımız için mecburi olarak dijital ortamı kullanıyorum diyebilirim. Gazetenin yanında wattpad kullanmaya başladım, çok yoğun bir yazar sitesi olduğu için. Daha sonra Twitter hesabı ile devam ettim ve şu an bir Instagram hesabım var kullanıyorum. Buradan da şiir severlere ulaşıyorum.
B.S.: Şiirde hedeflerin nelerdir?
A.S.: Düşüncelerin insandan insana değiştiğini düşünüyorum. Aslına bakarsanız ben şiirin ön yüzünde bakarım ve duyguları yansıtmaya çalışırım şiirlerimde. Sevgili Sabahattin Ali arka yüzünden bakmıştır, mantığı anlatmaya çalışmıştır. Şairler de çatışır ve fikirler her zaman her yerde çatışabilir. Önemli olan fikirlerin nerede ve ne zaman çatıştığı değildir. Önemli olan hayata görüş bırakabilmektir benim için. Yeryüzünden göçüp gittiğimizde halka ve topluma okunmaya değer bir şeyler bırakabilmektir benim için önemli olan her zaman buydu. Ve özellikle şairliği ve yazarlığı da meslek haline getirmek en önemli amaçlarımdan birisi.
Okuduğun bölümü iş olarak benimseyecek misin?
A.S.: Şu anda düşünmüyorum yani ileride ne olur bilmiyorum şu an daha çok şiire elim yatkın. Daha çok hayatım haline gelmiş bir durumda.
B.S.: Şiir akımlarından etkilendin mi?
A.S.: Bir şair adayı yeri geldiğinde eleştirebilme hakkımız oluyor bazen toplumsal şiirler yazıyorum. Daha çok Servet-i Fünun akımına yakın olduğunu düşünüyorum. Aşkı ve doğayı anlattığım için genel olarak tabii ki zaman zaman değişiyor ancak daha çok Servet-i Fünun’a, romantizme yakın olduğumu düşünüyorum.
B.S.: Son olarak neler söylemek istersin?
A.S.: Gerek resim alanında gerek edebiyat alanında ve bu insanların aslında ben devlet yardım alması gerektiğini düşünüyorum. Yani yaşadıkları şehirlerin belediyeleri olsun böyle bir aslında sponsorluk çıkartabilirler, reklam yapabilirler, çünkü biz bir yerlerde sıkışıp kaldığımız için kendimizi tanıtamıyoruz. Böyle bir hevesimiz varsa bile kitabımız satılmadığında hayal kırıklığına uğrayabiliyoruz. Bunun için devletimizin yardım paketi çıkartması gerektiğini düşünüyorum aslında çıkartmasını da isterdim. hem tanıma amacıyla hem de ilk bin baskımızı ücretsiz olarak yayımlayabileceklerini düşünüyorum.