Bu nedenle, yüzmeden önce dikkat etmeniz gereken detaylar vardır.
Suyu temiz olan plajların ve gerekli dezenfektanların kullanıldığı havuzların tercih edilmesi ilk sırada yer almaktadır.
Zararlı güneş ışınlarından korunmak için mutlaka en az 15 koruma faktörlü hem UVA hem UVB ışınlarından koruma sağlayan güneş kremi kullanılmalıdır.
Denize veya havuza girmeden önce ısınma hareketleri yapmanız, yüzerken kaslarınızın kramp nedeniyle sizi zor durumda bırakmasını engelleyecektir.
Küçük bir yürüyüş veya ufak bir iki esneme hareketi ile yüzmeye hazırlanabilirsiniz. Önemli olan eklemlerin ve kasların ısınmasıdır.
Çocuklarıyla beraber havuzda olan ailelerin bir gözü mutlaka çocukların üzerinde olmalıdır. Çocuklar saniyeler içinde ve sessizce boğulabilir.
Tok karnına yüzülmemesi gerekir. Çünkü, dolu bir mideyle yüzerken kalbiniz zorlanabilir ve eğer şanslı iseniz kalp krizi geçirmezsiniz.
Alkollü iken kesinlikle yüzülmemelidir. Alkol karar verme yetisini zayıflatır, gereksiz riskler alınmasına neden olur, yorulmayı kolaylaştırır ve kaza olasılığını artırır.
Denize ya da havuza girdikten sonra, hemen mayonun değiştirilmesi gerekir. Aksi halde, vajinal mantar ya da kasık mantarının oluşma riski oldukça yüksek olacaktır.
Denizden ya da havuzdan çıktıktan sonra olsun, temiz bir tatlı su ile aynı zamanda da yumuşak bir şampuanla banyo yapmanın önemi büyüktür. Kullandığınız sabun da yumuşak olmak durumundadır.
Yaptığınız banyonun ardından, bir vücut losyonu ile vücudunuzu, cilt tipinize uygun bir nemlendirici ile de yüzünüzü nemlendirmenin önemi çok büyüktür. İlkyardım kurallarını, özellikle boğulmalarda ilk yardım mutlaka herkes tarafından öğrenilmelidir. Ancak kapasitesini aşan durumlarda kurtarmaya çalışmak, kaybı artırabileceğinden dikkatli davranılmalıdır.
Dr.Gökhan KAYA
Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi