KEŞAN

CHP Genel Başkanı Özel, Hayrabolu'da miting düzenledi

Abone Ol

Trakyalı  üreticiler, CHP lideri Özgür Özel’in katılım sağladığı Hayrabolu Galatasaray Meydanı’ndaki  buğday mitinginde buluştu. Çiftçiler, miting öncesinde traktörleriyle konvoy düzenledi. Çiftçiler, “Çalışırken battık” diyerek iktidara seslenirken, Özel de traktör koltuğuna oturup çiftçilerin konvoyuna katıldı.

İktidarın tarım politikaları nedeniyle zarar eden çiftçiler, haklarını savunmak ve taleplerini dile getirmek için dün Hayrabolu’da ’da bir araya geldi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel’in katıldığı buğday mitingi öncesinde, çiftçiler traktörleriyle konvoy düzenledi.

İktidarın hububat alım fiyatlarına isyan eden üreticiler, “Çalışırken battık” sloganıyla ses yükseltti.

Özel, çiftçilerin konvoyuna katılarak, yurttaşları selamladı. Özel daha sonra miting için kurulan platforma geçti.

ÖZEL ÇİFTÇİYİ  DİNLEDİ

Konvoy öncesinde çiftçilerle bir araya gelen Özel, üreticinin yaşadığı sorunları dinledi. Özel, “Biz bu fiyatları duyduğumuzda  Rize’deydik. Rize’de isyan vardı çay mitingi yapıyorduk. Adana’ya gittik. İlk buğdaylar orada oluyor. Orada da isyan vardı. O sırada da buraya fiyat geldiğinde, yavaş yavaş burada hasat başlayacak. Buradaki büyük şikayeti, isyanı duyduk. Buğdaya böyle bir fiyat verdiniz ama destek vermeniz lazım, TMO’nun bunu mutlaka yapması lazım. Sesinizi duyurmaya geldik. Hakkınızı almanız için mücadele edeceğiz” dedi.

ÖZGÜR ÖZEL BUGÜN ÇİFTÇİNİN SESİNİ DUYURACAĞIZ

Konvoyun ardından miting için kurulan platforma gelen CHP lideri Özgür Özel, üreticilere seslendi.

Özel açıklamasında şu konulara dikkat çekti.

Geldiniz, beraber oldunuz, omuz omuza durdunuz. Sesinizi bütün Türkiye’ye, dünyaya duyurdunuz. 47 yıl sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisini birinci parti yaptınız. Biz, “31 Mart’ta güç verin sizi unutmayacağız” demiştik. 10 bin lirayla geçinmek zorunda kalan emeklinin, asgari ücretine zam yapılmayan işçinin, ürünü para etmeyen, hakkını alamayan çiftçilerin sesini duyuracağız dedik. 31 Mart’ta sizin bize verdiğiniz güçten, destekten sonra biz asla bir zafer sarhoşluğuna katılmadık. “Bu bir zafer değildir” dedik. Bu bir görev, vazifedir dedik. Belediye başkanlarımız işini yapacaklar, biz çok çalışacağız ve biz bu ülkede bir kez daha CHP iktidarını, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘milletin efendisidir’ dediği köylülerin iktidarını kuracağız.”

ÜRETİCİ BU FİYATI GÖRÜNCE FERYAT ETMEYE BAŞLADI”

“Hububat alım fiyatları 6 Haziran’da açıklandı. Üretici fiyatları görünce feryat etmeye başladı. Daha önceden kendisi de Ziraat Odası Başkanı olan, 31 Mart’ta Hayrabolu’ya 5 yıl hizmet yetkisi verdiğiniz başkanımız bize seslendi. “Genel başkan buraya gel, sesimizi Türkiye’ye duyur” dedi.

“CUMHURBAŞKANINA DA SÖYLEDİM”

Özel, bu üreticinin feryadını da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a söylediğini belirterek açıklamasına şöyle devam etti. “Çıktık geldik, il ve ilçe başkanlarımızla buradayız. Siz bize sahip çıktınız, biz sizin sesinizi duyuracağız. Biz, bu rakamları duyduktan sonra, tam iki hafta boyunca herkesle görüştük. En son geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanı ile yaptığımız görüşmede şunu söyledim: Geçen hafta Rize’de, memleketinizdeydim. Çaya verilen fiyat 17 lira, maliyetin 3 lira altında. Buğdaya verilen fiyat 9 lira 25 kuruş, Ziraat Odaları’nın hesapladığı maliyetin 2 buçuk lira altında. Yarın fındık gelir, üzüm gelir, diğer ürünler gelir. Ama çiftçiye bu hesap doğru gelmez. Bu hesap tutmaz. Bu borçlar ödenmez. Bu iş böyle yapılmaz. Çiftçiye bunu yaparsanız bu memleketin beli doğrulmaz dedim.”

“TABAN FİYATININ 15 LİRA OLMASI LAZIM”

Mutlaka taban fiyatların, maliyetin çok üzerinde, makul bir karla belirlenmesi gerektiğini de belirten Özel, “Desteklerin zamanında verilmesi lazım. Hiç değilse kilo başına 4 lira destekleme verilerek, bu fiyatın telafi edilmesi ve buğdayın gerçekten para kazandırması, borçları ödemesi, karınları doyurması için buğday fiyatının 15 lira olması.

Türkiye kendi kendine yeten, kendi karnını doyurabilen bir ülke iken, şimdi buğdayı, samanı bile ithal eden bir ülke haline geldi. 2023’te 11.7 milyonla Cumhuriyet tarihinin en yüksek buğday ithalatı gerçekleşti. Şöyle bir düşünün, ithal etmek yerine, o buğdayı iç piyasadan karşılamak, o parayı size vermek, destekleme yapmayı tercih etseler, 5 Tekirdağ büyüklüğündeki alana buğday ekilebilir, memleket de boşu boşuna dünyanın parasını kaybetmezdi.”şeklinde konuştu.

“ESKİDEN BAŞBAKANLAR FİYATLARI VATANDAŞIN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKARAK AÇIKLARDI”

Özel, eskiden taban fiyatlarının , başbakanlar ve tarım bakanları tarafından açıklandığını da belirterek, “Benim memleketim Manisa’da gelirdi tarım bakanı ya da başbakan, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit, Turgut Özal, Allah hepsine rahmet eylesin… Milletin gözünün içine bakardı, otobüsün üstüne çıkardı ve tütün taban fiyatını, üzüm taban fiyatını açıklardı. Millet beğenirse kasketi alır havaya atardı. Gazeteciler, havadaki kasketin fotoğrafını çekerdi: Taban fiyat beğenildi kasketler havada diye… Oradan güle oynaya ayrılırlardı. Yok fiyat yeterince iyi değilse, alırdı çiftçi kasketini yere çalardı. Bu sefer yerdeki kasketin fotoğrafı çıkardı, fiyat beğenilmedi denilirdi. Fiyata ilave düzenleme yapılırdı. Onlar devlet adamıydı, gözünüzün içine bakardı. Ecevit bakardı, İnönü bakardı gözünüzün içine. Şimdi gecenin 11 buçuğunda tweet atıyorlar. Tweet atarak fiyat verenlerin, mazot artmışken, gübre artmışken, bütün masraflar ikiye katlanmışken, buğdaya yüzde 10zam verenlere, bunu da tweet atarak söyleyenlere yazıklar olsun.” Dedi.

KIYASLAMA DA ÇİFTÇİ ÇOK ŞEYLER KAYBETTİ

Altın hesabı şaşmadığını ve  bütün Türkiye’ye ilan ettiğini vurgu yapan Özel açıklamasını şöyle tamamladı. “2005’te 1 ton buğday 9.5 çeyrek altın alıyordu. Bu açıklanan fiyatla bugün 1 ton buğday sadece 2.5 çeyrek altın alabiliyor. Yani 1 ton buğdayı koy önüne 7 tane çeyrek altın kayıp. Her bir Tekirdağlının, Trakyalının 7 çeyrek altınını çaldılar. Alnınızın terini, evladınızın rızkını çalanlara yazıklar olsun. Hakkınızı hep beraber arayacağız.

Geçen yıl 200 gr ekmek 6.5 TL idi  şimdi 10 TL, ekmek % 54 arttı. Geçen sene 1 kilo buğday ile 1 çay içiyordunuz, şimdi 1 kilo buğday ile bir çay içemiyorsunuz. Geçen yıl 52 ton buğday satan 1 traktör alabiliyordu. Bu yıl 110 ton buğday satan traktör alabiliyor. 10.87 kuruş maliyeti olan buğdaya

 İktidar % 12 lik fiyat artışını reva gördü. Bunu kabul etmiyoruz. Buğday fiyatı 15 TL’nin altında olmamalı. Tarım yapılan 25 milyon hektar alanın ekilemez dikilemez hale gelmesidir. Çiftçinin  Borçları  1 yılda % 88 arttı. Çiftçinin borcu 677 milyar TL’dir.  Ortalama çiftçi yaşı 58’dir. Gençler fabrikalara, madenlere, hammallık yapmaya gidiyorlar. 4 gençten 3’ü tarlada çalışmam fabrikada çalışırım diyor.”