GÜNDEM

Gülver:

Abone Ol
DP (Demokrat Parti) İlçe Başkanı Cemil Gülver,  geçtiğimiz Çarşamba günü hayatını kaybeden Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Türk siyasetindeki önemine dikkat çekti.

Süleyman Demirel’in Adalet Partisi ve DYP (Doğru Yol Partisi) dönemlerinin Başbakanı olduğunu belirten Cemil Gülver, “6 defa giden, 7 defa gelen Türk siyasetinde iz bırakan 41 yaşında başbakan olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 9. Cumhurbaşkanı. Büyük Devlet Adamı Süleyman Demirel’in ölümü tüm yurtta büyük üzüntüyle karşılandı. Türk demokrasisinin ve Anayasal kurumlarının güçlenmesinde çok büyük katkıları olan merhum Süleyman Demirel’e Allah’tan rahmet, ailesi ve milletimize baş salığı diliyoruz. 27 Mayıs 1960 darbesiyle görevden alınan Başbakan Adnan Menderes'in mirasına sahip çıkan ve merkez sağın lideri olan Demirel, siyasi kimliği dışında çeşitli sözleriyle de Türkiye siyasetine damgasını vurdu. ‘Şapkamı alıp giderim’, ‘Benzin vardı da biz mi içtik’, ‘GAP’ı gaptırmam’, ‘Dün dündür, bugün bugündür’, ‘Yollar yürümekle aşınmaz’,  sözleri, siyasi literatüre geçenlerden yalnızca birkaçı.”

DEMİREL, 41 YAŞINDA, TÜRKİYE'NİN 12. BAŞBAKANI OLDU

Demirel’in siyasi yaşamı 1962 yılında Adalet Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ile başladığını ifade eden Gülver,  “AP'lilerin, başta eski Cumhurbaşkanı Celal Bayar olmak üzere DP'lilerin affedilmesi amacıyla yaptığı girişimler bazı kesimlerde rahatsızlık yaratınca tepkiler AP Genel Merkezi'nin taşlanmasına kadar vardı. Demirel pencereden atlayarak AP binasından ayrıldı; üç gün sonra da AP'nin GİK ve Teşkilat Başkanlığı'ndan istifa etti. Süleyman Demirel'in kariyeri boyunca kendi isteğiyle siyasete verdiği bu tek ara, muhaliflerince, onun simgesi olan fötr şapkasına göndermeyle, ‘Şapkasını bırakıp kaçtı’ şeklinde aleyhinde kullanıldı. Haziran 1964'te AP Genel Başkanı Ragıp Gümüşpala'nın ani ölümünün ardından aktif siyasete döndü. 5 ay sonraki kongrede 1679 oydan bin 72'sini alarak genel başkan seçildi. Şubat 1965'te Suat Hayri Ürgüplü başkanlığında AP, Yeni Türkiye Partisi (YTP), Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi (CKMP) ve Millet Partisi'nin (MP) katılımıyla kurulmasını sağladığı koalisyon hükümetinde dışarıdan başbakan yardımcısı ve devlet bakanı olarak yer aldı. 1965 seçimlerinde AP %52,8 oyla tek başına iktidar olunca Isparta Milletvekili olarak TBMM'ye giren Demirel, 41 yaşında, Türkiye'nin 12. başbakanı oldu. Süleyman Demirel 4 yıl süren bu hükümetten sonra 1969, 1970, 1975, 1977 ve 1979 yıllarında 5 kez daha hükümet kurdu. 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle başbakanlıktan düşürülen Demirel Hamzaköy'da bir ay gözetim altında tutuldu.”