ERDOĞAN DEMİR
Açıklamasında Zabrus’un sırtlarının parlak ve siyah renkte olduğunu ve kışı toprakta ergin veya larva olarak geçirdiğini belirtti. Ayrıca, Zabrus zararlısının yılın iklim gidişatına bağlı olarak 3 dönemde görüldüğünü ve ciddi ekonomik zararlara neden olduğunu ifade etti. Özellikle meralarda, tarla sınırlarında ve ekim alanlarında yoğun olarak görülen zabrus, bitki yapraklarını ve taneleri yiyerek zarar veriyor.
Açar, bölgede bazı alanlarda ciddi zararların görüldüğünü ve mevsimin kurak geçmesiyle birlikte zararın arttığına dikkat çekti. Mücadele yöntemlerine de değinen Açar, en etkili mücadelenin ekim ile birlikte tohum ilaçlanması olduğunu belirtti. İlkbaharın ilk devrelerinde yeşil aksam mücadelesi de yapılabilmesi mümkün olsa da, bunun da yağışlara bağlı olarak etkili olabileceğini vurguladı.
Zabrus zararlısının önlenmesi için kültürel ve kimyasal mücadele yöntemlerinin de uygulanabileceğine işaret eden Açar, çiftçilerin Zabrus zararlısına karşı dikkatli olmalarını ve mücadele yöntemlerini etkin bir şekilde kullanmalarını önerdi.