ERDOĞAN DEMİR
THK Keşan Şube Başkanı Eyyup Kavazlar, Ramazan ayının gelişi nedeniyle gazetemize yaptığı açıklamada, fitre, zekat ve bağışları anlatarak, THK’nin bunlarla ne tür çalışmalar yaptığını anlattı.
Medya Keşan: Fitre Nedir?
Kavazlar: Türkçede fitre şeklinde söylenen fıtır sadakası, nisab miktarı malı olan Müslümanların Bayram namazına kadar vermeleri vacib olan sadaka türüdür. Fitre kişi başına verilir. Ailedeki bütün bireylerin fitresini büyüklerden biri verir. Türkiye'de her yıl kişi başına verilecek olan miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı belirler.
Ramazan Bayramına kavuşan, temel ihtiyaçlarının ve bir yıllık borçlarının dışında nisap miktarı (80,18 gr. altın veya bu değerde) mala sahip olan Müslümanlar kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için fıtır sadakası vermekle yükümlüdürler. Ancak fıtır sadakası ile yükümlü olmak için bulunması gereken nisap miktarı malın, “artıcı” özellikte olması ve üzerinden “bir yıl” geçmiş olması gerekmez.
Kişi, kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür. Buna karşılık kişinin ana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur
Medy Keşan: Fitre kimlere verilir?
Kavazlar: Fitre çevremizde bulunan yardıma muhtaç, kendi temel ihtiyaçlarını karşılayamayan yardıma muhtaç kişilere verilebilir.
2860 sayılı yardım toplama kanunun öngördüğü ulusal Kamu Yararına hizmet veren Dernekler ve Kurumlara verilmesi daha uygun olur diyorum.
Vakıflara Fitre ve Kurban derisi verilmesini kendi açımdan sakıncalı buluyorum nedeni de; Vakıflar Mali yönden denetime tabi olmadıkları için toplanan fire- zekât ve kurban derisi gelirlerinin nerelerde kullanıldığı bilinmemektedir.
Ülkemizde özellikle insanların duyguları sömürülerek toplanan Fitre-Zekât ve Kurban derisi gibi bağışlar merdiven altı tabiriyle isimlendirilen Vakıflar tarafından toplanan yardımlar bilinmeyen yollarla ülkemizde bir çok yardıma muhtaç insanlar varken yurt dışındaki yardıma muhtaç insanların kalkındırmasında kullanılmaktadır. Bana göre benim ülkemin muhtaç insanları dururken toplanan yardımların başka yerlerde kullanılması uygun değildir.
Bu gibi Vakıf ve Kurumlar bu yardımları toplama yetkisini 2860 sayılı yardım toplama kanununu güncelleme bahanesiyse 2860 sayılı Kanunda belirtilen Türk Hava Kurumunun Fitre-Zekât Toplama ve Kurban derisi toplamaya bir çok yukarıda bahsedilen vakıf ve kurumlar paydaş edilmişlerdir.
Fitre- Zekat toplama da ve Kurban Derisi toplama kesinlikle Türk Hava Kurumunun verdiği ayrıntılı üzerinde Seri Numarası olan belgeler karşılığında yapınız. Yaptığınız bu yardımları belgenin üzerindeki seri numarasıyla doğru yere gidip gitmediğinin kontrolünü yapabilirsiniz.
Zarfın Serisi ve Seri Numarası olmayan zarflarla fitrenizi vermeyiniz. Kontrol dışıdır. Bu konunun daha geniş değerlendirmesini tüm bu anlatılanlardan sonra takdirini yardımsever Keşan Halkına bırakıyorum.
Medya Keşan: Türk Hava Kurumu Fitre ve Kurban derilerini ne yapar?
Kavazlar: Kurban derisi alma işlemlerimiz bayram süresince de devam edecek. Kurban derilerini alıp belgelendiriyoruz. Derileri alıp fatura kesen, belge veren ve resmi anlamda şeffaf ve izlenebilir olarak bu işi yapan tek kurumuz. Bağışta bulunan ve bizi destekleyen vatandaşlarımıza en derin sevgilerimizi iletiyoruz.
Türk Hava Kurumunun Topladığı Fitre- Zekat, Bağışlarla Kurban Derilerinden gelen gelirlerle THK Üniversitesinde Şehit ve Gazi çocuklarımız eğitiliyor.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile Türk Hava Kurumu Uçuş Akademisi arasında pilotaj eğitimi konusunda anlaşma imzalandı. THK, Hava Kuvvetleri’ne “Başlangıç ve Temel Pilotaj Eğitimi” konusunda eğitim desteğinde bulunacak.
Fitre-Zekat, bağışlarla kurban derisinden toplanan gelirlerle Türk gençliğine havacılığı sevdirmek için Model Uçak Kursları açıyor.
Fitre-Zekat ve Bağışlarla Kurban Derilerinden toplanan gelirlerle parşüt ve yamaç paraşütü kursları açıyor. Planör Uçuş Eğitim kursları açıyor.
Türk Hava Kurumu pahalı bir hizmet olan havacılık hizmetlerinin toplum çıkarına faaliyetini sürdüren CL 215 Yangın Söndürme Uçaklarıyla orman yangınlarında ülkenin her köşesine koşturuyor.
Ambulans Helikopterleri ile Sağlık Bakanlığının ambulans helikopter faaliyetini sürdürüyor.
Türk Hava Kurumu Türk Hava Kuvvetleri’nin Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ilk yapılanmasında yurdun her köşesindeki şubelerinin başlattığı kampanyalardan toplanan yardımlarla “Uçaklar” alarak Türk Hava Kuvvetlerine bağışlamışlardır. Keşan da yardımseverlerden toplanan bağışlarla 1931 yılında “KEŞAN” adı koyulan uçağı alarak Türk Hava Kurumu Kanalıyla Hava Kuvvetleri Envanterine katmıştır.
Medya Keşan: Toplanan Kurban Derileri bozulmaması için ne yapılmalıdır?
Kavazlar: Kurban Derileri faydalı bir şekilde tutulabilmesi için yapılması gereken işler özellikle kurban kesildikten sonra kurban derisinin tüysüz kısmını bol tuz la tuzlamalıyız ve kesinlikle naylon çuval ve poşete koymamalıyız. Naylon poşete ve çuval içine konan özellikle küçükbaş( Koyun ve Keçi) derileri sıcaktan dolayı bakteri üreterek derinin kokuşmasına, çürümesine ve işe yaramayacak şekle girmesine neden olacaktır.
Deri tuzlama işlemi eskiden daha titizlikle yapılan bir işti. Kurbanlık alan bir vatandaş aynı zamanda deriyi tuzlamak için de 3-4 kg iri tuz alıyordu ve de deriler hiçbir zaman çuval ve naylon poşete koymuyordu.
Derinin tüysüz kısmına bol miktarda iri tuz attıktan sonra tüysüz kısmı içi gelecek şekilde bohça gibi katlayarak ulaştırılacak kişilere veya yere ulaştırıyorlardı. Kurban Derisinin “Milli servet “olduğu bilinci eskiden toplum içersine daha fazla yerleşmişti.
Kurban Derisi Milli Servettir sevgili yardım sever Keşan Halkı.
2023 yılında İlçemizde Türk Hava Kurumu tarafından kurban derisi toplama faaliyeti yapılamamıştır. Bunun nedenleri de geçmiş yıllardan beri Keşan Belediyesi’nin Türk Hava Kurumu’na kurban derisi toplama faaliyetinde bulunmak için istenen araç desteği belediyemiz tarafından karşılanmayarak Türk Hava Kurumu zor durumda bırakılmaya çalışılmıştır. Kurban ayının yaz aylarına denk gelmesinden dolayı yapılan “deri ihalelerinde” deri tüccarları yeterli bir fiyata çıkmadığından gelirler de düşük kalmıştır.
Keşan Türk Hava Kurumu alternatif yol olarak piyasadan ihtiyaç olan araçların kiralanmasının mali tablosunu yapmış fakat alternatif yolla deri toplamanın THK’na % 650’lere mal olacağı, THK’nu zarara sokacağı için Türk Hava Kurumunun Yönetim Kurulu kararıyla 2023 yılında kurban derisi toplayamayacağını Keşan kamuoyuna basın yoluyla duyurduk. Türk Hava Kurumu'nun “ Tüyü Bitmemiş varlıklarını zarara sokamazdık.” 2023 yılında Keşan Türk Hava Kurumunun deri toplamama nedenini bu vesileyle öğrenmiş oldunuz.
Medya Keşan: Türk Hava Kurumunun Fitre- Zekat, Bağışlar ve Kurban Derileri dışında başka gelirleri var mıdır?
Kavazlar: Evet vardı. Tayyare Piyangosu 1926 - 1939 /İlk İlan/
Cumhuriyet'in başlarında (16 Şubat 1925 'te) kurulan ve on yıl sonra (24 Mayıs 1935' te) adı Türk Hava Kurumu'na çevrilen Türk Tayyare Cemiyeti, Hava kuvvetlerine pilot yetiştirmesi ve uçak alması (sonraları, uçak yapması) için birçok gelir kaynağıyla donatılmıştır.
Tayyare Cemiyeti'ne nakit piyangosu tekelini veren 9 Ocak 1926 tarihli kanunun 2 'nci maddesi, bilet ve ikramiyelerden kazanç, belediye vergileri ve damga resmi alınmamasını öngörüyordu.
Bununla birlikte, ilk tertiplerde cemiyet ödüllerden yüzde 10 kesinti yapmaktaydı. 14 Mayıs 1927'de, ikramiyeler Veraset ve İntikal Kanunu'nun 20. maddesi hükmünden istisna edildi. Böylelikle, verdiği ödülden hiçbir kesinti yapmayan tek örgütlenme Tayyare Piyango'su oldu. Bu özellik, günümüz Milli Piyangosu' nun da da devam etmekte, piyango adını taşısın taşımasın, öteki ödül verme düzeneklerinin hepsinde yasal vergiler kazanandan kesilmektedir.
Genellikle sanıldığı gibi, 1926 yılında başlayan Tayyare Piyangosunun Cumhuriyet döneminin ilk nakit para ödüllü piyangosu olduğu doğru değildir. Ondan bir yıl önce, 1925 'te Türkiye Tayyare Cemiyeti Mektepleri yararına üç ayda bir para ödüllü piyangolar düzenlenmiş ve aynı yıl içinde (1 Temmuz, 15 Eylül, 15 Aralık tarihlerinde) üç çekiliş yapıldıktan sonra, kurulan sistem yeni bir örgütlenmeyle Tayyare Piyangosu’na dönüştürülmüştür.
Ne yazık ki ilerleyen yıllarda Türk Hava Kurumunun ve Türk havacılığının gelişmesini istemeyen güçler Türk Hava Kurumu’nun gelirlerine ortak olmaya veya kaldırtmaya çalışmışlardır. Bundan sonra Türk Hava Kurumu’nun faaliyetlerini gördükten sonra Türk Hava Kurumu’ndan Fitre-Zekat ve bağışlarınızla kurban derisi bağışlarınızla daha çok destekler vereceğinize inancımız sondur.
Medya Keşan: Teşekkürler sayın Kavazlar
Kavazlar: Ben Medya Keşan Gazetesi’ne böyle bir fırsat verdiği için teşekkür ediyorum. Vatandaşlarımıza hayırlı Ramazanlar diliyorum.
THK Keşan Şube Başkanı Kavazlar'dan Medya Keşan' açıklamalar
Bunlar da ilginizi çekebilir